حمدالله محب: پاکستان باید قطع جنگ را در افغانستان تضمین کند

عبدالرازق اختیاربیگ
حمدالله محب: پاکستان باید قطع جنگ را در افغانستان تضمین کند

حمدالله محب، مشاور شورای امنیت ملی افغانستان، می‌گوید تا زمانی که پاکستان تضمینی مبنی بر قطع جنگ در افغانستان ندهد، صلح تحقق نمی‌یابد و کشتار مردم بی‌گناه ادامه خواهد داشت.

آقای محب که روز سه‌شنبه (۷ عقرب) در یک نشست خبری در کابل صحبت می‌کرد، گفت که گروه تروریستی طالبان از سوی پاکستان حمایت می‎‌شود و جنگ زمانی در افغانستان پایان می‌یابد که پاکستان تصمیم بگیرد، جنگ را در این کشور متوقف کند.

او افزود: «ما خواهان قطع رابطه‌ی طالبان با کشورهای ديگر و شبکه‌های استخباراتی استيم. آنان بايد در مورد رابطه‌ی خود وضاحت بدهند. اول آنان باید آتش‌بس يک‌ماهه را بپذيرند که فهميده شود از خون‌ريزی دست کشيده اند و کشتار مردم بی‌دفاع را متوقف می‌کنند. برای ما صلح به معنای پایان جنگ در افغانستان است.»

مشاور شورای امنیت ملی، در مورد برنامه‌ی کاری حکومت در پیوند به مذاکرات صلح نیز وضاحت داد و گفت که این برنامه شامل هفت ماده و سه بخش می‌شود که بخش اول آن بر می‌گردد به مذاکره با امریکا، طالبان و پاکستان تا تضمینی مبنی بر قطع رابطه‌ی اسلام‌آباد با گروه‌های تروریستی داده شود.

بر بنیاد گفته‌های مشاور شورای امنیت ملی، بخش دوم و سوم برنامه‌ی حکومت در مورد صلح، به جلب اجماع ملی و بین‌المللی برای صلح و حکومت‌داری‌ خوب وقف شده است.

آقای محب با تأکید بر این که جنبه‌ی عقیدتی جنگ طالبان به کلی از بین رفته، گفت که حکومت افغانستان در حال حاضر در جایگاه بهتر از طالبان قرار دارد و این گروه باید شرایط افغانستان را بپذیرند.

او گفت: «طالبان به بهانه‌ی حضور نیروهای امریکایی به افغان‌کشی ادامه می‌دهند و به جنگ خود مشروعیت می‌دهند؛ اما ما مسؤولیت ثبات افغانستان را داریم. عملیات ما تا زمانی که طالبان در مورد حرف‌های شان وضاحت ندهند ادامه پیدا می‌کند؛ زیرا ما به حرف‌های آنان اعتبار نمی‌کنیم.»

پیش‌شرط حکومت افغانستان برای آغاز مذاکره با طالبان

هرچند محمد اشرف‌غنی، رییس‌جمهور افغانستان، پیش از این بارها اعلام کرده بود که حکومت برای آغاز مذاکره با طالبان هیچ‌گونه پیش‌شرطی ندارد؛ اما مشاور شورای امنیت ملی افغانستان در این نشست خبری، آتش‌بس یک‌ماهه را به عنوان پیش‌شرط حکومت برای آغاز مذاکرات با طالبان عنوان کرد.

حمدالله محب گفت: «حکومت افغانستان پیش از این برای مذاکره با طالبان پیش شرطی نداشت؛ اما حالا دریافته است که طالبان بین خود متحد نیستند، از همین رو آتش‌بس یک‌ماهه شرط اصلی مذاکره با طالبان است.  ما در یک سال گذشته فهمیدیم که در میان طالبان هماهنگی وجود ندارد و یک دست نیستند. آنان در جنگ کنترل ندارند؛ زیرا در یک سال گذشته شمار زیادی از فرماندهان طالبان به داعش پیوسته اند.»

به باور او، نبود هماهنگی میان رهبران و جنگ‌جویان طالبان نیز ناشی از این است که جنگ کنونی این گروه از حالت عقیدتی به جنگ اقتصادی مبدل شده است. او گفت: «طالبان در قاچاق مواد مخدر دخیل ‌اند. آن‌ها از این راه عاید به ‌دست می‌آورند و این کار ناروا را جاری نگه ‌می‌دارند. طالبان در مناطقی بسیار فعال اند که آن جا عاید و درآمد موجود است. جنگ طالبان عقیده‌ای نیست؛ بلکه منافع مشخص خود را در آن می‌بینند.»

این اظهارات آقای محب در حالی مطرح می‌شود که دولت امریکا حدود یک سال پیش تلاش‌های خود را برای کشاندن طالبان پای میز مذاکره‌ی صلح آغاز کرد؛ اما این تلاش‌ها به دنبال یک حمله‌ی انتحاری در کابل و کشته شدن یک سرباز امریکایی، پایان یافت.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا، در واکنش به حمله‌ی انتحاری‌ای که در آن یک سرباز این کشور کشته شد، اعلام کرد که طالبان حتا در زمان مذاکره حاضر به قطع خون‌ریزی نیستند؛ پس گفت‌وگو با این گروه مرده است.

همزمان با قطع مذاکرات امریکا با طالبان، کشورهای چین، روسیه، ایران و پاکستان خواستار از سرگیری گفت‌وگوها شدند. حدود یک‌ونیم هفته‌ پیش، ینس استولتبرگ، دبیرکل ناتو، در نشست وزیران دفاع این سازمان تأکید کرد که از سرگیری مذاکرات صلح، کلیدی برای آغاز مذاکرات بین‌الافغانی خواهد بود.