ایران و افغانستان روی آغاز کار قانون‌مندسازی حضور مهاجران افغان توافق کردند

صبح کابل
ایران و افغانستان روی آغاز کار قانون‌مندسازی حضور مهاجران افغان توافق کردند

وزارت خارجه، اعلام کرده است که در جریان سفر محمدحنیف اتمر، سرپرست این وزارت به تهران، دو کشور، روی آغاز کار قانون‌مندسازی حضور مهاجران افغان، توافق کرده‌اند.

در اعلامیه‌ای که روز دوشنبه (۲ سرطان) از سوی وزارت خارجه منتشر شده، آمده است که هر دو طرف، توافق کرده‌اند تا کار روی قانون‌مندسازی حضور مهاجران افغان در ایران را در بخش‌های تمدید کارت‌های اقامت، تثبیت هویت، توزیع شناس‌نامه و صدور پاسپورت، آغاز کنند.

در اعلامیه آمده است که دو طرف، روی مصؤونیت، زندگی بهتر و رعایت قوانین حقوق بشری در قبال مهاجران افغان، توافق کرده‌اند.

بر اساس اعلامیه، دولت ایران، از برخورد خوب با مهاجران افغان اطمینان داده است. دو طرف، هم‌چنان روی انتقال اجساد و زخمی‌های مهاجران افغان که در رویداد یزد کشته و زخمی شده بودند، توافق کردند.

وزارت خارجه گفته است که دو طرف، روی تقویت امنیت سرحد میان دو کشور،‌ مبارزه‌ی مشترک با قاچاقبران انسان و جلوگیری از ترددهای غیرقانونی، توافق کرده اند. دو طرف، هم‌چنان به توافق رسیده‌اند تا مذاکره در راستای تنظیم استخدام کارگران افغان را ادامه دهند.

گفتنی است که محمدحنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه، صبح دیروز (یک‌شنبه، ۱ سرطان)، در رأس هیأت عالی‌رتبه‌ای که در ترکیب آن، نمایندگان هفت وزارت، پنج ریاست مستقل، مشاوریت حقوقی ریاست‌جمهوری و دفتر شورای امنیت شامل می‌باشد، به منظور بررسی رویدادهای اخیر در ولایت یزد و مرز ایران، به تهران سفر کرد.

این در حالی است که در جریان دو ماه گذشته، دو رویداد در ولایت یزد و مرز ایران، رخ داده که از شهروندان افغانستان قربانی گرفته است.

چندی پیش، ویدیویی از رویداد آتش‌‌گرفتن موتر حامل شهروندان افغان در ولایت یزد ایران منتشر شد. در این ویدیو، شماری از سرنشینان موتر در حال سوختن اند. وزارت خارجه‌‎، گفته است که در این رویداد سه شهروند افغان جان باخته و شماری هم زخم برداشته اند. گفته می‌شود که در نتیجه‌ی تیراندازی سربازان ایرانی، موتر حامل مهاجرین افغان آتش گرفته است.

از سویی هم، در سوم ثور، گزارش‌هایی منتشر شد که ۵۷ کارگر افغان که قصد سفر به ایران را داشتند، توسط نیروهای مرزی ایران مورد آزار و اذیت قرار گرفته و سپس به دریا انداخته شدند. گفته می‌شود که ۲۳ نفر از این کارگران، جان باخته اند.

هیأت حقیقت‌یابی که از سوی حکومت افغانستان ایجاد شده، اعلام کرده است که ۱۹ کاگر نجات یافته اند، جسد ۱۲ کارگر پیدا شده و از سرنوشت ۱۵ نفر نیز تا کنون هیچ خبری نیست.

این رویدادها، واکنش‌های گسترده‌ای را در افغانستان برانگیخت و شماری از شهروندان کشور، در برخی از شهرها به ویژه کابل، در برابر سفارت ایران دست به تظاهرات زده و بر دروازه‌های نمایندگی سیاسی ایران، رنگ سرخ پاشیدند.

این نخستین برخورد خشونت‌آمیز سربازان ایرانی با مهاجران افغان نیست؛ پیش از این نیز بارها، پولیس مرزی و شهری این کشور، رفتارهای خشونت‌آمیزی با مهاجران افغان داشته که در برخی موارد، به مرگ مهاجران نیز انجامیده است.