در انتخاب خبرنگاران برای پوشش مذاکرات میان‌افغانی سلیقه‌ای برخورد شده است

صبح کابل
در انتخاب خبرنگاران برای پوشش مذاکرات میان‌افغانی سلیقه‌ای برخورد شده است

خبرنگار: ابوبکر صدیق

شماری از خبرنگاران، با انتقاد از روند گزینش خبرنگاران برای پوشش خبری مذاکرات میان‌افغانی در قطر، می‌گویند که حکومت با رسانه‌ها، برخورد دوگانه و سلیقه‌ای دارد.

این خبرنگاران، می‌گویند که دولت مکلف است تا در نشست‌هایی که روی سرنوشت مردم تصمیم گرفته می‌شود، زمینه را برای حضور تمام خبرنگاران فراهم سازد.

هم‌چنان، مسؤولان نهادهای حامی رسانه‌ها، می‌گویند که بر اساس قانون، دولت مکلف به فراهم کردن زمینه‌ برای تمام خبرنگاران و رسانه در نشست‌های داخلی و بیرونی است.

از سویی هم، مسؤولان مرکز اطلاعات و رسانه‌های حکومت، از این موضوع اظهار بی‌خبری می‌کنند. آنان می‌گویند که روند گزینش خبرنگارن برای شرکت در نشست دوحه، توسط هیأت مذاکره‌کننده صورت گرفته است.

سید احمد ابرار، یکی از خبرنگاران افغان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که دولت برای پوشش خبری مذاکرات میان‌افغانی، شمار محدودی از خبرنگاران را انتخاب کرده است. به گفته‌ی او، بیشتر افرادی که برای پوشش مذاکرات میان‌افغانی انتخاب شده‌اند، با دولت ارتباط خوبی دارند.

آقای ابرار، می‌افزاید که انتخابات سلیقه‌ای برای پوشش نشست مهمی که سرنوشت مردم افغانستان به آن گره خورده است، نادرست بوده و باید خبرنگاران از تمام رسانه‌ها به گونه‌ی بی‌طرفانه انتخاب شوند.

به گفته‌ی او، اجازه یافتن شمار اندکی از خبرنگاران برای پوشش نشست دوحه، غیرقانونی است. او می‌گوید که بر اساس قانون، شهروندان افغانستان حق دارند از آن چه که در دوحه مورد بحث قرار می‌گیرد، آگاه شوند.

فهیم امین، خبرنگار دیگر افغان، از اعزام شماری از خبرنگاران برای پوشش مذاکرات میان‌افغانی، استقبال می‌کند، اما برخورد گزینشی و سلیقه‌ای با خبرنگاران را سبب گسترش بی‌باوری به این روند می‌داند.

به گفته‌ی او، روند گزینش خبرنگاران برای پوشش این نشست، باید شفاف باشد و از سوی رسانه‌ها صورت بگیرد، نه دولت.

ذبیح‌الله سروری، یک دیگر از خبرنگاران، مذاکرات میان‌افغانی را یکی از مهم‌ترین نشست‌ها برای مردم  افغانستان می‌داند و باور دارد که باید خبرنگاران تمام رسانه‌‎های افغانستان، در این نشست حضور داشته باشند.

با این حال، مسؤولان نهادهای حامی رسانه‌ها، می‌گویند که دولت باید برای تمام رسانه‌ها حق مساوی در نظر بگیرد تا زمینه برای حضور خبرنگاران در نشست‌های مهم در بیرون و در داخل کشور، فراهم شود.

عبدالمجیب خلوتگر، رییس اجرایی نهاد حمایت‌کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان یا نی، در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که روند گزینش خبرنگاران برای پوشش نشست میان‌افغانی در دوحه، به صورت پیچده بوده است؛ زیرا پیش از این برنامه‌ای، برای اشتراک خبرنگاران در نشست دوحه‌ی قطر وجود نداشت.

آقای خلوتگر، می‌افزاید که دولت این انتخاب را بر اساس فعالیت رسانه‌ها انجام داده است، اما نظر به قانون، دولت مکلف است تا زمینه‌ی اشتراک را برای تمام خبرنگاران و رسانه‌ها فراهم کند.

به گفته‌ی او، برخی از نهادهای جامعه‌ی مدنی تلاش می‌کنند تا این نشست را به صورت زنده از طریق رسانه‌های مجازی در دسترس خبرنگاران و رسانه‌ها قرار بدهند.

در همین حال، لطیف محمود، رییس مرکز اطلاعات و رسانه‌های حکومت، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که خبرنگاران توسط هیأت مذاکره‌کننده انتخاب شده‌اند و هزینه‌ی سفر نیز، توسط خود خبرنگاران پرداخت می‌شود.

گفتنی است که پیش از این، گزارش‌هایی منتشر شد که گویا گروه طالبان، از دولت قطر خواسته تا برای خبرنگاران افغان، ویزه صادر نکند تا مذاکرات میان‌افغانی، پشت درهای بسته و به دور از دوربین رسانه‌ها، برگزار شود.

این در حالی است که قرار است تا چند روز دیگر، مذاکرات مستقیم میان نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان، در دوحه، پایتخت قطر، آغاز شود.