تصویری از زندگی مهاجران افغانستانی در آلمان!

مجیب ارژنگ
تصویری از زندگی مهاجران افغانستانی در آلمان!

داستان پناهندگی در آلمان، از هر کشور دیگر اروپایی متفاوت‌تر است. در آلمان شرایط پذیرش مهاجران ساده‌تر است و روی همین دلیل، میزان مهاجرانی که در سال‌های اخیر برای ادامه‌ی زندگی به آلمان پناه آورده اند، به مراتب بیشتر از مهاجرانی اند که به دیگر کشورهای اروپایی پناه برده ‌اند.

فرشته که خود مهاجر افغانستانی در آلمان است می‌گوید: «مشکل اساسی‌ای که برای پناه‌جویان در آلمان وجود دارد برای مهاجران یک سرزمین تا سرزمین دیگر فرق می‌کند.»

مردم افریقا بیشتر به دلیل تهی‌دستی اقتصادی به آلمان پناه آورده اند و مهاجران سوری هم به دلیل جنگ داخلی که تا هنوز در سوریه جریان دارد به آلمان پناه آورده اند.

اما داستان مهاجران افغانستانی روایت از دنیای دیگری می‌کند.

قتل، تجاوز جنسی، جنگ و یا مشکل سیاسی، پرونده‌های مشهور افغانستانی‌ها در آلمان است.

پناه‌جویانی که از سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ به این سو وارد آلمان شده‌ اند، با شرایط دشوارتری روبه‌رو استند؛ چون سیل مهاجرانی که در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ وارد آلمان شد، دولت و مردم آلمان را با بحران جدی‌ای مواجه کرد. روی این دلیل، حالا قانون برای مهاجران و پذیرش‌ شان سخت‌تر و شرایط ماندن در آلمان برای مهاجران دشوارتر شده است. فرشته می‌گوید که پیش از این، مهاجران خواه قبولی شان نهایی شده بود یا نه؛ می‌توانستند زبان را یاد بگیرند، شامل پروسه‌های آموزشی شوند. او می‌گوید، در آن زمان مهاجران در برنامه‌ی آموزشی‌ای زیر نام «house building» شامل دوره‌های کارآموزی سه‌ساله می‌شدند و در آن‌جا به فراگیری رشته‌ی تخصصی که بیشتر شامل کارهای شاق می‌شود، می‌پرداختند.

مهاجران در آن‌ جا برای سه سال یادگیری حرفه‌هایی مثل نجاری، خیاطی، نانوایی و معماری را فرا می‌گرفتند.

مهاجران پس از تمام کردن این دوره‌ی کارآموزی می‌توانستند جای دیگری برای ‌شان کاری دست و پا کنند و پس از آن، قبولی شان را برای ماندن در آلمان دریافت کنند.

در سال ۲۰۱۶، میزان مهاجران مجردی که به آلمان سرازیر شد، به مراتب بیشتر شد. روز به روز گراف جرم و جنایت در آلمان بلند رفت و قاچاق مواد مخدر رشد کرد.  فرشته می‌گوید، حتا در یکی از مواردی که او ترجمانی پرونده‌ای را به عهده داشت، مأموران امنیتی آلمان از خانه‌ی یک افغان و عرب ۵۱ هزار یورو و یک عدد تفنگچه را پیدا می‌کنند. به گفته‌ی فرشته، این اشخاص کار قاچاق مواد مخدر انجام می‌دادند.

فرشته می‌گوید که این وضعیت باعث شده است، شرایط پذیرش و ماندن برای مهاجران در آلمان، سخت‌تر از پیش شود.

 فرشته می‌گوید که پس از ۲۰۱۶ نیز شرایط درسی و دست‌رسی به مراکز آموزشی همچنان پابرجا ماند. هر مهاجر، بدون در نظرداشت این ‌که قبولی ماندن را از سوی دولت آلمان دریافت کرده یا خیر، می‌توانست به یادگیری زبان و درس‌های دیگری بپردازد. شرط اول شامل شدن در برنامه‌های آموزشی این بود که نخست باید به فراگیری زبان پرداخت و پس از یادگیری زبان، شامل دیگر برنامه‌های آموزشی شد.

قانون در رابطه به مهاجران در  اواخر سال ۲۰۱۸ و شروع ۲۰۱۹ دیگر هم سخت‌تر می‌شود و اجازه‌ی کار از مهاجران افغانستانی گرفته می‌شود. به باور فرشته، این خود مهاجران بودند که شرایط را برای خود سخت کردند.

فرشته می‌گوید که زنان مهاجر افغانستانی در آلمان بیشتر دنبال پارتی و پارتی‌بازی استند تا درس.

بیشتر این زن‌ها کودک به دنیا می‌آوردند و مردان هم روز و شب را در خواب و تفریح می‌گذرانند. حتا این مهاجران افغانستانی به قرارهای شان در رابطه به پیش‌برد پرونده‌ی شان رسیدگی نمی‌کنند و این باعث می‌شود که جریمه‌ی نقدی بپردازند. فرشته می‌گوید که این وضعیت به اندازه‌ای جدی است که حالا اگر با پزشک قرار داشته باشیم و سر وقت نرویم، ناچاریم ۵۰ یورو جریمه بپردازیم.

مشکل دیگری که پناهندگان افغانستانی در آلمان با آن دست به گریبان استند، رد شدن پرونده‌های شان از سوی دادگاه است. بیشتر مهاجران پرونده‌های تکراری را تحویل دادگاه می‌دهند. این‌ها بیشتر شان می‌گویند یا کسی را کشته‌ام یا مرا می‌کشند یا دعوای زمین و فلان داشته ‌ایم. از سویی هم بیشتر این پناهندگان افغانستانی نه شناس‌نامه‌ی هویت دارند و نه هم پاسپورت تا دولت آلمان بتواند هویت این‌ها را مشخص کند؛ این دلیل باعث می‌شود که کار رسیدگی به پرونده‌ی مهاجران افغاستانی سخت‌تر شود.