کشته شدن ۱۱۴ نفر در گرماگرم گفت‌وگوهای صلح

رستم کریمی
کشته شدن ۱۱۴ نفر در گرماگرم گفت‌وگوهای صلح

در ماه جدی سال روان خورشیدی، هیئت گفت‌وگوکننده‌ی دولت افغانستان و گروه طالبان از وقفه‌ی سه هفته‌ای برای ادامه‌ی گفت‌وگوهای صلح افغانستان به دوحه برگشتند؛ هم‌زمان با آن، میدان‌های نبرد نیز در این کشور داغ‌ بود. طبق آماری که روزنامه‌ی صبح کابل، جمع‌آوری کرده است، تنها در ماه جدی ۲۳۷ نفر از نیروهای امنیتی و دفاعی، طالبان و غیرنظامیان کشته شده‌اند.
بر اساس آماری که خبرنگار صبح کابل جمع‌آوری کرده، در ماه جدی سال روان، ۶۴ نفر از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان کشته و ۲۴ سرباز دیگر زخمی شده‌اند.
هم‌چنان طبق اعلامیه‌های وزارت دفاع ملی افغانستان، در کل، ۱۹۷ نفر از جنگ‌جویان طالب به شمول والی نام‌نهاد ولایت فراه و ۱۱ عضو شبکه‌ی حقانی در جنگ با نیروهای امنیتی افغانستان، کشته شده‌اند.
در کنار کشته شدن طرف‌های درگیر جنگ، غیرنظامیان افغانستان نیز آسیب دیده‌اند. طالبان افزون بر حمله‌های تهاجمی بر پاسگاه‌های ارتش افغانستان، دست به حملات تروریستی‌ای‌ زده‌اند که بیشتر از غیرنظامیان قربانی گرفته است.
طبق آمار منتشرشده در رسانه‌های کشور، در ماه جدی، ۵۰ غیرنظامی کشته و ۸۸ غیرنظامی دیگر زخم برداشته‌اند. از این میان، ۸ غیرنظامی به شمول ۳ خانم و یک خبرنگار توسط گروه طالبان و افراد ناشناس ترور شده‌اند.
هم‌چنان در این ماه، در حمله‌های تهاجمی طالبان بر پاسگاه‌های نیروهای امنیتی و افراد ملکی، ۱۱ غیرنظامی کشته و ۹ تن دیگر زخم برداشته‌اند.
بیشتر تلفات غیرنظامیان در حمله‌های تروریستی با استفاده از ماین‌های کنار جاده‌ای و مقناطیسی گروه طالبان بوده است. طبق معلومات رسانه‌های کشور، ۲۹ غیرنظامی به شمول زنان و کودکان در ۱۰ حمله‌ی انتحاری با استفاده از ماین مقناطیسی کشته و ۲۸ نفر دیگر هم زخم برداشته‌اند. بر مبنای گزارش‌ها، بیشترین ماین جاسازی شده در شهر کابل بوده است.
بر اساس گفته‌های وزارت داخله، ۳ نفر از عاملان ترور یوسف رشید، رییس اجرایی مرکز حمایت از انتخابات آزاد و عادلانه‌ی افغانستان-فیفا-، عاملان ترور رحمت‌الله نیک‌زاد، خبرنگار تلویزیون الجزیره که هردو در ماه جدی ترور شده بودند، بازداشت شده‌اند. هم‌چنان وزارت داخله از دستگیری گروه پنج‌نفری جاسوسی- تروریستی طالبان و شبکه‌ی حقانی خبر داده است.
همین‌گونه بر اساس اعلامیه‌ی (۱۴ جدی) ریاست امنیت ملی، از ترور یک خبرنگار در ولایت خوست جلوگیری و طراحان این حمله که عضو شبکه‌ی حقانی بوده‌اند، نیز دستگیر شده‌اند.
گفتنی است که این حمله‌ها بیشتر در ولایت کابل، هرات، کندز، غزنی، کندهار، تخار، فاریاب، فراه، نیمروز، هلمند، کاپیسا، ننگرهار، بلخ، خوست و بغلان رخ داده است.
از سویی هم در ماه جدی امسال، ۱۴ غیرنظامی درنتیجه‌ی حمله‌های هوایی نیروهای امنیتی بر پاسگاه‌های گروه طالبان، در ولایت نیمروز و هلمند جان باخته‌اند.
همین‌گونه، در این ماه، ۱۲ نیروی خیزش مردمی درنتیجه‌ی حمله افراد نفوذی گروه طالبان در ولایت هرات کشته شده‌اند. این گروه در کنار داغ‌ نگه‌داشتن میدان جنگ، افراد نظامی و غیرنظامی را نیز ربوده‌اند. بر طبق معلومات رسانه‌ها، گروه طالبان، ۳۶ غیرنظامی را در ماه جدی سال روان، ربوده‌اند. این گروه، در ۱۴ جدی سال روان، ۲۰ مسافر را از مسیر شاهراه بغلان و در هشتم این ماه، ۹ مسافر را از ولسوالی قره‌باغ ولایت غزنی با خودشان برده‌اند.
هم‌چنان طالبان پس از به آتش‌ کشیدن شش تانکر تیل در ولایت بغلان، ۶ راننده‌ی موتر رابا خود برده‌اند که از این میان، ۵ مسافر ربوده‌شده در ولسوالی قره‌باغ ولایت غزنی از نزد طالبان موفق به فرار شده‌اند؛ اما از سرنوشت دیگر ربوده شدگان خبر تازه‌ای در دست نیست.

واکنش‌ها در برابر خشونت طالبان
با ادامه داشتن خشونت و داغ بودن میدان جنگ، بر علاوه‌ی اعلامیه‌ها و واکنش‌های دو طرف درگیر جنگ، کمیسیون مستقل حقوق بشر و فرستاده‌ی ویژه‌ی ایالات‌متحده برای صلح افغانستان نیز واکنش نشان داده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ۱۹ جدی در واکنش به تلفات غیرنظامیان درنتیجه‌ی حمله‌ی هوایی نیروهای ارتش گفته است: «جنگ نه راه حل است و نه با هیچ توجیهی پذیرفتنی و مشروع. ادامه‌ی آن، جز به قربانی شدن بیشتر بی‌گناهان و ویرانی کشور و نقض بیشتر حقوق بشر نمی‌انجامد.» این کمیسیون گفته است که اکنون زمان آن رسیده که همه‌ی طرف‌های درگیر، با برقراری فوری آتش‌بس، به صدای دادخواهی جمعی مردم برای توقف خشونت‌ها، پاسخی واقعی بدهند.
هم‌چنان زلمی‌ خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی وزارت خارجه‌ی امریکا برای صلح افغانستان، در ۱۵ جدی گفته است که سطح فعلی خشونت به شمول قتل‌های هدفمند، پذیرفتنی نیست. او در برگه‌ی توییترش نوشته است: «آن‌هایی که خشونت را تداوم می‌بخشند، می‌خواهند روند صلح و آینده‌ی کشور را تضعیف کنند.»
از سوی دیگر، به نقل از خبرگزاری اسوشیتدپرس، شمار نیروهای خارجی در افغانستان تا ۲۵۰۰ نفر کاهش یافته است. در گزارشی که به‌تازگی از سوی این رسانه به نشر رسیده، آمده است که به‌دنبال دستور دونالد ترامپ، ۱۵۰۰ سرباز امریکایی تا جمعه (۲۶ جدی) به خانه برگشته‌اند.
این‌همه در حالی است که دور تازه‌ی گفت‌وگوهای صلح افغانستان روز شنبه (۱۷ جدی) در دوحه، شروع شد. شماری از اعضای هیئت گفت‌وگوکننده‎‌ی دولت افغانستان، گفته‌اند که در این دور، بحث درباره‌ی آتش‌بس، مهم‌ترین خواست جانب دولت افغانستان خواهد بود.
فوزیه کوفی، عضو هیئت گفت‌وگوکننده‌ی دولت افغانستان، دوشنبه (۱۵ جدی) در همایشی زیر نام «آتش‌بس، جایگاه زنان پساصلح و ترورهای هدفمند»، سخن می‌زد، گفت که در دور دوم، آتش‌بس نخستین مسئله‌ا‌ی است که روی آن تأکید می‌شود.
بانو کوفی در آن زمان گفت: «آن‌هایی که فکر می‌کنند روی آتش‌بس باید در آخر صحبت شود کسانی هستند که در شاهراه‌ها رفت‌وآمد نمی‌کنند و به مسئله‌ی آتش‌بس از دید خودشان نگاه می‌کنند، نه از دید مردم افغانستان.»