حمدالله محب: طرح مشارکتی زلمی خلیل‌زاد، طرح دولت امریکا نیست

صبح کابل
حمدالله محب: طرح مشارکتی زلمی خلیل‌زاد، طرح دولت امریکا نیست

حمدالله محب، مشاور امنیت ملی، می‌گوید که طرحی که اخیر زلمی خلیل‌زاد با خود به کابل آورده بود، طرح دولت امریکا نیست و تنها می‌شود با استفاده از آن، گفت‌وگوهای صلح را تسریع کرد.

آقای محب که روز یک‌شنبه (۱۷ حوت)، در یک نشست خبری صحبت می‌کرد، گفت: «طرحی که آقای خلیل‌زاد آورده بود، به حکومت هم تسلیم شده و تعدادی سیاسیون هم آن را دیده اند. هنگامی که این طرح با دولت افغانستان شریک می‌شد، امریکایی‌ها گفتند که طرح از سوی حکومت‌شان نیست و تنها طرحی است که بتواند روند صلح را سرعت بدهد.»

به گفته‌ی او، در این طرح، بیشتر روی ساختار و تقسیم قدرت تمرکز شده تا با استفاده از آن، مشکلات امنیتی حل شود.

آقای محب گفت که اگر بحث گروه طالبان روی ساختاری باشد، هیچ مشکلی وجود ندارد، اما تلاش آن‌ها (طالبان) برای تغییر ساختار نیست.

او افزود: «فکر می‌کنم مسایل دیگری هم از سوی طالبان مطرح می‌شود و تنها ساختار نیست که روی آن به نتیجه برسیم. در بخش سیاست با طالبان تفاوت نظر داریم، در بخش جمهوریت، در بخش سیاست خارجی و روابط طالبان با پاکستان، مسایل دیگری که خشونت را دوام می‌دهد، سر حکومت‌داری و شیوه‌ی حکومت‌داری در داخل با آن‌ها مشکل داریم، طالبان به امارت باور دارند؛ اما ما باورمند به جمهوریت استیم.»

این در حالی است که به گفته‌ی منابع، زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی وزارت خارجه‌ی امریکا برای صلح افغانستان، در سفر اخیرش به کابل، طرح ایجاد حکومت عبوری و انتقال قدرت از دولت فعلی به دولت عبوری را به رهبران دولت افغانستان سپرده است.

به گفته‌ی منابع، آقای خلیل‌زاد هم‌چنان نامه‌ی ویژه‌ای از طرف وزیر خارجه‌ی امریکا را به مقام‌های دولت افغانستان سپرده که در آن، از مقام‌های دولت خواسته شده تا روند صلح را تسریع کرده و اجماع داخلی برای گفت‌وگوها با طالبان را در سطح جدید ایجاد کنند.

منابع گفته‌اند که در این نامه آمده است؛ اگر مقدمات سیاسی لازم در دولت افغانستان و گروه طالبان به‌موقوع روی ‌دست گرفته شود، نشستی در سطح رهبران سیاسی دولت و طالبان، هرچه زودتر به میزبانی ترکیه در شهر انقره برگزار خواهد شد.

با این حال، حمدالله محب، گفت که هیئت گفت‌وگوکننده‌ی دولت افغانستان، در حال حاضر با هیئت طالبان گفت‌وگو می‌کند و برای برقراری صلح، اگر نیاز باشد حاضر است تا در هر کشور دیگری با این گروه گفت‌وگو کند.

مشاور امنیت ملی، در باره‌ی از سرگیری گفت‌وگوهای صلح نیز صحبت کرد و گفت: «آغاز گفت‌وگوها در دوحه را به فال نیک می‌گیریم. امیدواریم نتیجه بدهد. اگر صلح نتیجه داد، آرمان مردم برآورده می‌شود و اگر نتیجه نداد، آمادگی‌هایی که نهادهای امنیتی دارند، برای دفاع از کشورشان ادامه می‌دهند.»

آقای محب، هم‌چنان تاکید کرد که باید با دولت پاکستان توافق شود تا روند صلح پیشرفت کند.

او در بخش دیگری از سخنان خود، گفت که در نتیجه‌ی تلاش‌های نیروهای پولیس و امنیت ملی، سطح خشونت‌ها در کابل، ۶۶ درصد کاهش یافته است.

از سویی هم، محمدمعسود اندرابی، وزیر داخله، در این نشست گفت که در حال حاضر، گروه طالبان در حال برنامه‌ریزی برای حملات بهاری‌اش است.

به گفته‌ی او، نیروهای امنیتی برای دفاع از مردم آمادگی دارند و اگر طالبان جنگ را آغاز کنند؛ به جز شکست چیز دیگری نصیب شان نخواهد شد.