واکنش محقق به نامه‌ی بلینکن: صلح با امر نه؛ بلکه با قناعت طرف‌ها امکان‌پذیر است

صبح کابل
واکنش محقق به نامه‌ی بلینکن: صلح با امر نه؛ بلکه با قناعت طرف‌ها امکان‌پذیر است

محمد محقق، مشاور ریاست‌جمهوری، می‌گوید که صلح یک روند ملی دوام‌دار است که با امر نه؛ بلکه با قناعت طرف‌ها امکان‌پذیر است.

آقای محقق که روز دوشنبه (۱۸ حوت)، در مراسم گرامی‌داشت از هفتمین سالروز درگذشت مارشال محمدقسیم فهیم صحبت می‌کرد، گفت: «امریکایی‌ها بار و پندک سربازان‌شان را بسته و آماده‌ی رفتن استند و به ما می‌گویند صلح کنید. کشورهایی که نامه روان می‌کنید، دیدگاه مردم و وضعیت افغانستان را نیز در نظر بگیرید و امر نکنند.»

به گفته‌ی او، کشورهای جهان تلاش دارند تا مساله‌ی افغانستان را با شتاب‌زدگی حل کنند؛ اما این کار امکان‌پذیر نیست و روند صلح باید به گونه‌ی عادی دنبال شود.

آقای محقق، تاکید کرد: «ما صلح تسلیمی را قبول نمی‌توانیم. ما نمی‌توانیم ارزش‌ها را زیر پا کنیم. معاون اتحادیه‌ی اروپا به من گفت که طالبان و دولت هیچ کدام کوتاه نمی‌آیند و به طرف سوم نیاز است تا دو طرف دیگر به آن جذب شوند؛ اما این فورمول جالب نیست.»

او افزود: «اگر طالبان به دولت بپیوندند، هیچ حرفی نیست؛ زیرا دولت افغانستان دارای ساختار، قانون اساسی، ارتش، پولیس، حقوق بشر و غیره است؛ اما چگونه دولت به طالبان بپیوندد؟ با آن‌ها به کوه برویم و جاده‌ها را بگیریم و آدم‌کشی کنیم؟»

آقای محقق، طالبان را برادران نااهل خطاب کرد و گفت که هیچ تغییری در روی‌کرد این گروه نیامده است.

او با اشاره به نامه‌ی وزیر خارجه‌ی امریکا به محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله، گفت: «در این نامه ادبیات آمرانه به کار گرفته شده است. صلح با امر و عجله نمی‌شود؛ بلکه روند ملی و دوام‌داری است که با قناعت تمام مردم افغانستان به دست می‌آید. ما نه گفته بودیم که بیا و نه می‌گوییم که برو، تشکر که آمدی خوب یا خراب کردی و مسئولیتش هم به دوش خودتان است. ما نمی‌ترسیم که امریکا رفت. اگر صلح شد که خوب، اگر نشد، کهنه سربازی خواهم بود که تسلیم سیاهی و تباهی نشوم.»

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه‌ی امریکا، پیش از این در نامه‌ای به رییس‌جمهور غنی نوشته بود که بهترین راه برای پیشبرد منافع مشترک امریکا و افغانستان، این است که تمام تلاش‌ها بر تسریع روند صلح متمرکز شود و تمام طرف‌ها به تعهدات‌شان عمل کنند.

آقای بلینکن نوشته بود که از زلمی خلیل‌زاد، خواسته تا طرحی را برای تسریع روند گفت‌وگوها و برقراری آتش‌بس با دولت افغانستان و طالبان شریک کند.