تحقیق تازه؛ ۲۶٫۲ درصد کودکان در افغانستان در سال روان قربانی خشونت شده‌اند

صبح کابل
تحقیق تازه؛ ۲۶٫۲ درصد کودکان در افغانستان در سال روان قربانی خشونت شده‌اند

یافته‌های کمیسیون مستقل حقوق بشر، نشان می‌دهد که در یک سال گذشته، ۲۶٫۲ درصد کودکان در افغانستان، قربانی انواع خشونت‌ها شده‌اند.

کمیسیون مستقل حقوق بشر، روز سه‌شنبه (۵ حوت)، یافته‌های گزارش تحقیقی سالانه‌اش در باره‌ی وضعیت حقوق‌بشری کودکان در یک سال گذشته را منتشر کرد. این تحقیق، با روش تکمیل فورم نظارت و فورم ثبت پرونده‌ها، توسط ناظران ساحه‌ای و سرحدی بخش کودکان کمیسیون مستقل حقوق بشر انجام شده است.

در این گزارش، ۵۳۱۸ کودک به شمول ۳۸۰۷ پسر (۷۱٫۶ درصد) و ۱۵۰۹ دختر (۲۸٫۴ درصد) در ۲۸ ولایت، به پرسش‌های مطرح شده در پرسش‌نامه، پاسخ داده‌اند. از میان این کودکان، ۱۰۲۴ نفر آن‌ها (۱۹٫۳ درصد)، میان سن‌های ۷ تا تکمیل ۱۱ سال و ۴۲۹۴ نفر دیگر (۸۰٫۷ درصد) میان سن‌های ۱۲ تا تکمیل ۱۸ سالگی بوده‌اند.

در گزارش آمده است که در سال ۱۳۹۹ خورشیدی، ۲۰۱۹ کودک قربانی منازعات مسلحانه شده‌است که این آمار در مقایسه با یک سال پیش آن، کاهش ۲۵٫۱ درصدی را نشان می‌دهد.

بر اساس گزارش، در یک سال گذشته، ۱۲۶ کودک در گروه‌های درگیر منازعه بودند که از این میان، ۲۰ نفر در صفوف نیروهای دولتی و ۹۶ نفر در صفوف مخالفان مسلح دولت فعالیت داشته است. هم‌چنان در این سال، ۱۳ کودک به عنوان کارگر در قطعات نظامی و امنیتی و پاسگاه‌های نظامی مخالفان دولت مصروف کار بوده‌اند.

کمیسیون مستقل حقوق بشر، گفته است که در یک سال گذشته، ۱۳۹۱ کودک که ۲۶٫۲ درصد کودکان شامل تحقیق را در بر می‌گیرد، قربانی انواع خشونت بوده‌اند. خشونت‌های جنسی، فزیکی، لفظی و روانی، اقتصادی، محرومیت از حق نفقه، محرومیت از حق دریافت مهریه، محرومیت از حق تصرف در اموال شخصی و محرومیت از تصرف در میراث، انواع این خشونت‌ها را در بر می‌گیرد.

در گزارش، در باره‌ی عاملان خشونت علیه کودکان نوشته شده است: «از میان ۱۳۹۱ کودک که مورد خشونت قرارگرفته‌اند ۵۱۱ نفر (۳۶٫۷ درصد) آن‌ها از افراد وابسته به پولیس، ۲۴۱ نفر (۱۷٫۳ درصد) از اعضای خانواده‌ی خود، ۱۱۱ نفر (۸ درصد) از صاحب‌کار خود، ۸۱ نفر (۵٫۸ درصد) از آموزگار خود، ۵۵ نفر (۴ درصد)، از سایر کودکان و ۳۹۲ نفر دیگر (۲۸٫۲ درصد) از سایر افراد به‌عنوان عامل خشونت علیه خودشان نام ‌برده‌اند.»

در گزارش، آمده است که از میان ۵۳۱۸ کودک شامل تحقیق، ۲۸۷۴ نفر آن‌ها (۵۴٫۸ درصد) تایید کرده‌اند که شناسنامه دارند و ۲۳۶۷ نفر دیگر (۴۵٫۲ درصد) گفته‌اند که شناسنامه ندارند.

کمیسیون مستقل حقوق بشر، هم‌چنان در زمینه‌ی چالش‌های حقوق‌بشری کودکان در مراکز اصلاح و تربیت، گفته است: «یافته‌های نظارت کمیسیون از وضعیت حقوق‌بشری اطفال تحت حجز در مراکز اصلاح و تربیت، نشان داده است که از میان ۵۹۸ کودک، ۱۱۲ نفر ادعای شکنجه و بدرفتاری علیه خودش را در دوره‌ی توقیف ثبت کرده‌اند، هم‌چنان ۲۰۰ نفر دیگر گفته‌اند که بیشتر از مدت معینه در توقیف به سر برده‌اند. ۲۸۶ نفر از اطفال تحت حجز از موارد نقض حقوق‌بشری‌شان سخنی نگفته‌اند.»

در بخش‌های دیگر گزارش، در باره‌ی چالش‌های دسترسی کودکان به آموزش، دلایل نرفتن کودکان به مکتب، چالش‌های دسترسی کودکان به حق صحت، دلایل مراجعه نکردن کودکان به کلینیک یا شفاخانه هنگام مریضی، کودکان کار، انواع کار کودکان و اقدامات کمیسیون مستقل حقوق بشر در این زمینه‌ها، توضیح داده شده است.