دیدبان شفافیت: کرکت بورد فاقد شفافیت، حساب‌دهی و میکانیزم پیش‌گیری از فساد است

صبح کابل
دیدبان شفافیت: کرکت بورد فاقد شفافیت، حساب‌دهی و میکانیزم پیش‌گیری از فساد است

تحقیق تازه‌ای که از سوی دیدبان شفافیت انجام شده، نشان می‌دهد که کرکت بورد افغانستان، فاقد شفافیت، حساب‌دهی و میکانیزم‌های حداقلی برای حکومت‌داری و پیش‌گیری از فساد است.

دیدبان شفافیت، روز شنبه (۱۵ سنبله)، گزارش تحقیقی جدید خود را در مورد «حکومت‌داری کرکت بورد افغانستان»، منتشر کرد که در آن آمده است، در حالی که تیم کرکت موفقیت‌های چشم‌گیری در میدان‌های بازی رقم زده، اما بورد کرکت افغانستان، فاقد شفافیت و حساب‌دهی بوده است.

در گزارش، آمده است که پروسه‌ی انتخاب اعضای بورد، به گونه‌ی جدی پرسش برانگیز است. از سویی هم، با وجود کمک‌های بین‌المللی، اداره‌ی کرکت بورد در راستای آماده‌سازی زیربناها برای تمرین زنان در افغانستان، ناکام بوده است.

دیدبان شفافیت، گفته است که تهیه‌ی این گزارش، ماه‌ها زمان را در بر گرفته و دلیل آن نیز، امتناع کرکت‌بورد از دادن اطلاعات مورد نیاز بوده است. این نهاد، افزوده است که سرانجام، با مداخله‌ی کمیسیون دست‌رسی به اطلاعات، اطلاعات مورد نیاز به دست آمده است.

سیداکرام افضلی، رییس اجرایی دیدبان شفافیت، می‌گوید که حکومت‌داری در کرکت بورد، با چندین چالش جدی مواجه است که مهم‌ترین آن، سیاسی شدن روند انتصاب اعضای هیأت مدیره و تغییرات بیش از حد در سطح اجرایی است.

به گفته‌ی او، رییس‌جمهور غنی که صلاحیت انتصاب هیأت مدیره را دارد، نتوانسته شفافیت و پاسخ‌گویی را در تغییرات رهبری تأمین کند و هرگز دلایل تغییرات پی‌هم در رهبری را ارائه نکرده است.

بر اساس این گزارش، رییس‌جمهور غنی، در شش سال گذشته، چهار بار رهبری کرکت بورد را تغییر داده است. از ماه قوس ۱۳۹۳ تا قوس ۱۳۹۵، نسیم‌الله دانش در این سمت قرار داشت که با شکرالله عاطف مشعل که تا قوس ۱۳۹۷ به این سمت گماشته شد، تعویض شد. پس از آن، عزیزالله فضلی هشت ماه ریاست کرکت بورد را به عهده داشت.  رییس برحال کرکت بورد از ماه ثور ۱۳۹۸ به این سمت گماشته شده است.

با این حال، مشتاق رحیم، نویسنده‌ی این گزارش، می‌گوید، این تحقیق، نشان می‌دهد که هیچ یک از رؤسای برکنار شده از هیأت مدیره با شهرت نیک از این اداره نرفته اند و هر کدام، به اتهاماتی همچون فساد، خویش‌خواری و اختلاف با بازیکنان متهم اند. دولت نیز، هیچ‌گونه ارزیابی را از عمل‌کرد اعضای هیأت مدیره یا بعد از هر یک از این تغییرات، انجام نداده است.

از سویی هم، عزت‌الله ادیب، مسؤول تحقیق دیدبان شفافیت، می‌گوید که حداقل تدابیر، مثلاً یک طرز سلوک برای جلوگیری از فساد در کرکت بورد، وجود ندارد.

او می‌افزاید: «سند طرز سلوک از سوی کرکت بورد، پس از آن که تیم تحقیق این سند را از بورد کرکت افغانستان درخواست کرد، در اسد ۱۳۹۸ تصویب شد. این سند به زبان‌های رسمی کشور ترجمه نشده تا بازیکنان و مسؤولان بتوانند از آن به درستی استفاده کنند.»

این گزارش، نشان می‌دهد که روند شریک‌سازی اطلاعات در کرکت بورد، با حداقل معیارها برابر نیست. کرکت بورد، گزارش بررسی سالانه‌ی خود را منتشر نکرده و نیز هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که این نهاد زیر بررسی مستقلانه قرار می‌گیرد. هم‌چنان، وب‌سایت کرکت بورد، فاقد اطلاعات و اسناد مهم است و با شرایط مندرج ماده‌ی ۱۵ قانون دسترسی به اطلاعات، مطابقت ندارد.

با این حال، سیداکرام افضلی، رییس اجرایی دیدبان شفافیت، از رییس‌جمهور غنی، می‌خواهد تا حکم تعدیل اساس‌نامه‌ی بورد را صادر و کارشیوه‌های واضح را برای تعیین دوره‌ی تصدی اعضای هیأت مدیره‌ی بورد و هم‌چنان جزئیات مراحل انتخاب آن‌ها برای هیأت مدیره، وضع کند.

به گفته‌ی آقای افضلی، تا زمانی که کرکت بورد، فعالیت‌های خود را با معیارهای حکومت‌داری خوب برابر نکند، قادر به حمایت و مدیریت موثر بازی‌ها برای به نمایش گذاشتن بالاترین حد توانایی هایش در مسابقات نخواهد بود.