گزارش‌گران بدون مرز: ۴۹ خبرنگار در سال ۲۰۱۹ کشته شده اند

صبح کابل
گزارش‌گران بدون مرز: ۴۹ خبرنگار در سال ۲۰۱۹ کشته شده اند

سازمان گزارش‌گران بدون مرز، اعلام کرده که افغانستان با کشته شدن پنج خبرنگار در جریان سال ۲۰۱۹ میلادی، به‌عنوان سومین کشور مرگ‌بار برای خبرنگاران شناخته شده است.

این سازمان، روز سه‌شنبه (۲۶ قوس) با نشر گزارش تازه‌ای، گفته است که در جریان سال ۲۰۱۹ میلادی، در مجموع در سراسر جهان، ۴۹ خبرنگار کشته شده ‌اند، ۳۸۹ نفر در بازداشت به سر می‌برند و ۵۷ نفر دیگر گروگان گرفته‌ شده ‌اند.

بر اساس این گزارش، آمار کشته شدن خبرنگاران در سال ۲۰۱۹ میلادی، در مقایسه با سال‌های گذشته، ۴۴ درصد کاهش یافته است.

در این گزارش آمده است: «از سال ۲۰۰۳ تا کنون، این کمترین آمار کشته شدن خبرنگاران است. کاهش ۴۴درصدی کشته شدن خبرنگاران را در جهان شاهد استیم. این تعداد کم خبرنگاران کشته‌شده، در سنجش با میانگین سالانه‌ی ۸۰ روزنامه‌نگار کشته شده در دو دهه‌ی اخیر، بیش از هر چیز، نتیجه‌ی کاهش شمار کشته‌شدگان در مناطق جنگی است.»

این سازمان که مقر آن در پاریس است، در گزارش خود گفته که اغلب این خبرنگاران قربانی که آمار شان به طور بی‌سابقه‌ای کاهش یافته است، در درگیری‌های مکزیک، سوریه و افغانستان کشته شده ‌اند.

بر اساس این گزارش، افغانستان پس از کشورهای مکزیک و سوریه، در رده‌ی سوم قرار دارد. این دو کشور با کشته‌شدن ده خبرنگار در هر کدام آن‌ها، در فهرست مرگ‌بارترین کشورهای جهان برای خبرنگاران، قرار گرفته‌اند.

سازمان گزارش‌گران بدون مرز، همچنان گفته است که پوشش رسانه‌ای در افغانستان کاهش یافته است.

در گزارش این سازمان، آمده است: «شمار گزارش‌گران خارجی مستقر در کابل از سال ۲۰۱۴  به‌ نصف رسیده است. کاهش حضور رسانه‌ها و گزارش‌دهی از آن‌جا را می‌توان به‌وخیم‌تر شدن شرایط امنیتی و کاهش علاقه‌ی رسانه‌های بین‌المللی  که تا حدودی بستگی به خروج تدریجی نیروهای خارجی دارد، نسبت داد.»

در گزارش آمده است که بر خلاف سال‌های گذشته، بمب‌گذاری و حملات مستقیم به روزنامه‌نگاران یا رسانه‌ها در افغانستان، تلفات جانی کم‌تری داشت.

این سازمان، افزوده است که روزنامه‌نگاران افغان، آموزش دید‌ه اند تا با کاهش حضور گروهی کمتر، مورد هدف قرار نگیرند.

این در حالی است که در ماه عقرب سال جاری، مرکز خبرنگاران افغانستان، با نشر گزارشی اعلام کرده بود که در جریان دو دهه‌ی گذشته، بیش از ۱۰۹ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای، در افغانستان کشته شده اند و حکومت نیز، در راستای رسیدگی به پرونده‌های این افراد، توجه چندانی نکرده است.