گزارش‌گران بدون مرز: بدون تضمین آزادی رسانه‌ها، صلح عادلانه و پایدار ناممکن است

صبح کابل
گزارش‌گران بدون مرز: بدون تضمین آزادی رسانه‌ها، صلح عادلانه و پایدار ناممکن است

سازمان گزارش‌گران بدون مرز، گفته است که بدون تضمین آزادی رسانه‌ها، برقراری صلح عادلانه و پایدار در افغانستان ناممکن است.

در اعلامیه‌ای که روز دوشنبه (۱۳ ثور)، از سوی سازمان گزارش‌گران بدون مرز به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات نشر شده، آمده است که وضعیت دشوار رسانه‌ها و آینده‌ی خبرنگاران در افغانستان، نگران‌کننده است.

بر اساس اعلامیه، بیش از یک سال از امضای توافق‌نامه‌ی قطر و هشت ماه از آغاز گفت‌وگوهای صلح افغانستان می‌گذرد و بیلان صلح برای آزادی رسانه‌ها فاجعه‌بار است.

در اعلامیه آمده است که در شش ماه گذشته، دست‌کم ۲۰ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای، قربانی حملات هدف‌مند در افغانستان شده است که از این میان، هشت تن به شمول چهار زن کشته شده است. در این مدت، نزدیک به ۳۰ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای به خاطر انجام کارشان، تهدید شده است.

سازمان گزارش‌گران بدون مرز، گفته است که فضای وحشت و ترور برای خبرنگاران به ویژه برای خبرنگاران زن، که پیش از این در وضعیت ناامنی شغلی و پر مخاطره به سر می‌بردند، بدتر شده است.

در اعلامیه، آمده است که مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان، در گزارش سالانه‌ی خود که در ماه حوت ۱۳۹۹ نشر شد، ۱۰۰ مورد خشونت علیه زنان خبرنگار از جمله قتل، تهدید به مرگ، حملات فیزیکی، تحقیر و اهانت را ثبت کرده است.

در اعلامیه، به نقل از فریده نیک‌زاد، مسئول مرکز حمایت از زنان ژورنالیست در افغانستان، آمده است: «تهدید فیزیکی و کاری خبرنگاران زن نه تنها از لحاظ امنیتی، بلکه در نتیجه‌ی گسترش ویروس کرونا نیز افزایش یافته است. دست‌کم ۲۰ درصد از این خبرنگاران یا شغل خود را از دست داده اند و یا از سوی رییسان شان به تعطیلات بدون معاش سوق داده شده اند.»

سازمان گزارش‌گران بدون مرز، گفته است که تهدیدات و خشونت‌ها علیه خبرنگاران در افغانستان، تأثیر مستقیمی بر فعالیت‌ و کار رسانه‌ها داشته و آزادی اطلاع‌رسانی را با مشکل مواجه کرده است.

بر اساس اعلامیه، خبرنگاران در رابطه با موضوعات مختلف از جمله روند صلح، از سوی نیروهای خارجی، گروه‌های گوناگون در داخل حکومت و طالبان تحت فشار قرار می‌گیرند و وادار به خودسانسوری می‌شوند.

رضا معینی، مدیر بخش ایران و افغانستان خبرنگاران بدون مرز، گفته است:«صلح و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز که افغانستانی‌ها خواهان آن استند، بدون مشارکت تمام جامعه و بدون تضمین آزادی رسانه‌های مستقل، ناممکن است.»

این در حالی است که بر اساس رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها در سال ۲۰۲۱ میلادی، افغانستان از میان ۱۸۰ کشور جهان، در رده‌ی ۱۲۲ قرار گرفته و جایگاه خود را به عنوان یکی از کشورهای مرگ‌بار برای خبرنگاران حفظ کرده است.