هشتم مارچ؛ چهره‌ی هشت زن تاثیرگذار در ابرزنان امسال

علی شیر شهیر
هشتم مارچ؛ چهره‌ی هشت زن تاثیرگذار در ابرزنان امسال

نمایشگاه فرهنگی «ابرزنان»، فداکاری، شجاعت، تلاش و تاثیرگذاری هشت زن را به مناسبت هشتم مارچ، در طرح لباس‌های امسالش به نمایش گذاشته است؛ با این تفاوت که امسال چهره‌ی دو زن از ایران و پاکستان نیز در این نمایشگاه شامل شده است.
این دومین سال است که نمایشگاه ابرزنان در کابل برگزار می‌شود؛ این طرح فرهنگی- تاریخی در نوامبر ۲۰۱۷ زمانی طراحی شد که گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان شدت گرفت. برگزارکنندگان ابرزنان می‌گویند که آنها و زنان افغان از همان آغاز گفت‌وگوهای صلح، حس کردند که در این روند سهیم نیستند و در چنین گفت‌وگویی کم‌تر به نگرانی این قشر از جامعه توجه می‌شود. به‌گفته‌ی آنها زنان در چند دهه‌ی اخیر، دست‌آوردهای زیادی داشته‌اند و ابرزنان تلاش کرده است که این دستاوردها را در قالب یک طرح فرهنگی به نمایش بگذارد.
به گفته‌ی مسؤولان ابرزنان، آنها برای ادای احترام به قدرت و انعطاف‌پذیری زنان افغان، چهره‌های زنان الهام‌بخش را که در تاریخ برای تغییر اجتماعی و فرهنگی تلاش کرده‌اند، انتخاب و برای آنان نماد و اثر پوشیدنی ایجاد کنند. این آثار تاریخی پوشیدنی، در واقع میراث فرهنگی افغانستان را با سبک مدرن ترکیب می‌کند.

رادا اکبر، مسؤول نمایشگاه فرهنگی ابرزنان می‌گوید: «زنان شجاع و قوی افغان همیشه تاریخ افغانستان را شکل داده اند؛ همان‌طور که ملکه‌ها، شاعران و شه‌بانوها در شکل دادن تاریخ و فرهنگ افغانستان به‌عنوان یک کشور، تاثیرگذار بوده‌اند.»


به گفته‌ی خانم اکبر، در این نمایشگاه فرهنگی، هم‌زمان می‌توان چندین بعد از دست‌آوردهای زنان را به نمایش گذاشت. یکی از این بعدها، انعکاس دست‌دوزی و کاردستی زنان افغان است؛ میراث فرهنگی که قرن‌ها، نسل به نسل انتقال و حفظ شده است. خانم اکبر می‌افزاید که یگانه میراث‌دار چنین آثار فرهنگی، زنان استند.
زنانی فراتر از افغانستان
در سال نخست این نمایشگاه، چهره‌ی زنانی در طرح‌های لباس به نمایش گذاشته شد که تنها از افغانستان بودند؛ اما در نمایشگاه امسال که دومین سال از برگزاری آن است، در کنار زنان افغان، چهره‌ی دو زن از ایران و پاکستان نیز در آن بازتاب یافته است؛ «فروغ فرخزاد» از ایران و «عاصمه جهان‌گیر» از پاکستان.
برگزارکنندگان این نمایشگاه در صدد گسترده کردن این طرح استند؛ به گفته‌ی آنها این طرح از بازتاب چهره‌های زنان افغان آغاز شده و تا معرفی چهره‌های زنان تاثیرگذار منطقه و جهان، گسترش خواهد یافت.


در نمایشگاه سال قبل، چهار زن از تاریخ افغانستان و چهار زن دیگر از دوره‌ی فعلی در این نمایشگاه انتخاب شده بودند که داستان الهام‌بخش هر کدام آنها به‌گونه‌ی مفصل در کنار نماد فرهنگی آنان نوشته شده بود.
در فهرست امسال این نمایشگاه، دو زن الهام‌بخش از تاریخ افغانستان، دو زن از کشورهای منطقه و چهار زن از دوره‌ی معاصر افغانستان انتخاب شده اند: فروغ فرخزداد؛ شاعر از ایران، عاصمه جهانگیر؛ سیاست‌مدار، حقوق‌دان و مدافع حقوق‌بشر از پاکستان، میرمن پروین؛ نخستین زن آوازخوان افغان که صدایش از رادیو پخش شد، رخشانه؛ زنی که در سال ۲۰۱۶ توسط طالبان در غور سنگسار شد. رویا سادات؛ فیلم‌ساز و کارگردان، پروین پژواک؛ نویسنده و داستان‌نویس، شبانه بسیج راسخ؛ فعال آموزش و پرورش دختران و خالده پوپلزی؛ کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال زنان افغانستان.
فرحناز فروتن، یکی از کسانی که از این نمایشگاه دیدن کرده است، می‌گوید: «ابر زنان در واقع انعکاس دهنده‌ی چهره‌ی زنانی است که در تاریخ ثبت شده‌اند و زنانی‌که در تاریخ جاری کشور تاثیرگذاری اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را در برهه‌های مختلف تاریخ داشته‌اند. رادا اكبر با طرح اين نمايشگاه، هويت فرهنگي، ادبي و سياسي زنان را با ظرافت به نمايش گذاشته است.»