واکنش‌ها به حمله‌ی مسلحانه در غرب کابل: حمله در مصلی مزاری جنایت بشری است

عبدالرازق اختیاربیگ
واکنش‌ها به حمله‌ی مسلحانه در غرب کابل: حمله در مصلی مزاری جنایت بشری است

مهاجمان مسلح حوالی ساعت ۱۱:۲۰ دقیقه‌ی پیش از چاشت روز جمعه(۱۶حوت) بر مراسم یابود از بیست‌و پنجمین سالیاد جان باختن عبدالعلی مزاری، حمله کردند. مهاجمان با استفاده از ساختمان‌های نیمه کاره، مردم را در مصلی مزاری هدف قرار دادند. بر بنیاد آخرین آمار وزارت داخله و وزارت صحت عامه، در این رویداد تاکنون ۲۷ نفر جان باخته و نزدیک به ۶۰ نفر دیگر زخمی شدند.

نصرت رحیمی، سخن‌گوی وزارت داخله می‌گوید که این حمله با کشته شدن سه مهاجم مسلح، پایان یافته است. این حمله درست هنگام سخنرانی محمد کریم خلیلی‌، رییس شورای عالی صلح آغاز شد.

آقای خلیلی گفته است که مسؤولان نهادهای امنیتی، پیش از برگزاری این مراسم، وعده‌ی تأمین امنیت را داده بودند. او گفته است: «مسؤولان تمام نهادهای امنیتی مربوطه، بارها به ستاد برگزاری مراسم اطمینان داده بودند که امنیت مراسم را کاملا تأمین می‌کنند و ساحه را کلا تحت پوشش و مدیریت امنیتی قرار می‌دهند.به همین دلیل، این مسأله باید روشن شود که عاملان و سازمان‌دهندگان این جنایت تروریستی کی‌ها بوده‌اند.»

واکنش‌ها

هرچند در این مراسم، به نمایندگی از ریاست جمهوری فردی حضور نداشت؛ اما اولین واکنش را نسبت به این حمله، رییس جمهور غنی داشت. ریاست جمهوری، حمله‌ی مسلحانه بر مراسم گرامی‌داشت از بیست‌وپنجمین سالیاد جان باختن عبدالعلی مزاری، را جنایت بشری خواند.
صدیق صدیقی، سخنگوی رییس جمهور در برگه‌ی تویتر خود نگاشته است: «حمله‌ی وحشیانه بالای مراسم یادبود از سالیاد شهید مزاری جنایت علیه بشریت است. حکومت افغانستان این حمله را با شدیدترین الفاظ محکوم می‌کند.»

رییس جمهور غنی پس از این حمله شخصا به عبدالله عبدالله، رییس اجرایی و کریم خلیلی، از برگزار کنندگان این مراسم زنگ زده و صحبت کرده است.

سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری، حمله بر مراسم گرامی‌داشت از بیست‌و پنجمین سالیاد کشته شدن عبدالعلی مزاری، شهید وحدت ملی را حمله بر صلح، وحدت ملی و غیرنظامیان خوانده است.

آقای دانش، هم‌چنان از نهادهای امنیتی خواسته است که هرچه زودتر این رویداد را به گونه همه‌جانبه بررسی کنند.

حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان نیز نسبت به این حمله واکنش نشان داده و آن را عمل غیر انسانی توصیف کرده است. آقای کرزی گفته است: «این عمل غیر انسانی کار دشمنان صلح و آرامش مردم افغانستان است. از مردم عزیز کشور می‌خواهم تا با اتحاد، اتفاق و هوشیاری کامل در مقابل دسیسه‌ها ایستاده‌گی کرده، نگذارند که تلاش‌ها برای رسیدن به صلح و ثبات در کشور کمرنگ شوند.»

سفارت امریکا در کابل نیز این رویداد را نکوهش کرده و گفته است که امریکا برای تأمین صلح در کنار مردم افغانستان هم‌چنان ایستاده است.

رحمت‌الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی، از دیگر چهره‌های است که به این حمله، واکنش‎ نشان داده است. آقای نبیل، حمله‌ی مسلحانه در مصلی‌ عبدالعلی مزاری، را نکوهش کرده و از حکومت خواسته است که هر چه زودتر عاملان این رویداد را شناسایی کند. رحمت‌الله نبیل، از حکومت خواسته است که هرچه زودتر در مورد وقوع این رویداد به مردم و سیاست‌مداران افغانستان توضیح بدهد تا فضای سیاسی بیشتر از این تخریب نشود.

با این حال، کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز این حمله را تکان‌دهنده و غیر قابل قبول خوانده است. شهرزاد اکبر، رییس این کمیسیون در برگه‎‌ی تویتر خود نوشته است که مردم این کشور از جنگ خسته اند و از تمام طرف‌های درگیر در جنگ خواسته است که خشونت‎‌ها را کاهش دهند.

بر بنیاد آماری که ازسوی کمیسیون حقوق بشر داده شده، در سال ۲۰۱۹ میلادی بیش از ۱۰هزار غیرنظامی در افغانستان کشته و زخمی شدند.

این سومین سال پی‌هم است که مراسم گرامی‌داشت از ترور عبدالعلی مزاری، در غرب کابل، هدف حمله‌ی تروریستی قرار می‌گیرد؛ اما حمله‌ی امسال، مرگبارترین حمله نسبت به دو سال قبل بوده است.