بلخی: عدم اگاهی از «دوران قاعدگی» مانع اصلی تعلیم دختران جوان است

صبح کابل
بلخی: عدم اگاهی از «دوران قاعدگی» مانع اصلی تعلیم دختران جوان است

میرویس بلخی، وزیر معارف افغانستان، می‌گوید که در یک سال گذشته بیش از ۱۱۰ هزار جلد کتاب‌های راهنمای قاعدگی برای دختران به چاپ رسیده؛ زیرا عدم آگاهی از این دوره، مانع اصلی توسعه‌ی تعلیم و تربیه‌ی دختران است.

آقای بلخی که پیش از چاشت روز چهارشنبه (۸عقرب) در یک نشست خبری پیرامون گرامی‌داشت از «دوران قاعدگی دختران» صحبت می‌کرد، قاعدگی دختران را یک امر دینی و یک مرحله‌ی طبیعی خواند و تأکید کرد که عدم آگاهی از این دوران به یک مسأله‌ی تابو و ناپسند مبدل شده است.

او افزود که وزارت معارف در هماهنگی با اداره‌ی یونیسف در یک سال گذشته توانسته است بیش از ۱۱۰ هزار جلد کتاب راهنمایی قاعدگی را برای دختران در سراسر افغانستان به چاپ برساند؛ تا به این وسیله زمینه‌ی آگاهی بیشتر را نزد خانواده‌ها و دختران فراهم کند.

به گفته‌ی وزیر معارف، نبود آگاهی از دوران قاعدگی سبب شده است که هر سال هزاران دختران به دلیل شرمندگی از این مسأله‌ی طبیعی ترک مکتب کنند و یا سبب غیرحاضری طولانی برای دختران شود. «ما باید به دختران خود بفهمانیم که هر دختری به لحاظ صحی و طبیعی این دوران را سپری می‌کند. در این مسأله هیچ جای شرم و ممانعت وجود ندارد. ما همیشه از ختنه‌ی پسران خود جشن می‌گیریم در حالی که ختنه یک امر سنت است؛ اما مسأله قاعدگی یک امر دینی است. ما همیشه از اوامر فرضی خود کوتاهی می‌کنیم.»

آقای بلخی با بیان این مطلب که عدم آگاهی از دوران قاعدگی برای دختران اختلالات روحی و روانی را به بار می‌آورد، همچنان گفت که وزارت معارف تلاش می‌کند برای دانش‌آموزان دوره‌ی متوسطه‌ی دختران، یک مضمون را زیر عنوان آگاهی از دوران قاعدگی تهیه کند تا همه‌ی دختران با رسیدن به این مرحله، به حفظ‌الصحه‌ی بدن شان توجه کنند.

او در این نشست از خانواده‌ها و علمای دین نیز خواست که این مسأله را به عنوان یک دوره‌ی طبیعی بپذیرند و برای آگاهی دختران دست به کار شوند.

در همین حال، رولا غنی، بانوی نخست کشور نیز در این نشست از قاعدگی دختران به عنوان یک مسأله‌ی اجتماعی یاد کرد و گفت که رعایت حفظ‌الصحه در دختران، سبب رشد سالم آنان می‌شود.

به باور او، در صورتی که دختران از دوران قاعدگی شان باخبر باشند، می‌توانند یک مادر خوب برای فرزندان شان باشند. «فامیل‌ها باید بدانند که این دوره در دختران یک امر طبیعی است و توجه به حفظ‌‌الصحه‌ی درست ختران سبب آینده‌ی سالم برای آنان خواهد شد.

قاعدگی یا پریود، به اثر تغییرات هورمونی در دخترانی که به سن بلوغ رسیده اند رخ می‌دهد که به طور معمول در ماه پنج روز یا یک هفته را در بر می‌گیرد.