نگاهی مختصر به زندگی آیت‌الله محمد آصف محسنی

صبح کابل
نگاهی مختصر به زندگی آیت‌الله محمد آصف محسنی

محمد آصف محسنی یکی از رهبران مذهبی و جهادی افغانستان بود. محسنی که به نام شیخ آصف محسنی هم شهرت دارد به زبان‌های فارسی، عربی، اردو و پشتو مسلط بود.

محمدآصف محسنی فرزند محمدمیرزا محسنی در ۵ثور ۱۳۱۴ (می ۱۹۳۵) در شهر کندهار زاده شد. خانواده‌ی او از شیعیان ساکن درکندهار بودند. او تحصیلات ابتدایی را در کندهار شروع کرد و سپس در سال ۱۹۴۹ همراه با پدرش به پاکستان رفت و در شهر کویته پاکستان مرکز ایالت بلوچستان پاکستان زبان اردو را آموخت و تحصیلات خود را ادامه داد.

وی در سال ۱۳۳۲ خورشیدی به نجف رفت و در طول ۲٫۵ سال، دروسش را به پایان رسانید. سپس به دروس خارج فقه، رجال و حدیث و اصول پرداخت.

او پس از ۱۲ سال تحصیل در نجف به زادگاهش کندهار بازگشت و در یک مدرسه‌ی مذهبی در شهر کندهار به تدریس علوم دینی پرداخت و سپس حسینیه‌ی کندهار و مدرسه‌ی علمیه‌ی آن شهر را بنیان نهاد. وی در سال ۱۳۵۷ خ. به حج رفت. محسنی به دنبال کودتای کمونیستی هفت ثور افغانستان را ترک و به سوریه رفت و چند ماهی در شهر دمشق به تدریس علوم حوزوی پرداخت.او سپس به ایران رفت و در (برج حمل) سال ۱۳۵۸ خ. با جمعی از روحانیان افغانستان مقیم حوزه‌ی علمیه‌ی قم، حزب حرکت اسلامی افغانستان را بنیان نهاد.

با سقوط رژیم دکتر نجیب الله و حاکمیت نخستین دولت مجاهدین در کابل، وی دبیر و سخنگوی شورای رهبری دولت مجاهدین بود. پس از وقوع جنگ‌های داخلی بین گروه‌های مجاهدین، او کابل را ترک کرد و چند سالی مقیم شهر اسلام‌آباد پاکستان شد.

در سال ۱۳۷۶ خ. پاکستان را ترک نمود و مقیم شهر قم در ایران شد. بعد از سقوط حکومت طالبان، به کابل بازگشت و دست ساخت شبکه‌ی تلویزیونی و دانشگاه زد. از اقدامات وی در کابل ساخت حوزه‌ی علمیه خاتم النبیین، احداث دانشگاه خاتم النبیین، احداث شبکه تلویزیون تمدن، احداث شورای علمای شیعه افغانستان، احداث شورای اخوت اسلامی افغانستان و رسمیت مذهب جعفری در قانون اساسی افغانستان می‌باشد.

آصف محسنی دارای بیش از ۶۳ کتاب در امور مذهبی، سیاسی، فقه و… می‌باشد.

او پس از آن که مدتی را در بستر بیماری در خارج از کشور گذشتاند، چند روز قبل با این خبر که از صحت برخوردار شده به وطن بازگشت اما؛ شامگاه دیشب خبر وفاتش در رسانه‌ها و فضای مجازی منتشر شد. آیت‌الله محسنی در سال جاری به عمر هشتاد‌وچهار‌سالگی چشم فرو بست و دار فانی را وداع گفت.