غنی در لویه‌جرگه: طالبان، تعهد کرده اند که درصورت آزادی ۴۰۰ زندانی، در سه روز، مذاکرات صلح را آغاز می‌کنند

صبح کابل
غنی در لویه‌جرگه: طالبان، تعهد کرده اند که درصورت آزادی ۴۰۰ زندانی، در سه روز، مذاکرات صلح را آغاز می‌کنند

رییس‌جمهور محمداشرف غنی، تأکید می‌کند که گروه طالبان، تعهد کرده است که در صورت آزادی ۴۰۰ زندانی، این گروه، در ظرف سه روز مذکرات مستقیم را آغاز می‌کند.

آقای غنی که جمعه(۱۷ اسد)، در نشست افتتاحی لویه‌جرگه‌ی مشورتی صلح در کابل، صحبت می‌کرد، گفت که گروه طالبان، هشدار داده است در صورتی که این زندانیان رها نشوند، به جنگ و خشونت خود نه تنها که ادامه می‌دهد، بلکه آن را شدت می‌بخشد.

او افزود: «بر اساس قانون اساسی، رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان از صلاحیت رییس‌جمهور افغانستان، نیست. تا رسیدن به این‌جا از هفتاد کوتل و هفت‌خوان رستم گذشته‌ایم. به لحظه‌های باریک و حساس نزدیک شده‌ایم. دایر شدن این لویه‌جرگه، نشان‌دهنده‌ی تعهد من به تطبیق قانون اساسی است.»

رییس‌جمهور غنی، با اشاره به حسن نیت دولت افغانستان برای آغاز مذاکرات صلح، گفت که طالبان با استفاده از خلای مذاکراتی، رهایی ۵۰۰۰ زندانی را به رهایی ۵۰۰۰ نام‌ و چهره‌های مشخص بدل کرده‌اند.

آقای غنی گفت: «تا اکنون هر گامی را که ما برداشته‌ایم، تعهد و حسن‌نیت ما را نشان می‌دهد. در حالی که براساس توافق‌نامه‌ی دوحه، پیش از شروع مذاکرات، ما هیچ تعهدی برای رهایی زندانیان طالبان نداشته‌ایم.»

او تأکید کرد که طالبان؛ با بهانه‌ قرار دادن آزادی ۴۰۰ زندانی شان، دولت افغانستان را در دوراهی قرارداده است که به گفته‌ی رییس‌جمهور، شکستن این بن‌بست «بدون مراجعه به آرای ملی» ممکن نبوده است.

رییس‌جمهور غنی با اشاره به اهمیت لویه‌جرگه و مشوره با مردم، گفت که :«تصمیم امروز و فردای تا‌ن بسیار مهم است.‌ من به درایت و وطن‌دوستی هر کدام تان باور دارم و به این هم باور دارم که عقل جمعی افغانستان، همواره از عقل فردی بهتر است.»

آقای غنی، هم‌چنان خاطر نشان کرد که خواست جامعه‌ی جهانی نیز بر این است که دولت و مردم افغانستان، هرچه زودتر در مورد آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان، تصمیم بگیرد تا این گونه، مذاکرات مستقیم میان دولت و طالبان آغاز شود.

از سویی هم عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی و رییس جرگه‌ی مشورتی صلح، نیز اطمینان داد که تمامی تصامیمی که در این جرگه گرفته می‌شود، عملی خواهد شد.

آقای عبدالله، گفت: «امیدواریم به اثر تصمیم درست شما، صلح و ثبات دایمی در کشور برقرار شود. وحدت ما، ضامن پیروزی ما است. اکثریت رهبران سیاسی حمایت خویش را از این جرگه اعلام کرده‌اند. حامد کرزی، مارشال عبدالرشید دوستم، استاد محمدکریم خلیلی و رهبری و اعضای شورای ملی افغانستان و دیگر رهبران، حمایت خود را از جرگه اعلام کردند.»

با این همه، بر اساس اسنادی که روزنامه‌ی صبح کابل به آن دست یافته است، در فهرست  ۴۰۰ زندانی طالبان که این گروه پافشاری به آزادی آن‌ها دارد،  تمرکز اصلی روی زندانیانی است که مربوط به یک ولایت مشخص است. نزدیک به هشتاد درصد کل این زندانیان، باشندگان ولایت کندهار اند و بقیه بیست درصد از بیش‌تر از ۲۰ ولایت دیگر اند که جنگ‌جویان طالبان در آن بازداشت شده اند.