سروردانش: صلح بدون حقوق بشر و عدالت، پایدار نخواهد بود

صبح کابل
سروردانش: صلح بدون حقوق بشر و عدالت، پایدار نخواهد بود

معاون دوم ریاست‌جمهوری، تأکید می‌کند که در پروسه‌ی صلح، باید فعالان حقوق بشر، زنان و نهادهای مدنی، حضور فعال و معنادار داشته باشند.

سرور دانش، روز سه‌شنبه (۱۹ قوس) در نشستی که به مناسبت گرامی‌داشت از روز جهانی حقوق بشر برگزار شده بود، گفت که صلح بدون حقوق بشر و بدون عدالت، پایدار نخواهد بود.

او افزود: «حقوق بشر و حقوق زنان، یکی از اصول اساسی ما برای هر نوع طرح صلح است و هیچ طرح صلحی نباید این ارزش‌ها و دست‌آوردهای حقوق بشری را نادیده بگیرد.» آقای دانش، تأکید کرد که باید همه مردم و به‌ویژه، نهادهای مربوط و همکاران بین‌المللی در این امر مهم در کنار حکومت افغانستان بایستند و از این اصول حمایت کنند.

این در حالی است که پس از گذشت چند ماه، گفت‌وگوهای صلح میان نمایندگان ایالات متحده‌ی امریکا و طالبان، به‌گونه‌ی رسمی، در دوحه پایتخت قطر، از سر گرفته شده است. گفته می‌شود که این گفت‌وگوها، بیشتر روی کاهش خشونت‌ها متمرکز خواهد بود تا به مذاکرات بین‌الافغانی و آتش‌بس منجر شود.

معاون دوم ریاست‌جمهوری، در بخش دیگری از سخنان خود گفت که در تأمین نسل اول حقوق بشر در افغانستان، یعنی حقوق سیاسی و مدنی، پیشرفت‌های خوبی صورت گرفته؛ اما هنوز هم فضا و بستر مناسبی برای تطبیق همه ارزش‌های حقوق بشری فراهم نشده است.

او افزود که عامل اصلی عدم موفقیت در تطبیق حقوق بشر، فقر و جنگ نیست؛ بلکه اساس مشکل در این است که ما هنوز حقوق بشر را نپذیرفته ‌ایم، آن را بومی نساخته ‌ایم و بیشتر یک نوع تهاجم فرهنگی می‌دانیم.

آقای دانش، تأکید کرد که تضادهای ناشی از اندیشه‌های دینی و مذهبی از یک‌سو و تضادهای ناشی از برتری‌طلبی‌های قومی و نژادی از سوی دیگر، دو محور اصلی و یا دو چالش عمده در برابر تطبیق مفاهیم و ارزش‌های حقوق بشری است.

او افزود که مردم افغانستان، باید حقوق بشر را صرفا یک پدیده‌ی وارداتی ندانند و برای بومی‌سازی ارزش‌های حقوق بشری با باورهای دینی و فرهنگ ملی خود تلاش کنند.

معاون دوم ریاست‌جمهوری، گفت که چگونگی رابطه میان گروه‌های اجتماعی، هنوز هم در افغانستان و در گوشه و کنار دنیا از جهت برتری نژادی و نفرت‌پراکنی قومی و زبانی، به عنوان خطرناک‌ترین اندیشه‌ی ضد حقوق بشری مطرح است.

او علاوه کرد که هنوز هم قومی ساختن سیاست و طرح‌های برتری‌طلبانه و مبتنی بر حذف و یا ادغام، انتقال و جابه‌جایی‌های اجباری جغرافیایی اقوام و حتا سرکوب با دید قومی و نژادی، در سطح بسیار وسیع و خطرناک، در جوامع مختلف و به ویژه در افغانستان وجود دارد.

آقای دانش ادامه داد که تئوری برتری نژادی در تاریخ بشریت فاجعه‌هایی زیادی خلق کرده که این خود چالش جدی فراروی نهادینه شدن ارزش‌های حقوق بشری است.