سرور دانش: هنوز هم در راستای تطبیق ارزش‌های حقوق بشری با چالش مواجه استیم

صبح کابل
سرور دانش: هنوز هم در راستای تطبیق ارزش‌های حقوق بشری با چالش مواجه استیم

سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری می‌گوید که با وجود تمام پیشرفت‌ها در راستای تامین حقوق بشر و حقوق اساسی شهروندان، هنوز هم در زمینه‌ی تطبیق ارزش‌های حقوق بشری در افغانستان، چالش‌های زیادی وجود دارد.

آقای دانش که روز یک‌شنبه (۲۳ قوس)، در نشستی زیر نام «اقلیت‌های آسیب‌پذیر و روند صلح» سخن می‌زد، عدم رسیدگی مناسب به مشکلات و حقوق اقلیت‌ها را یکی از چالش‌ها در راستای تطبیق ارزش‌های حقوق بشری خواند.

او گفت که در افغانستان، بستر حقوقی مناسب برای تامین حقوق اقلیت‌های قومی، زبانی و فرهنگی فراهم شده و قانون اساسی تنوع و تکثر قومی، زبانی، فرهنگی و حقوق اقلیت‌ها را به رسمیت شناخته؛ اما تا اکنون به مکلفیت‌های دولت در این زمینه به درستی عمل نشده است.

به گفته‌ی آقای دانش، در قانون اساسی از اقوام اوزبیک، ترکمن، بلوچ، پشه‌ای، نورستانی، ایماق، عرب، قرغيز، قزلباش، گوجر، براهوی و پامیری نام برده شده؛ اما برای رشد و تقویت زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ آن‌ها کاری صورت نگرفته است.

او افزود که این اقوام، ممکن است از نگاه مذهبی مورد تبعیض و محرومیت نباشند؛ اما از نگاه فرهنگی کاملا از حقوق خود محروم مانده اند.

معاون رییس‌جمهور گفت: «هنوز هم در کشور ما ذهنیت برخی از افراد و حلقات طوری است که اگر از حقوق یک اقلیت و هویت فرهنگی و زبانی صحبت شود، فورا گفته می‌شود که این سخن مخالف وحدت ملی است؛ در حالی که احترام به هویت و فرهنگ همه اقوام کشور عین وحدت ملی است و موجب تحکیم همبستگی و همدلی می‌شود.»

آقای دانش، با اشاره به روند صلح، گفت با وجود این که حکومت و مردم افغانستان از روند صلح به تمام معنا حمایت می‌کنند، اما اقلیت‌های کشور در مورد حقوق شان جدا نگران اند. او تاکید کرد که اقلیت‌های قومی، زبانی و مذهبی، حق دارند که در جریان گفت‌وگوهای صلح قرار داشته و نمایندگان شان در روند صلح حضور داشته باشند.

از سویی هم، سیماسمر، وزیر دولت در امور حقوق بشر نیز، در این نشست گفت که تامین حقوق اقلیت‌ها، از مکلفیت‌های اساسی دولت است و به هیچ بهانه‌ای نباید نادیده گرفته شود.

عبدالودود پدرام، رییس موسسه‌ی حقوق بشر و محو خشونت افغانستان نیز، در این نشست گفت، بر اساس تحقیقی که آن‌ها در ۹ ولایت انجام داده اند، اقلیت‌های افغانستان، به دلیل عدم حضور در روند صلح، از عدم تضمین حقوق خود در این روند نگران اند.

به گفته‌ی او، اقلیت‌های افغانستان هم‌چنان در مورد تداوم جنگ پس از توافق صلح به دلیل نبود تضمین بین‌المللی و شکنندگی وضعیت پس از صلح، نگران اند.

آقای پدرام، تاکید کرد که نگرانی‌ها و دیدگاه‌های اقلیت‌های افغانستان باید در روند صلح در نظر گرفته شده و هویت قومی، فرهنگی و زبانی آن‌ها در این روند، تضمین شود.

رولاند کوبیا، نماینده‌ی ویژه‌ی اتحادیه‌ی اروپا برای افغانستان نیز، از طریق یک پیام ویدیویی در این نشست سخن‌رانی کرد. او گفت که صلح پایدار در افغانستان، زمانی تحقق می‌یابد که حقوق اقلیت‌ها تضمین شود.

هم‌چنان، داکتر عالمه، معین وزارت دولت در امور صلح، در این نشست گفت که این وزارت تلاش می‌کند تا دیدگاه‌های اقوام مختلف کشور را در روند صلح در نظر بگیرد و زمینه‌ی دسترسی شمولیت دیدگاه‌ها و نظرات آن‌ها را در پالیسی‌ها و برنامه‌های خود بگنجاند.

گفتنی است که نشست ملی اقلیت‌های آسیب پذیر افغانستان و روند صلح، از سوی موسسه‌ی حقوق بشر و محو خشونت و شبکه‌ی جامعه‌ی مدنی و حقوق بشر افغانستان برگزار شده بود.