کمیسیون حقوق بشر: تمام طرف‌ها در راستای تبادله‌ی زندانیان شفاف عمل کنند

صبح کابل
کمیسیون حقوق بشر: تمام طرف‌ها در راستای تبادله‌ی زندانیان شفاف عمل کنند

کمیسیون مستقل حقوق بشر، تأکید کرده است که تا کنون، هیچ‌گونه پاسخ روشنی به پرسش‌ها و نگرانی‌ها در مورد تبادله‌ی زندانیان میان دولت افغانستان و گروه طالبان، دریافت نکرده است.

این کمیسیون، روز سه‌شنبه (۲۰ حوت) با نشر اعلامیه‌ای گفته است، در حالی که اتخاذ تدابیری برای ایجاد اعتماد در روند گفت‌وگوهای صلح ضروری است، هیچ پاسخی به پرسش‌ها و نگرانی‌ها درباره‌ی تبادله‌ی زندانیان دریافت نشده است.

در اعلامیه آمده است: «زلمی خلیل‌زاد، در دیدار با رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر، دریافت نامه‌‌‌ی سرگشاده کمیسیون را تأیید کرده؛ اما تمامی طرف‌ها، پرسش‌ها درباره‌ی جنبه‌های مختلف تبادله‌ی زندانیان، از جمله مرحله‌ی پس از آزادی را بی‌پاسخ گذاشته‌‌اند‌.»

کمیسیون مستقل حقوق بشر، تأکید کرده است که در طول روند تبادله‌ی زندانیان، به دادخواهی خود با هدف تأمین حقوق تمامی شهروندان افغانستان ادامه خواهد داد و از تمامی طرف‌ها می‌خواهد که در این مورد، شفاف عمل کنند و به مردم ‌پاسخ‌گو باشند‌.

این کمیسیون، در سیزدهم ماه حوت، در نامه‌ای، از ایالات متحده‌ی امریکا، طالبان و دولت افغانستان، خواسته بود تا به پرسش‌های مردم در باره‌ی تبادله‌ی زندانیان، پاسخ ارائه کنند.

در نامه‌ی کمیسیون مستقل حقوق بشر، در باره‌ی مواردی هم‌چون دسترسی قربانیان به عدالت، طی مراحل قانونی زندانیان، تأیید هویت زندانیان، نظارت و برنامه‌های پس از آزادی آن‌ها، پرسش‌هایی مطرح شده بود.

در نامه‌ی این کمیسیون، آمده بود که پرسش‌های مطرح شده، به تمامی شهروندان و جامعه‌ی مدنی، امکان تأمل و دسترسی به اطلاعات اساسی را در مورد رهایی زندانیان می‌دهد. هم‌چنان، این کمیسیون، تأکید کرده بود که دسترسی به اطلاعات، برای مشروعیت روند و هم‌چنان صلح پایدار، بسیار مهم است و طرف‌های درگیر، باید به این پرسش‌ها پاسخ بدهند.

این همه در حالی است که محمداشرف غنی، روز دوشنبه (۱۹ حوت) پس از ادای مراسم تحلیف، تأکید کرد، حکومت افغانستان، به چوکاتی دست یافته که با آزادی زندانیان طالب، میزان خشونت‌ها کاهش خواهد یافت.

او افزود: «در این خصوص، فرمانی را صادر می‌کنم که جزئیات این پروسه در آن شامل باشد، به چوکاتی دست یافته‌ایم که در بدل رهایی زندانیان، در میزان خشونت‌ها، کاهش قابل ملاحظه‌ای رونما می‌شود و مردم عام افغانستان مفاد و تأثیر آن را احساس خواهند کرد.»

پیش از این، گروه طالبان درخواست کرده بود تا پنج هزار زندانی طالب با یک هزار زندانی دولت افغانستان تبادله شوند؛ اما رییس‌جمهور غنی، تأکید کرده بود که آزادی زندانیان، تنها می‌تواند جز آجندای مذاکرات صلح باشد.

با این حال، خبرگزاری رویترز، به نقل از پنج منبع در حکومت افغانستان، گزارش داده است که رییس‌جمهور غنی، فرمان آزادی یک هزار زندانی طالب را در جریان هفته‌ی جاری، صادر می‌کند. در گزارش آمده است که این فرمان، به منظور ایجاد زمینه برای آغاز مذاکرات بین‌الافغانی صادر خواهد شد.

از سویی هم، دو منبع، به خبرگزاری رویترز گفته‌اند، زندانیانی که سن شان بالای ۵۰ سال باشد، شامل این فرمان خواهند شد.