واکنش خلیلی به نسل‌کشی هزاره‌ها: کار را به جایی نکشانید که مردم از خود دفاع کنند

صبح کابل
واکنش خلیلی به نسل‌کشی هزاره‌ها: کار را به جایی نکشانید که مردم از خود دفاع کنند

محمدکریم خلیلی، رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان، در واکنش به نسل‌کشی هزاره‌ها و شیعیان، هشدار می‌دهد که آن‌ها، طرف‌دار آرامش اند؛ اما اگر روزی برسد که هیچ راهی برای شان باقی نماند، صدای شان را بلند خواهند کرد و آن وقت، ممکن است تغییرات بزرگی در وضعیت کشور رونما شود.

آقای خلیلی که روز یک‌شنبه -۲۳ جوزا- در یک نشست خبری صحبت می‌کرد، گفت که هزاره‌ها و شیعیان، در ۲۰ سال گذشته صلح‌طلب بوده و به تمام اقوام و مذاهب، دست دوستی دراز کرده؛ اما بارها مورد هدف قرار گرفته اند.

به گفته‌ی او، در جبهات جنگ، از تمام اقوام کشته می‌شوند و هیچ کسی در این باره ادعایی ندارد؛ اما این که به شکل دیگری هزاره‌ها و شیعیان را به نام تبار و مذهب هدف قرار می‌دهند و نسل‌کشی می‌کنند، قابل قبول نیست.

او افزود: «در ۲۰ سال گذشته، با اشکال مختلفی کشته شده‌ایم. عاملان این جنایت‌ها باید شناسایی شوند. فجایعی که رخ می‌دهد، هیچ هدفی جز نسل‌کشی ندارد. اگر در مسیر راه است، بین ۵۰ نفر، تنها هزاره‌ها را از موتر پایین می‌کنند. اگر به ماین‌روب‌ها حمله می‌شود، دنبال هزاره‌ها می‌گردند. در مسجد و مکتب و تالار عروسی، هزاره‌ها را می‌کشند. به هر شکلی تلاش می‌شود هویت هزاره‌ها را از بین ببرند، چه با کشتار و چه با یک سلسله کارهای دیگر. این مصداق بارز جنوساید و نسل‌کشی است.»

آقای خلیلی، تأکید کرد که حوصله‌ی مردم به سر رسیده و صدای دادخواهی بلند کرده اند و این صدا، علیه هیچ قوم و تباری نیست؛ بل که علیه باندهای جنایت‌کاری است که مرتکب نسل‌کشی می‌شوند.

او گفت که هزاره‌ها انتظار دارند تا در این دادخواهی، سایر اقوام و مذاهب نیز با آن‌ها هم‌صدا شوند.

رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان، تصریح کرد که بر اساس قانون اساسی، حکومت مسؤول تأمین امنیت جانی و مالی مردم است و نمی‌تواند با بیان این که مسؤول این رویدادها، باندهای جنایت‌کار است، خود را سبک‌دوش کند.

او گفت: «ما قبول داریم که نسل‌کشی هزاره‌ها، کار جنایت‌کاران است، اما حکومت باید مشخص کند که چه کسانی این کار را می‌کنند. اگر تا حالا این کار را نکرده، باید از این به بعد عاملان این رویدادها را شناسایی کرده و به وظیفه‌ی خود عمل کند.»

به گفته‌ی آقای خلیلی، اگر هدف از راه‌اندازی چنین حملاتی، حذف هویتی و تباری هزاره‌ها و شیعیان باشد، این کار محال است.

او تأکید کرد: «عاملان نسل‌کشی هزاره‌ها، بدانند که این مردم، چه در جنگ و چه در آزادی افغانستان و دوره‌ی جهاد و مقاومت، نقش پررنگی داشته اند و آرام بودن آن‌ها به این معنا نیست که می‌ترسند و یا بزدل اند و کاری نمی‌تواند. هزاره‌ها، نه در برابر صلح تحمیلی که جایگاه شان در نظر گرفته نشود تن می‌دهند و نه در برابر این باند جنایت‌کاری که به نام قوم آدم می‌کشند، کوتاه می‌آیند.»

رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان، گفت که حکومت، کارگزاران روند صلح و جنایت‌کارانی که مرتکب نسل‌کشی می‌شوند، نباید بگذارند که کار به جایی برسد تا هزاره‌های صلح‌طلب، مجبور شوند تن به مبارزه بدهند.

او هشدار داد: «آن روزی که مردم بار دیگر به پا خیزند، در هر گوشه‌ی کشور می‌توانند حق خود را از راه دیگری بگیرند. حکومت بداند که مردم می‌توانند حق خود را بازخواست کنند، اما تا هنوز مصلحت کلان ملی را در نظر گرفته اند. ما نمی‌خواهیم کمک کنیم تا وضعیت فعلی کشور، از این بدتر شود. روزی که هویت مردم در معرض خطر قرار بگیرد، دفاع مشروع است.»

این در حالی است که اخیرا، حملات هدف‌مندی علیه شهروندان هزاره‌تبار و شیعه‌مذهب افغانستان راه‌اندازی می‌شود. قربانیان این حملات، غیرنظامیان اند.

در آخرین مورد، روز شنبه -۲۲ جوزا- در نتیجه‌ی دو انفجار جداگانه در منطقه‌ی دشت برچی کابل، ۷ غیرنظامی هزاره‌تبار کشته شدند و ۶ نفر دیگر زخم برداشتند. گروه داعش، مسؤولیت این دو رویداد را به عهده گرفته است.

با این حال، آقای خلیلی، در بخش دیگری از سخنان خود، به روند صلح نیز اشاره کرد و گفت که صلح پایدار، زمانی در افغانستان برقرار خواهد شد که بر اساس توافق باشد؛ به این معنا که تمام مردم، احزاب و طرف‌های دخیل، خود را در آن ببینند.

او تأکید کرد: «صلح وارداتی و تحمیلی، کارایی ندارد. باید به ریشه‌های منازعات تکیه شود. ریشه‌های منازعات زمانی حل می‌شود که با یک هم‌پذیری روند صلح را تعقیب کنیم. روند صلح اگر بر اساس سازش باشد، هیچ‌گاهی مشکل افغانستان حل نخواهد شد.»

آقای خلیلی گفت که افغانستان امروز، افغانستان ۴۰ سال پیش نیست و گروه طالبان هیچ گاهی نمی‌تواند با استفاده از زور و انحصار، صلح را در این کشور تأمین کند.