اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، ۵۴ قوم جدید را در سیستم شناس‌نامه‌های الکترونیکی ثبت کرد

صبح کابل
اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، ۵۴ قوم جدید را در سیستم شناس‌نامه‌های الکترونیکی ثبت کرد

اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، از ثبت ۵۴ قوم جدید در سیستم شناس‌نامه‌های الکترونیکی خبر داده است.

رویینا شهابی، سخنگوی اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که بزرگان برخی از اقوام، از طریق مراجع مختلف رسمی، خواهان درج نام قوم‌شان که در قانون اساسی به صورت صریح ذکر نشده، در شناس‌نامه‌ی الکترونیکی شده بودند.

به گفته‌ی او، به همین دلیل، اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، ۵۴ قوم جدید را در سیستم شناس‌نامه‌های الکترونیکی ثبت کرده است.

از سویی هم، اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، روز شنبه (۲۳ حوت)، در اعلامیه‌ای گفته است، به اساس درخواست بزرگان اقوام و با درنظرداشت تفسیر بند سوم ماده‌ی چهارم قانون اساسی، تصمیم گرفته شده تا نام اقوامی که از طریق مراجع مختلف رسمی به این اداره رسیده، درج سیستم شناس‌نامه‌های الکترونیکی شود.

گفتنی است که در ماده‌ی چهارم قانون اساسی، تنها از ۱۴ قوم نام برده شده است. در این ماده‌ی قانون اساسی، آمده است: «ملت افغانستان متشکل از اقوام پشتون، تاجیک،‌ هزاره، ازبیک، ترکمن،‌ بلوچ،‌ پشه‌ای، نورستانی، ایماق، عرب، قرغیز، قزلباش، گوجر، براهوی و سایر اقوام می‌باشد.»

با این حال، اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، گفته است که با اضافه‌شدن فهرست سایر اقوام در سیستم شناس‌نامه‌های الکترونیکی، اکنون مردم می‌توانند هنگام خانه‌پُری فورم‌های شناس‌نامه، نام‌ قوم خود را برای درج در شناس‌نامه انتخاب کنند.

این تصمیم، واکنش‌های کاربران شبکه‌های اجتماعی را در پی داشته است.

شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی، گفته‌اند که اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، قبیله‌ای در درون یک قوم را به عنوان یک قوم مستقل درج سیستم شناس‌نامه‌ی الکترونیکی کرده است.

محمدشریف ایوبی، کاربر فیسبوک، نوشته است که درج اقوام جدید در سیستم شناس‌نامه‌های الکترونیکی به معنای تجزیه‌ی قوم‌های بزرگی چون تاجیک، اوزبیک و هزاره است.

او افزوده است: «در ۷۲ قوم اضافه‌شده، هیچ یکی از قوم‌های پشتون ما هم‌چون اچیکزی، غلجایی، یوسفزی، ابدالی، درانی… و غیره اقوام ذکر نشده؛ همه‌ی این‌ها تحت نام یک قوم به نام «پشتون» استند و با این نام همه به یک قوم تذکره می‌گیرند؛ اما هویت قوم‌های هزاره، ازبیک و تاجیک به هزاران شاخه تقسیم می‌شود.»

علی توانا، کاربر دیگر فیسبوک، نوشته است: «افغانستان جغرافیای قومی است و مسلما تقسیم منابع و قدرت نیز بر اساس این مولفه خواهد بود. با شروع شناس‌نامه‌ی الکترونیکی و ذکر قومیت، انتخاب قوم خیلی مهم، تعیین‌کننده و سرنوشت‌ساز شده است؛ چاره‌‌ای جز انتخاب آن هم نیست. در این بین آن چه جالب به‌نظر می‌رسد تکه‌تکه کردن اقوام به طایفه و قبیله‌های کوچک است خصوصا در بین هزاره‌ها! حتا نام منطقه و طایفه و تول را نیز به نام قوم ثبت کرده‌اند.»

گفتنی است که اخیرا روند توزیع شناس‌نامه‌های الکترونیکی شتاب بیشتری گرفته است.

اداره‌ی ملی احصاییه و معلومات، خدمات مربوط به شناس‌نامه‌های کاغذی را متوقف کرده و اداره‌ی مرکزی پاسپورت نیز، گفته است که از این به بعد، تنها بر اساس شناس‌نامه‌های الکترونیکی پاسپورت صادر خواهد شد.