مستندسازی جنایت‌های هفده‌ساله‌ی طالبان از سوی شورای امنیت ملی

محمد گوهری
مستندسازی جنایت‌های هفده‌ساله‌ی طالبان از سوی شورای امنیت ملی

برای اولین‌بار، شورای امنیت ملی افغانستان، جلد نخست کتاب «هزاران جنایت» گروه طالبان در هفده سال اخیر را رونمایی کرد.

کتاب «هزاران جنایت» گروه طالبان، روز دوشنبه (۱ میزان) طی مراسمی در کابل رونمایی شد. کبیر حقمل، سخنگوی شورای امنیت ملی، در این مراسم گفت که هزاران مورد از جنایت‌های بی‌شمار گروه طالبان به شمول قتل و ترور، مستندسازی شده است.

سخنگوی شورای امنیت ملی، بیان می‌کند که نشر کتاب «هزاران جنایت» طالبان تنها بخشی از جنایت‌های این گروه را شامل می‌شود که محققان توانسته ‌اند با جمع‌آوری اطلاعات در باره‌ی آن‌ها موفق شوند.

او می‌افزاید، آن عده از جنایت‌های گروه طالبان که در برابر نخبگان، فعالان اجتماعی و بزرگان قومی انجام شده است، از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۱۹ مستندسازی شده است.

به گفته‌ی آقای حقمل، در جلد نخست این کتاب، نام و شهرت کدرها و متنفذین قومی به شمول پزشکان، افراد تحصیل‌کرده، انجنیران، کارمندان صحی، آموزگاران، خبرنگاران و مأمورین دولتی به نشر رسیده که به دست جنگجویان طالبان در مناطق مختلف کشور، به قتل رسیده اند.

شورای امنیت ملی، بر بنیاد اسناد و شواهد موجود در کتاب «هزاران جنایت»، از سازمان‌های حقوق بشری، دادگاه‌های داخلی، خارجی و دولت‌ها، می‌خواهد که صدای خانواده‌های این قربانیان را شنیده و این گروه را مورد بازپرس قرار دهند.

کبیر حقمل، بیان می‌کند که در جمع‌آوری اسناد و شواهد برای تهیه‌ی جلد اول کتاب «هزاران جنایت»، از میکانیزمی دقیق کار گرفته شده است. او می‌افزاید که نام و نام پدر قربانی، با تفکیک ولایت، ولسوالی، روستا، موقف اجتماعی، تحصیلات، چگونگی قتل، محل قتل و زمان قتل، به گونه‌ی واضح در این کتاب ثبت شده است.

سخنگوی شورای امنیت ملی، هدف از نشر کتاب «هزاران جنایت» گروه طالبان را جلب توجه نهادهای مدافع حقوق بشر و جامعه‌ی جهانی دانست که این نهادها فشارهای بیشتری را علیه این گروه اعمال کنند.

آقای حقمل، همچنان تأکید کرد که بازتاب جنایت‌های گروه طالبان در افکار عمومی، بخشی از برنامه‌های حکومت افغانستان است. سخنگوی این شورا خاطرنشان کرد که حکومت افغانستان تلاش دارد تا جنایت‌کاران را پاسخگو قرار دهد.

کتاب هزاران جنایت گروه طالبان در حالی منتشر می‌شود که این گروه عامل کشتار بسیاری از غیرنظامیان قلمداد می‌شود. طالبان با راه‌اندازی حملات تروریستی در مناطق مسکونی، جان‌های بسیاری از غیرنظامیان را گرفته است. با وجود کشتار غیرنظامیان، در ترورهای زنجیره‌ای که برای کشتن رهبران و افراد با نفوذ افغانستان راه‌اندازی می‌شود، بیشترین اتهام‌ها به سوی گروه طالبان نشانه می‌رود.

با وجود جنایت‌های مکرر این گروه؛ اما شماری از جریان‌های سیاسی داخلی و کشورهای منطقه‌ای با حمایت ‌شان به خشونت‌های مرگ‌بار این گروه مشروعیت می‌بخشند.

حامدکرزی، رییس‌جمهور پیشین افغانستان، چندی پیش در یک نشست مطبوعاتی، طالبان را برادر خطاب کرده و از کشتن افراد آن‌ها انتقاد کرد و از جانب دیگر، پس از لغو مذاکرات صلح از سوی امریکا، هیأت سیاسی گروه طالبان به روابط دیپلماتیک با کشورهای منطقه‌ای پرداخته و سفرهای رسمی را به روسیه، ایران و چین انجام داده ‌اند.