
شماری از فعالان مدنی و سیاسی، به کارزاری پیوستهاند که به منظور دستیابی صددرصدی افغانستان به انرژی قابل تجدید و به صفر رساندن انتشار کاربن، راهاندازی شده است.
عبدالله خداداد، رییس مجمع بازآفرینی تصویر افغانستان در انستیتیوت انریف، احمدضیا مسعود، معاون پیشین ریاستجمهوری، فوزیه کوفی، عضو هیئت گفتوگوکنندهی دولت افغانستان، محمدکاظم همایون، رییس محیط زیست کابل، احمدناصر سرمست، رییس انستیتیوت ملی موسیقی، میرویس بلخی، وزیر پیشین معارف، محمدعلم ایزدیار، معاون مجلس سنا، محمدعیسا مصباح، سفیر پیشین افغانستان در قرغیزستان و مسعود حسینی، عکاس، اعضای مجمع بازآفرینی تصویر افغانستان اند که در این کارزار نقش دارند.
اولین نشست این مجمع، در پنجم فبروری ۲۰۲۱ میلادی، در واشنگتن برگزار شده است.
در اعلامیهای که از سوی انستیتوت انریف منتشر شده، آمده است که مجمع بازآفرینی تصویر افغانستان، تلاش دارد تا تصویر متفاوتی از آیندهی افغانستان به عنوان یک کشور پیشگام در بخش رشد اقتصادی، همزمان با انتشار متوازن کاربن ارایه کند.
عبدالله خداداد، گفته است: «افغانستان از لحاظ منابع معدنی یکی از نقاط مهم و قابل توجه جهان به شمار میرود. هدف از فراهمآوری زمینههای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران بینالمللی درعرصهی معادن و منابع زیرزمینی افغانستان، جلب سرمایهگذارانی است که متعهد به اقتصاد مبتنی بر کاهش کاربن، بهرهوری انرژی و تولید انرژی پاک استند.»
ست وارین روز، رییس و بنیانگذار انستیتیوت انریف نیز، گفته است: «هدف اصلی معاهدهی زیستمحیطی پاریس، کنترل درجهی گرمایش زمین در سطحی است که پیش از انقلاب صنعتی قرار داشت. کشورهای کمتر توسعهیافته فرصت فوقالعادهای را پیش رو دارند تا انقلاب صنعتی خود را با توجه به زدایش کاربن در هزارهی فعلی تدوین و عملی کنند. شاید بعضیها رسیدن به این هدف را خیلی آرمانگرایانه بدانند، اما این یک ضرورت جدی و فوری است.»
گفتنی است که مجمع بازآفرینی تصویر افغانستان در انستیتیوت انریف، در حال حاضر روی فراهمآوری اساسات لازم برای طرح یک استراتژی ملی پیشرو در عرصهی رشد انرژی و به صفر رساندن کاربن تمرکز کرده است.
این مجمع، در تلاش تدوین برنامههایی است که دستیابی افغانستان به اهداف این معاهده را پیشتر از کشورهای صنعتی، از طریق جلب سرمایهگذاریهای موثر، روی منابع طبیعی توسعهنیافته و استفادهنشده، تسهیل و توجیه کند.
افغانستان دارای ذخیرههای بزرگ منابع معدنی، فلزات با اهمیت و فلزات گرانبها از جمله آهن، کوبالت، مس و طلا است. بررسی مرکز جیولوژی ایالات متحده، ارزش مجموعی منابع معدنی افغانستان را بیشتر از یک تریلیون دالر برآورد کرده است.
به اساس بیانیهی سال ۲۰۱۰ وحیدالله شهرانی، وزیر پیشین معادن و پترولیم افغانستان، بودن شماری از منابع معدنی دیگر، ارزش مجموعی این ذخایر را به بالاتر از سه تریلیون دالر میرساند؛ اما مجمع بازآفرینی تصویر افغانستان به این باور است که برای آمادهسازی افغانستان، منابع زیرزمینی کشفنشدهی این کشور باید نقش کمتری در توسعهی زیرساختهای انرژی داشته و باید تمرکز اصلی روی فراهمآوری انرژی از منابع قابل تجدید باشد.
انستیتیوت انریف یک سازمان غیردولتی در واشنگتن است که در عرصهی توسعهی پایدار کشورهای جهان از راه پژوهش و دادخواهی فعالیت دارد.