پیشنهاد مدل کشورهای پساجنگ برای اصلاح نظام معارف

صبح کابل
پیشنهاد مدل کشورهای پساجنگ برای اصلاح نظام معارف

سرپرست وزارت معارف، می‌گوید که به منظور ایجاد اصلاحات دانش‌آموزمحور در ساختار و وظایف این وزارت، مدل اصلاحات کشورهای پساجنگ پیشنهاد شده و برای آن، پنج قلمرو نیز تعیین شده است.

میرویس بلخی، روز دوشنبه (۱۶ جدی) در سمپوزیم ملی اصلاحات معارف، گفت که در آغاز کارِ این وزارت، با بررسی‌ها و ارزیابی‌هایی که صورت گرفت، به سه مأموریت در راستای کاری اولویت داده شد.

او افزود: «مأموریت اول، تبدیل کردن وزارت معارف به یک وزارت سالم و غیرسیاسی بود که تا حدی دست یافته ‌ایم؛ اما مسیر طولانی است و تلاش‌های ما ادامه دارد. مأموریت دوم نیز تکمیل سند راهبردی و نقشه‌ی راه‌های اصلاحی در وزارت معارف است که با توجه به وسعت و گستردگی آن، نمی‌توان بدون همکاری سایر نهادها به طرح و تطبیق این سند دست یافت.»

به گفته‌ی آقای بلخی، مأموریت سوم، تطبیق عملی سند راهبردی و نقشه‌ی راه سمپوزیم، در قلمروهای مختلف وزارت معارف به شمول اصلاحات و راهکارهای مدیریتی، نصاب قابلیت‌محور، وظایف و ساختار خواهد بود.

او علاوه کرد که در حال حاضر، وزارت معارف در مرحله‌ی پایانی مأموریت دوم خود قرار دارد و این سمپوزیم، نقطه‌ی عطفی در انکشاف نظام آموزشی خواهد بود.

سرپرست وزارت معارف، گفت که برای تکمیل سند راهبردی و نقشه‌ی راه‌های اصلاحی در وزارت معارف، دو مدل مورد بررسی قرار گفته است. «اول، مدل طبیعی و تدریجی است که تطبیق آن تنها در کشورهای توسعه‌یافته‌ی جهان امکان‌پذیر است. مدل دوم هم، مدل کشورهای پساجنگ است.»

او افزود که در افغانستان، زیربناها آسیب دیده و چالش‌های بسیار جدی‌ای وجود دارد، از همین‌رو، با پیاده کردن مدل اصلاحی کشورهای پساجنگ، کار باید به‌ گونه‌ی بنیادین آغاز شود.

آقای بلخی گفت: «بر اساس این مدل، باید اصلاحات و بازنگری به میان آید، مطالعه و آسیب‌شناسی می‌کنیم، از طرف دیگر مسیر انکشاف و توسعه برای رسیدن به یک نظام مؤثر و مدرن را در نظر می‌گیریم.»

او ادامه داد که برای مدل کشورهای پساجنگ، وزارت معارف پنج قلمرو تعیین کرده است. به گفته‌ی او، «قلمرو اول نهادهای آموزشی است؛ وزارت معارف، باید در خدمت مکتب و نهادهای آموزشی باشد. قلمرو دوم ساختار وزارت معارف است و ما باید با نگاه اصلاحی، به تبع از مدل هرم معکوس، تمام صلاحیت‌ها را از مرکز به ولسوالی انتقال دهیم. قلمرو سوم، تشکیل وزارت معارف است که باید متوجه باشیم تا تمام سیستم به خاطر آموزش کار کند. قلمرو چهارم، نصاب آموزشی است که باید قابلیت‌محور شود. قلمرو پنجم نیز استفاده‌ی حداکثری از تکنالوژی است و باید سیستم آموزشی را بر اساس تکنالوژی و فناوری روز، آماده کنیم.»

در همین حال، محمد فهیم هاشمی، سرپرست وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، در این سمپوزیم گفت که قرار است به زودی، حدود یک هزار باب مکتب، به انترنت وصل شود.

سمپوزیم ملی اصلاحات معارف، با حضور نمایند‌گان ارشد شماری از وزارت‌ها، اداره‌های دولتی، جامعه‌ی مدنی، متخصصان آموزش و پرورش، شوراهای مکاتب، علمای دینی، مدیران و آموزگاران مکاتب، دانش‌آموزان نخبه و والدین، برگزار شده و قرار است برای سه روز ادامه یابد.

شناسایی و بازتعریف وظایف اساسی وزارت معارف، تعریف وظایف مدیریتی در سطح مکتب، ولسوالی، ولایت و اداره‌های مرکزی، تفویض صلاحیت از مرکز به ولایت‌ها، تعیین وظایف رهبری، پالیسی و نظارتی وزارت معارف، ترسیم ساختار تشکیلاتی وزارت معارف از مرکز تا مکتب، جایگاه تعلیمات اسلامی، سوادآموزی و آموزش آموزگاران، ارتقای آموزش‌های آموزگاران و برخی موضوعات دیگر، از مواردی است که در این سمپوزیم، مورد بحث قرار خواهد گرفت.

وزارت معارف، تأکید کرده است که در این سمپوزیم، دیدگاه‌ها و نظرات تمام اشتراک‌کنندگان از سوی کارگروه‌ها جمع‌آوری شده و در پرتو آن، روی تغییر ساختار و وظایف معارف، تصمیم گرفته خواهد شد.

این وزارت، تأکید کرده است که به اصلاح نظام آموزشی مبتنی بر نیاز بازار متعهد بوده و در این راستا، اقدامات عملی خود را در این سمپوزیم همگانی می‌کند.