یوناما: از زمان شیوع ویروس کرونا تا کنون ۱۵ مورد حمله بر مراکز صحی صورت گرفته است

صبح کابل
یوناما: از زمان شیوع ویروس کرونا تا کنون ۱۵ مورد حمله بر مراکز صحی صورت گرفته است

دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما، با نشر گزارش تازه‌ای، گفته است که از زمان شیوع ویروس کرونا در افغانستان تا کنون، ۱۵ مورد حمله بر مراکز صحی صورت گرفته است.

یوناما، روز یک‌شنبه (۱ سرطان)، گزارش تازه‌ای را زیر نام «حملات بر مراکز صحی در جریان شیوع ویروس کرونا»، منتشر کرده و در آن، آسیب‌هایی که به کارمندان و تسهیلات صحی وارد شده را، مستندسازی کرده است.

بر اساس این گزارش، گروه طالبان، به ربودن کارمندان صحی، ادامه داده و به یک دواخانه حمله کرده اند. هم‌چنان، نیروهای امنیتی افغان، دست به خشونت عمدی زده اند که کارمندان و تسهیلات صحی و توزیع ادویه را تحت تاثیر قرار داد. افراد مسلح ناشناس نیز، حمله‌ای را بر بخش نسایی و ولادی شفاخانه‌ی صد بستر دشت‌برچی کابل راه‌اندازی کردند.

در گزارش، به نقل از دیبرا لاینز، نماینده‌ی ویژه‌ی سازمان ملل متحد برای افغانستان، آمده است: «زمانی که به یک پاسخ‌گویی عاجل بشردوستانه برای حفاظت از جان همه مردم در افغانستان نیاز بود، طالبان و نیروهای امنیتی، هر دو، اقدامات عمدی خشونت‌آمیز انجام دادند که عملیات صحی را تحت تأثیر قرار داد. برای این اعمال، هیچ‌گونه توجیهی وجود ندارد.»

در این گزارش، ۱۵ رویدادی که مراکز صحی را تحت تأثیر قرار داده، مستندسازی شده است. از این میان، ۱۲ حمله عمدی بوده و متباقی آن، به گونه‌ی تصادفی رخ داده است.

بیشتر این رویدادهای مرتبط به مراکز صحی (۸ مورد از حمله‌های هدفمند و دو مورد از حوادث تصادفی) به طالبان نسبت داده شده است. نیروهای امنیتی افغان نیز، مسؤول ۳ حمله‌ی هدف‌مند بر مراکز صحی بوده اند. یک مورد از آسیب‌های تصادفی که به مراکز صحی وارد شده، در نتیجه‌ی درگیری میان نیروهای امنیتی افغان و طالبان رخ داده است.

یوناما، گفته است که شنیع‌ترین حمله، بر بخش نسایی ولادی شفاخانه‌ی صد بستر دشت‌برچی کابل صورت گفته تا کنون، هیچ کسی مسؤولیت آن را به عهده نگرفته است.

در گزارش، آمده است که بر اساس قانون بین‌المللی بشردوستانه، اقدامات عمدی خشونت در برابر تسهیلات صحی به شمول شفاخانه‌ها و کارمندان آن، ممنوع است و جرایم جنگی محسوب می‌شود.

فیونا فریز، رییس بخش حقوق بشر یوناما، گفته است که انجام حملات هدف‌مند بر مراکز صحی، آن هم در جریان بحران ناشی از ویروس کرونا که منابع صحی محدود شده‌اند و برای غیرنظامیان ضروری اند، «تأسف‌بار» است.

در گزارش، آمده است که آسیب‌های حملات بر مراکز صحی، به ویژه در جریان همه‌گیری ویروس کرونا، فراتر از قربانیان مستقیم این حوادث اند. گزارش می‌افزاید که بر اساس قانون بین‌المللی حقوق بشر، حتا در جریان جنگ دوامدار نیز، مردم حق دارند تا به معیارهای بالای سلامت جسمی و روحی دسترسی داشته باشند.

یوناما، تمام حملات هدف‌مند، تهدیدات، آدم‌ربایی ها و سایر اعمال عمدی در برابر مراکز و کارمندان صحی را که در گزارش آمده، محکوم کرده و گفته است، در وضعیتی که تمام جمعیت افغانستان با خطر ابتلا به ویروس کرونا مواجه اند، اولویتی بزرگ‌تر از حصول اطمینان از ادامه‌ی فعالیت مراکز صحی به دور از دخالت و اخلال و همراه با منابع کافی نمی‌تواند وجود داشته باشد.

در گزارش، تأکید شده است که طرف‌های درگیر، بر اساس قانون بین‌المللی بشردوستانه، مکلف اند تا از مراکز صحی و کارمندان آن، در برابر آسیب حفاظت کنند و فورا به چنین حملات عمدی توقف دهند.

این در حالی است که تا کنون، ۲۸۸۳۳ مورد مثبت ویروس کرونا، در افغانستان شناسایی شده که از این میان، ۵۸۱ نفر جان باخته اند و ۸۷۶۴ نفر دیگر، بهبود یافته اند.