تازه‌های کرونا در جهان؛ از گرفتاری دوباره بهبودیافتگان تا خوشبینی از تولید یک میلیون واکسن

علی شیر شهیر
تازه‌های کرونا در جهان؛ از گرفتاری دوباره بهبودیافتگان تا خوشبینی از تولید یک میلیون واکسن

تعداد آمار مبتلایان کوید-۱۹ در جهان از مرز دو نیم میلیون نفر گذشت و تاکنون ۱۷۰ هزار تن در اثر این بیماری در سراسر جهان، جان باخته‌اند.

کشورهای امریکا، ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، انگلستان، بلجیم و ایران هفت کشور با بیشترین میزان قربانی استند که به ترتیب در هر کدام از آنها، ۳۹ هزار تن، ۲۳ هزار، ۲۰ هزار، ۱۹هزار، ۱۵ هزار، ۶ هزار و ۵ هزار نفر در اثر بیماری کوید-۱۹ جان باخته‌اند. هم‌چنان حدود ۶۰۵ هزار تن در سراسر جهان از این بیماری رهایی یافته‌اند.

گرفتاری دوباره بهبودیافتگان در کوریای جنوبی

رسانه‌های کوریای جنوبی گزارش داده اند که حدود ۱۶۳ بیمار بهبود‌یافته‌ی کوید-۱۹ در این کشور دوباره به این ویروس مبتلا شده‌اند. این خبر، اوج نگرانی را از مصونیت نیافتن بهبودیافتگان بر انگیخته است.

به این ترتیب نگرانی نه تنها در کوریای جنوبی، بل در سراسر جهان افزایش یافته است که اگر یک بار به کرونا مبتلا شویم، تضمینی وجود ندارد در آینده به گونه‌ای طبیعی از آن مصون باشیم.

«که‌ون جوون-ووک» قائم‌مقام مرکز مهار و پیشگیری بیماری کوریای جنوبی روز جمعه در نشستی خبری گفت، اکنون ۴۰۰ نفر از بهبودیافتگان را تحت آزمایش قرار داده‌ایم تا ببینیم اگر مصونیت یافته‌اند این مصونیت به چه میزان است.

البته او تأکید کرد که هیچ گونه شواهد عینی وجود ندارد تا نشان دهد مثبت شدن دوباره آزمایش به معنای آن است که این افراد دوباره به این ویروس مبتلا شده‌اند.

علت‌یابی برای این پدیده هم‌چنان ادامه دارد، اما به گفته‌ی مقام‌های این کشور ممکن است ویروس در ابتلای اول کاملاً از بین نرفته باشد. یعنی باقی‌مانده‌هایی از «آر.ان.ای» ویروس نابود شده در آزمایش‌های بسیار دقیق شناسایی شده باشد.

ایجاد شکلک جدید فیس‌بوک بخاطر کرونا

فیس‌بوک واکنش جدیدی به نام «اهمیت دادن» معادن (کِر)‌ به شش واکنش کنونی‌اش افزوده است.

هدف از این شکلک جدید این است که مردم بتوانند قدردانی خود را از مردمی که در «فید» خبری خود می‌بینند، نشان دهند. شرکت فیس‌بوک اعلام کرده که تغییر مشابهی در «مسنجر» هم انجام خواهد شد.

این تغییرات، بخشی از پاسخ فیس‌بوک به شیوع ویروس کرونا است که اقدامات مختلفی را، از مقابله با سوءاطلاعات و اخبار نادرست تا طرحی برای ایجاد نمودار میزان اوج‌گیری نشانه‌های کووید-۱۹ برای کمک به ردگیری مبتلایان، در بر می‌گیرد.

لغو قرنتینه در ایتالیا به کمک اپلیکیشن ردیابی کرونا

حکومت ایتالیا به منظور آمادگی کشورش برای لغو قرنتینه سراسری، اپلیکیشن یا برنامک ردیابی تماس مبتلایان ویروس کرونا را برای گوشی‌های هوشمند، آزمایش می‌کند.

گرچه دولت ایتالیا هفته‌ی گذشته قرنتینه را تا سوم ماه می تمدید کرد؛ اما در عین حال، در پی یافتن راهکاری برای کاهش محدودیت‌ها در روند مهار شیوع کووید-۱۹ است.

ایتالیا که کانون شیوع ویروس کرونا در اروپا بوده است، با ۲۲ هزار جان‌باخته بالاترین آمار قربانیان در اروپا را داشته است و پس از امریکا، در جایگاه دوم قرار می‌گیرد.

 دامنیکو آرکوری،‌ کمیسر ویژه دولت در امور ضربتی ویروس کرونا، روز پنج‌شنبه به شبکه‌ی دولتی «آر ای آی» گفت که دولت در صدد است تا از برنامه‌ی تولید شده توسط شرکت «‌بندینگ اسپون»،‌ استفاده کند.

او در ادامه افزود: ‌«‌ تلاش می‌کنیم تا برنامک ردیابی تماس را در بعضی مناطق ایتالیا آزمایش کنیم. هدف این است که پس از آموزش‌های منطقه‌ای، این نرم‌افزار را در اختیار مردم در سراسر کشور قرار دهیم و این امر، ستون راهبرد درازمدت ما  در دوران پسا قرنتینه خواهد بود.»

لغو مقررات قرنتینه در تگزاس

ایالت تگزاس امریکا طرحی را اعلام کرده که بر اساس آن، این ایالت از ماه می آغاز به بازگشایی خواهد کرد. این تصمیم در پی انتشار «دستور‌العمل» دونالد ترامپ برای کاهش مقررات قرنتینه در گرماگرم اپیدمی کرونا اتخاذ شده است.

طرح گرِگ اَبات، فرماندار تگزاس موسوم به «اقدام ضربتی بازگشایی تگزاس» به کمک معاونش دَن پاتریک، تدوین شده است. ماه گذشته، آقای پاتریک در مصاحبه‌ای گفت ه بود که سال‌مندان امریکایی حاضر خواهند بود برای تداوم رشد اقتصادی، بمیرند.

طرح‌های مربوط به بازگشایی واحدهای تجاری، روز ۲۷ ام اپریل اجرایی خواهد شد، اما آقای ابات پیشنهاد کرده فروشگاه‌ها از روز جمعه «آغاز به کار» کنند.

به همین گونه پارک‌های تگزاس از روز جمعه باز می‌شود، اما از مردم خواسته خواهد شد قبل از ورود به پارک، صورت خود را بپوشانند. مدارس، اما، تا پایان سال تحصیلی تعطیل خواهند بود.

روز پنج‌شنبه، دونالد ترامپ از یک دستورالعمل جنجالی موسوم به «بازگشایی مجدد امریکا» برای دولت‌های ایالتی و محلی پرده برداشت. این طرح شامل یک توصیه سه مرحله‌ای است که به گفته آقای ترامپ می‌تواند در بخش‌هایی از کشور به فوریت به مرحله اجرا گذاشته شود، اما او از ذکر نام این نواحی و ایالات خودداری کرد.

طرح آقای ابات از روز جمعه آغاز خواهد شد و به فروشگاه‌ها اجازه خواهد داد کالاهای خود را منوط به این که خریداران آن‌ها را در خارج از محوطه فروشگاه تحویل بگیرند، عرضه کنند.

برأساس فرمانی دیگر، بیمارستان‌ها اجازه خواهند داشت از هفته آینده جراحی‌های غیرضروری را از سر بگیرند. سومین فرمان نیز پارک‌ها را بازگشایی می کند.

فرماندار تگزاس در یک کنفرانس خبری در روز جمعه گفت: «اکنون بارقه‌هایی حاکی از آن می بینیم که احتمالا به‌زودی اوج کووید ۱۹ را پشت سر خواهیم گذاشت. ما نشان داده‌ایم که می‌توانیم ویروس کرونا را مهار کنیم.»

هفته‌ی سرنوشت‌ساز برای تولید واکسن کرونا

دانشمندان دانشگاه آکسفورد که مشغول ساخت واکسنی برای ویروس کرونا استند، می‌گویند اگر این واکسن موثر از کار درآید، توانایی ساخت یک میلیون دُز آن را تا ماه سپتامبر، و سپس صدها میلیون تا پایان سال، خواهند داشت.

این جمع به رهبری پروفسور سارا گیلبرت در تدارک آن استند که اولین بیماران را این هفته وارد آزمایش‌های انسانی کنند.

مقام‌های سازمان جهانی بهداشت پیش از این هشدار داده‌اند، با آن که ۸۰ گروه در سراسر دنیا با سرعت بی‌سابقه مشغول کار روی واکسن‌های احتمالی استند، بعید است که ساخت واکسن کم‌تر از ۱۸ ماه طول بکشد.

اما به نظر  می‌رسد که کارشناسان آشنا با فعالیت‌های تیم آکسفورد، روز به روز بیشتر به یافتن راه‌حل موثر، اطمینان می‌یابند.

پروفسور گیلبرت پیش از این گفته بود که تا ۸۰ درصد مطمئن است که این راه‌حل موثر خواهد بود.

او می‌گوید: «این دیدگاه من است، چون با این فن‌آوری خیلی کار کرده‌ام و در آزمایش‌های واکسن مرس [نوع دیگری از ویروس کرونا] هم شرکت داشتم و دیده‌ام که چه قابلیت‌هایی دارند. و به نظرم این راه‌حل اقبال بسیاری برای موفقیت دارد.»