اسدالله سعادتی: یکی از موارد اختلافی در گفت‌وگوهای قطر تا حدودی حل شده است

صبح کابل
اسدالله سعادتی: یکی از موارد اختلافی در گفت‌وگوهای قطر تا حدودی حل شده است

اسدالله سعادتی، معاون شورای عالی مصالحه‌ی ملی، می‌گوید که یکی از موارد اختلافی‌ فرا راه توافق روی اصول رفتاری گفت‌وگوها، تا حدودی حل شده است.

آقای سعادتی که روز چهارشنبه (۱۶ میزان)، در نشستی زیر عنوان «نقش رسانه‌ها در پروسه‌ی صلح»، سخن می‌زد، گفت که اختلاف روی تعیین مبنای فقهی برای پیشبرد گفت‌وگوها براساس فقه حنفی، تا حدودی حل شده؛ اما معیار قرار دادن توافق‌نامه‌ی صلح امریکا – طالبان برای پیش‌برد گفت‌وگوها، تا اکنون حل نشده باقی مانده است.

او افزود: «در آن جا، یکی از موارد که توافق‌نامه‌ی امریکا – طالبان برای پیش‌برد گفت‌وگوها معیار باشد، حل نشده باقی مانده؛ اما در بخش این که گفت‌وگوها بر اساس فقه حنفی پیش برده شود، به تفاهماتی دست یافته اند و مشکل زیادی باقی نمانده است.»

این در حالی است که تا اکنون، هیأت‌های دولت افغانستان و گروه طالبان، روی اصول رفتاری گفت‌وگوهای صلح، به توافق نرسیده اند. تعیین مبنای فقهی برای پیشبرد گفت‌وگوها براساس فقه حنفی و معیار قرار دادن توافق‌نامه‌ی صلح امریکا و طالبان، مواردی است که از سوی طالبان مطرح شده و مورد اختلاف قرار دارد.

با این حال، آقای سعادتی، در بخش دیگری از سخنان خود، گفت که رسانه‌ها، باید دیدگاه مردم و قربانیان جنگ را در روند صلح، به گوش هیأت‌های گفت‌وگوکننده برسانند.

به گفته‌ی او، رسانه‌ها باید دیدگاه کارشناس‌ها در مورد روند صلح را مورد بازتاب قرار دهند. او، تصریح کرد که تنها با قطع جنگ، صلح نمی‌آید و به همین دلیل، باید در گام نخست، انگیزه‌ی جنگ از بین برود تا بار دیگر و پس از صلح، افغانستان به کام جنگ فرو نرود.

آقای سعادتی، هم‌چنان گفت، باید پیدا شود که کدام طرف در گفت‌وگوهای صلح، بن‌بست ایجاد می‌کنند تا از طریق رسانه‌ها، بر آن فشار وارد شود.

او، خاطرنشان کرد که شورای عالی مصالحه‌ی ملی، تلاش خواهد کرد تا راه حلی برای رسیدن اطلاعات برای رسانه‌های داخلی، فراهم شود.

از سویی هم، فهیم دشتی، رییس اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان، در این نشست، گفت که مصارف زیادی در گزارش‌گری جنگ انجام شده و در حال حاضر، نیاز است تا روی گزارش‌گری صلح نیز، هزینه شود.

او افزود: «در کنار دولت، شورای عالی مصالحه‌ی ملی و حتا طالبان، رسانه‌ها نیز باید سهم خود را برای صلح بپردازند.»

با این حال، شیوای شرق، معین نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ، در این نشست گفت که رسانه‌ها، باید حامی صلحی باشند که به شهروندان پساطالبان، آسیب وارد نکند.

او، هم‌چنان گفت که رسانه‌ها، باید در حال حاضر، از ادبیات صلح‌جویانه کار بگیرند؛ اما این موضوع، نباید سبب کتمان حقیقت در مورد جنگ شود.

آقای شرق، افزود: «اگر فعالیت رسانه‌ها یک‌جانبه باشد و طالبان هیچ نرمی‌ای از خود نشان ندهند؛ این کار سبب انداختن آب به آسیاب طالبان خواهد شد. در صلحی که استقلالیت و اراده‌ی مردمی نباشد، با شکست برخواهد خورد و این استقلالیت، توسط رسانه‌ها و زیر نظر رسانه‌ها، باید بررسی شود.»

معین نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ، تصریح کرد که تا اکنون، رسانه‌های دولتی و خصوصی، در روند صلح نقش خاصی نداشته اند و دلیل آن هم این بوده که بسیاری از موضوعات در دوحه، مبهم باقی مانده است. او، گفت: «رسانه‌ها با حضور در قطر، باید مدافع مفهوم دولت باشند.»

از سویی هم، مجیب خلوتگر، رییس اجرایی دفتر نی یا نهاد حامی رسانه‌های آزاد افغانستان، در این نشست گفت که هیئت گفت‌وگوکننده‌ی دولت افغانستان، در راستای ارایه‌ی اطلاعات، با خبرنگاران همکاری نمی‌کند و به همین دلیل، رسانه‌ها ناگزیر می‌شوند تا اطلاعات را از رسانه‌های خارجی بگیرند.

او، افزود، از تیم مدیران رسانه‌ها که با رییس‌جمهور غنی به دوحه رفت، استفاده‌ی سیاسی صورت گرفته است.

آقای خلوتگر، هم‌چنان گفت که حتا اگر بن‌بست گفت‌وگوها شکسته شود، ممکن است هیأت طالبان، به خواست قبلی خود مبنی بر انجام گفت‌وگوها پشت درهای بسته، تاکید کند.

او، گفت که رسانه‌ها بی‌طرف اند و نیازی نیست تا عضو هیات گفت‌وگوکننده باشند، اما نیاز است تا یک خبرنگار، به عنوان ناظر همیشگی گفت‌وگوها، به قطر فرستاده شود.