گزارش یوناما: ۷۰۰ غیرنظامی طی ده ماه حاکمیت طالبان در افغانستان کشته شدند

عصمت امین
گزارش یوناما: ۷۰۰ غیرنظامی طی ده ماه حاکمیت طالبان در افغانستان کشته شدند

دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان- یوناما-، گزارش داده است که در جریان ده ماه حکومت طالبان در این کشور، ۷۰۰ غیرنظامی در نتیجه‌ی حملات مسلحانه و تروریستی کشته شده‌اند.

این گزارش روز چهارشنبه -۲۹ سرطان-، نشر شده و در آن به مواردی چون؛ محافظت از افراد ملکی، کشتارهای غیرقانونی، شکنجه و بدرفتاری، بازداشت‌های خودسرانه، نقض حقوق زنان و دختران در افغانستان، سلب آزادی‌های اساسی و وضعیت زندان‌های طالبان پرداخته شده است.

گزارش یوناما نشان می‌دهد که با وجود کاهش کلی و قابل توجه خشونت‌های مسلحانه، در ده ماه گذشته ۷۰۰ غیرنظامی در افغانستان کشته و هزار و ۴۰۶ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

این گزارش، رویدادهای نقض حقوق بشری بین ماه‌های اگست سال ۲۰۲۱ میلادی تا ۱۵ جون سال روان میلادی را به بررسی گرفته است.

در این گزارش، آمده است که بیش‌تر تلفات غیرنظامیان در نتیجه‌ی حملات هدفمند گروه داعش علیه اقلیت‌های قومی و مذهبی در مکان‌های چون؛ مکتب، مدرسه، مسجد و عبادت‌گاه‌ها ثبت شده است.

هم‌چنان یوناما، گفته است که مسؤول یک بخش کلان از نقض حقوق بشر و تلفات غیرنظامیان مربوط به طالبان است که این گروه دست به نقض وسیع حقوق بشری در افغانستان زده است.

یکی از مسأیلی که در این گزارش آمده، بسته‌ماندن مکاتب دخترانه است. هم‌چنان ممانعت طالبان با فعالیت‌های اجتماعی و کار زنان نیز ذکر شده است.

در این گزارش با اشاره به عفو عمومی طالبان، گفته شده که این عفو عمومی همیشه عملی نبوده است؛ زیرا این نهاد ۱۶۰ مورد قتل فراقانونی مقامات دولتی و امنیتی سابق را توسط افراد طالبان ثبت کرده‌ است.

یوناما از وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان و ریاست استخبارات طالبان نیز انتقاد کرده اند؛ زیرا به گفته‌ی یوناما، این دو نهاد طالبان باشندگان افغانستان را از ابتدایی‌ترین حقوق شان محروم کرده و دست به بازداشت‌های غیرقانونی و شکنجه زده‌اند.

با این حال ماركس پوتزل، سرپرست و معاون نماینده‌ی خاص سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان، گفته که زمان آن فرا رسیده است تا همه‌ی افغان‌ها بتوانند پس از ۲۰ سال درگیری مسلحانه در صلح زندگی کنند و زندگی خود را از نو بسازند.

آقای پوتزل، گفته است: «نظارت ما نشان می‌دهد که با وجود بهبود وضعیت امنیتی از ۱۵ اگست، مردم افغانستان، به ویژه زنان و دختران، از داشتن حقوق کامل انسانی خود محروم استند.»