عبدالله عبدالله: فیصله‌ی لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح به مرجع دیگری سپرده نمی‌شود

صبح کابل
عبدالله عبدالله: فیصله‌ی لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح به مرجع دیگری سپرده نمی‌شود

عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی و رییس لویه جرگه‌ی مشورتی صلح، تأکید می‌کند که فیصله‌ی لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح، تصمیم نهایی بوده و به هیچ مرجع دیگری، سپرده نمی‌شود.

آقای عبدالله که پس از چاشت روز شنبه (۱۸ اسد)، در یک نشست خبری سخن می‌زد، گفت که تنها دلیل تأخیر در مذاکرات میان‌افغانی، آزادی ۴۰۰ زندانی خطرناک طالب است.

او افزود: «برای تصمیم در مورد آزادی این افراد، لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح برگزار شد تا مردم افغانستان در مورد آن نظر بدهند. اگر این مانع برداشته شود، مذاکرات آغاز خواهد شد. فیصله‌ی لویه‌جرگه، تصمیم نهایی بوده و به هیچ مرجع دیگری ارجاع نمی‌شود. تصامیم و رهنمودهای اعضای جرگه، مهم بوده و دولت افغانستان، متعهد به عملی ساختن آن است.»

به گفته‌ی آقای عبدالله، اعضای لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح، از تمام اقشار افغانستان نمایندگی می‌کنند و همه‌ی آن‌ها، خواهان آغاز هرچه زودتر مذاکرات میان‌افغانی و پایان جنگ در افغانستان اند.

او، در پاسخ به این پرسش که آیا تضمینی وجود دارد تا گروه طالبان پس از آزادی ۴۰۰ زندانی باقی‌مانده، شرایط دیگری وضع نکند، گفت که دولت افغانستان، انتظار «خبرناخوش» را ندارد و امیدوار است تا با آزادی این افراد، مذاکرات مستقیم آغاز شود.

آقای عبدالله، افزود که ۴۰۰ زندانی باقی‌مانده‌ی طالب، شهروندان افغانستان اند و هیچ شهروند خارجی‌ای، شامل آن‌ها نمی‌شود. او علاوه کرد که پروسه‌ی آزادی این افراد، یک روز پس از تصمیم نهایی لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح، آغاز خواهد شد.

رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، هم‌چنان گفت که بر اساس وعده‌ی گروه طالبان، نخستین دور گفت‌وگوهای میان‌افغانی، سه روز بعد از آزادی این افراد آغاز خواهد شد. او تصریح کرد که نخستین دور گفت‌وگوها، در دوحه، پایتخت قطر آغاز می‌شود.

این در حالی است که در دومین روز برگزاری لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح و پایان کار کمیته‌های پنجاه‌گانه، اکثر کمیته‌ها، بر آزادی مشروط ۴۰۰ زندانی باقی‌مانده‌ی طالب، تأکید کردند. روسای کمیته‌های پنجاه‌گانه‌ی لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح، روز شنبه (۱۸ اسد)، نتایج جمع‌بندی مشوره‌های شان را در تالار عمومی، ارائه کردند.

آزادی ۴۰۰ زندانی خطرناک طالب با ضمانت ملی و بین‌المللی، آزادی زندانیان نیروهای امنیتی از سوی طالبان، جلب رضایت خانواده‌های قربانیان جنگ، برقراری بدون قید و شرط آتش‌بس و تعهد دو طرف نسبت به آن، آغاز سریع گفت‌وگوهای مستقیم، تشکیل هیأت فراگیر برای مذاکرات صلح و دفاع از دست‌آوردهای ۱۹ سال گذشته و عدم حمایت کشورهای بیرونی از گروه طالبان، از موارد عمده‌ای بود که روسای کمیته‌های پنجاه‌گانه، روی آن تأکید کردند.

قرار است نشست اختتامیه‌ی لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح، فردا (یک‌شنبه، ۱۹ اسد)، برگزار شود.

گفتنی است که رییس‌جمهور غنی، به منظور بحث و مشوره در مورد آزادی ۴۰۰ زندانی طالب که پیش از این گفته بود، صلاحیت آزادی آن‌ها را ندارد، لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح را برگزار کرده است.

آقای غنی، در نشست افتتاحیه‌ی لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح، گفت که گروه طالبان، وعده سپرده تا سه روز پس از آزادی این ۴۰۰ زندانی، گفت‌وگوهای مستقیم را با حکومت افغانستان آغاز کند.