وزیر خارجه‌ی امریکا از امضای توافق‌نامه‌ی صلح خودداری کرد

صبح کابل
وزیر خارجه‌ی امریکا از امضای توافق‌نامه‌ی صلح خودداری کرد

مجله‌ی تایمز امریکایی، گزارش داده است که وزیر خارجه‌ی ایالات متحده، از امضای توافق‌نامه‌ی صلح میان امریکا و طالبان، خودداری کرده است.

این مجله، به نقل از مقام‌های بلندرتبه‌ی افغان، امریکایی و اروپایی، گزارش داده است که دلیل خودداری مایک پومپیو از امضای توافق‌نامه‌ی صلح با طالبان، تهدیدات و خطرهای احتمالی پس از امضای آن است.

در این گزارش آمده است گفته شده است که این توافق‌نامه، ادامه‌ی حضور نیروهای امریکایی برای مبارزه با دهشت‌افگنی و شبکه‌ی تروریستی القاعده، بقای حکومت افغانستان و پایان جنگ در این کشور را تضمین نخواهد کرد.

مجله‌ی تایمز، به نقل از یکی از مقام‌های بلندرتبه‌ی افغانستان نیز گفته است که هیچ اعتمادی در این زمینه وجود ندارد که طالبان صادق باشند.

این در حالی است که حکومت افغانستان نیز نگران خود را از خطرات و پیامدهای ناشی از امضای تفاهم‌نامه‌ی صلح میان امریکا و طالبان ابراز کرده است.

صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری، روز چهارشنبه (۱۳ سنبله) در برگه‌ی فیس‌بوک خود نگاشت: «حکومت افغانستان از هرگونه پیشرفت‌هایی در پروسه‌ی صلح حمایت می‌کند که منجر به تأمین صلح پایدار و ختم جنگ در افغانستان شود؛ اما نگرانی اصلی حکومت افغانستان در تفاهم‌نامه‌ی‌ امریکا با طالبان، در این است که از پیامدها و خطرات ناشی از آن چگونه جلوگیری به عمل می‌آید؟»

آقای صدیقی افزود: همان گونه که مقام‌های پیشین و سناتوران امریکایی نگرانی‌هایی را از پیامدهای این تفاهم‌نامه‌ دارند، حکومت افغانستان نیز نگران است و از همین رو، ما خواهان وضاحت در رابطه به این سند استیم تا خطرات و پیامدهای ناگوار آن را با دقت كامل تحليل كرده و جلو خطرات را بگیریم.

از سویی هم، به تازگی، گروهی از دیپلمات‌های پیشین امریکایی برای افغانستان، با نشر اعلامیه‌ی مشترکی، هشدار داده ‌اند که توافق شتاب‌زده‌ی امریکا و گروه طالبان، پیامدهای خطرناکی را به دنبال خواهد داشت.

در اعلامیه‌ی مشترک دیپلمات‌های پیشین امریکا برای افغانستان، تأکید شده که آغاز خروج نیروهای امریکایی از این کشور، باید مشروط به پایان جنگ باشد؛ در غیر این صورت، هیچ تضمینی وجود ندارد که همزمان با کاهش حمایت امریکا از دولت افغانستان، طالبان از جنگ دست بکشند.

دیپلمات‌های پیشین امریکا در اعلامیه گفته ‌اند: «اگر ما حمایت خود را از حکومت افغانستان کاهش بدهیم و مذاکرات (بین‌الافغانی) با شکست روبه‌رو شود، پیامد آن می‌تواند بازگشت افغانستان به یک جنگ داخلی کامل باشد. اگر دولت متزلزل شود، آن‌هایی که از زندگی تحت حاکمیت طالبان خاطرات بدی دارند، به جنگ متوسل خواهند شد.»

این در حالی است که زلمی خلیل‌زاد روز یک‌شنبه (۱۰ سنبله)، نهمین دور گفت‌وگوهای صلح را با نمایندگان طالب در قطر به پایان رساند و با توافق‌نامه‌ی احتمالی صلح که او و طالبان روی آن به توافق رسیده ‌اند، به کابل آمد.

آقای خلیل‌زاد در سفر به کابل، روز دوشنبه (۱۱ سنبله)، با رهبران حکومت وحدت ملی دیدار کرده و متن توافق‌نامه‌ی احتمالی صلح را به آن‌ها «نشان» داد. تا کنون جزئیاتی از متن این توافق‌نامه، منتشر نشده است؛ اما یک منبع ارشد حکومتی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که امریکا و طالبان به توافق نهایی صلح و خاتمه‌ی جنگ بین‌ دو طرف نزدیک شده ‌اند.

این منبع، می‌افزاید که نکات اصلی در سند توافق‌نامه، عبارت از تقلیل نیروهای امریکا در حد ۸۶۰۰ نفر، تعهدات طالبان در مورد قطع رابطه با تروریزم، کاهش حملات و خشونت‌ها، توافق برای آغاز مذاکرات بین‌الافغانی بعد از امضای توافق‌نامه و خروج نیروهای خارجی در خلال بیش از چهار ماه؛ اما با حفظ صلاحیت‌های قوای خارجی در دفاع و حمایت از نیروهای امنیتی حکومت است.