نی: فرهنگ معافیت از مجازات پایان یابد و عاملان خشونت علیه خبرنگاران مجازات شوند

صبح کابل
نی: فرهنگ معافیت از مجازات پایان یابد و عاملان خشونت علیه خبرنگاران مجازات شوند

نهاد حمایت‌کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان (نی)، از دولت افغانستان خواسته است که به فرهنگ معافیت از مجازات پایان داده و عاملان خشونت علیه خبرنگاران را مجازات کند.

نی، روز دوشنبه (۱۲ عقرب)، با نشر اعلامیه‌ای به مناسبت روز جهانی پایان‌دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران، گفته است که از سال ۱۳۸۰ به این طرف، بیش از ۱۵۰۰ پرونده‌ی خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان ثبت شده که از این میان، تنها ۶۰ مورد آن دادگاهی شده و در رابطه به آن فیصله صورت گرفته است.

در اعلامیه آمده است که حدود ۵۰ پرونده نیز، در جریان مراحل عدلی و قضایی آن قرار دارد. متباقی پرونده‌ها یا بر اساس اصل مرور زمان از روند پیگرد عدلی و قضایی خارج شده، یا به دلیل عدم کشف، پرونده‌ها اصلا بررسی نشده است.

نی، گفته است که بیش از ۸۰۰ مورد خشونت که شامل قتل، زخمی، بازداشت، لت‌وکوب، تهدید و توهین، حمله بر رسانه، سوی قصد و ربوده‌شدن از سوی طالبان و سایر گروه‌های تروریستی انجام شده است، که هیچ‌گونه بررسی‌‌ای در مورد آن‌ها صورت نگرفته است. «عاملان قتل بیش از ۶۰ خبرنگار و کارمند رسانه‌ها طالبان و سایر گروه‌های تروریستی می‌باشند که اصلا پرونده‌های شان بررسی نشده است.»

بر اساس اعلامیه، حکومت افغانستان باید روند محاکمه‌ی عاملان خشونت علیه خبرنگاران که در دستگاه حکومتی کار می‌کنند را، در اولویت قرار بدهد.

نی، گفته است که در جریان گفت‌وگوهای صلح، روی عاملان خشونت که در میان طالبان و سایر گروه‌های تروریستی اند، معامله صورت نگیرد. «حکومت افغانستان، باید پاسخ دهد که در میان ۵۰۰۰ زندانی آزادشده‌ی طالب، عاملان خشونت علیه خبرنگاران نبوده است.»

این نهاد، از حکومت افغانستان خواست تا عاملان خشونت علیه خبرنگاران را که زیر عنوان تفنگ‌داران ناشناس استند، شناسایی و مجازات کند.

از سویی هم، راس ویلسن، سرپرست سفارت امریکا در کابل، روز دوشنبه (۱۲ عقرب)، در برگه‌ی تویترش نوشت که رسانه‌های افغانستان به عنوان یک نمونه‌ در منطقه عمل کرده و می‌کنند. او گفته است: «ما خطرها علیه خبرنگاران را شناسایی می‌کنیم تا این که یک جامعه‌ی شفاف‌تر بسازیم. جای نگرانی است که خبرنگاران در جریان کار شان هدف قرار می‌گیرند.»

به گفته‌ی آقای ویلسن، کار رسانه‌ای برای آینده‌ی مردم افغانستان حیاتی است و دست‌آوردهای به‌دست‌آمده در زمینه‌ی رسانه‌ها، باید حفظ شود.

این در حالی است که چند ماه پیش نیز، بیش از ۲۰۰ خبرنگار، با ارسال نامه‌ی سرگشاده‌ای به رییس‌جمهور غنی، با تاکید خواسته بودند که باید به فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای، پایان داده شود.