به بازی‌گرفتن مهاجران افغانستانی از سوی ترکیه و یونان

احمد ولی روزبه
به بازی‌گرفتن مهاجران افغانستانی از سوی ترکیه و یونان

یونان، پس از ۲۰۱۶ برای نخستین‌بار، با هجوم بی‌سابقه‌ی پناه‌جویان در مرزهایش رو‌به‌رو است.
مهاجران افغانستانی، پس از آن در کناره‌های مرزی یونان افزایش یافت که ترکیه، در ۲۹ فبروری سال روان، مرزهایش را به روی آن‌هایی که می‌خواستند از ترکیه خود را به اتحادیه‌ی اروپا برسانند باز شد.
از شروع باز شدن مرزهای غربی ترکیه به روی مهاجران؛ هزاران مهاجر افغانستانی از شهرهای گوناگون ترکیه خود را به مرز یونان رسانده اند؛ شمار زیاد این مهاجران در شهر (ادرنه) که با یونان هم‌مرز است، گرد آمده اند.
با این حال، پس از این که ترکیه مرزهای غربی‌اش را به روی مهاجران باز کرد؛ یونان نیز با افزایش پاسبانان مرزی‌ در تلاش آن است که از ورود مهاجران به این کشور پیش‌گیری کند.
محمدرضا باهر، معاون سخن‌گوی، وزارت مهاجران و بازگشت‌کنندگان، شنبه (۲۴ حوت)، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «از شروع باز شدن مرزهای ترکیه به روی اروپا، ۱۳۵ هزار مهاجر خود را از ترکیه به یونان رسانده اند؛ بیشتر این مهاجران از افغانستان استند.»
وضعیت مهاجران در سراسر جهان، همواره زیر اثر سیاست‌های کشورهای مهاجر‌پذیر تعریف شده و حتا مهم‌ترین دلیل شکل‌گیری مهاجرت در سطح جهانی آن، از همین ریشه آب می‌خورد.
از ۲۹ فبروری تا حالا، هزاران مهاجر افغانستانی و غیر افغانستانی، در ترکیه و در کناره‌های مرز یونان، درگیر رنج ناشی از سیاست‌های (اردوغان) و ادتحادیه‌ی اروپا است.
آقای باهر، می‌گوید که یونان در حال حاضر پاسبانان مرزی‌ اش را افزایش داده و نمی‌گذارد که مهاجران داخل یونان شوند؛ اما مهاجران با پرتاب سنگ و دیگر وسایل، تلاش می‌کنند که وارد یونان شوند.
باهر، در ادامه می‌گوید که در روزهای اخیر صدراعظم یونان، به جزیره‌ی لیسبوس رفته و برای مهاجران گفته است: «در تلاش آمدن به یونان نباشید؛ چون بازگردانده می‌شوید.»
با این همه، مهاجرانی که در شهرهای مرزی ترکیه چشم‌به‌راه بازشدن مرزهای یونان و یا راه یافتن به یونان استند، در وضعیت بدی به سر می‌برند؛ این مهاجران شب‌ و روز را بدون دریافت کمکی از سوی ترکیه و یا سازمان‌جهانی مهاجرت، در فضای باز می‌گذرانند.
آقای باهر، می‌گوید که مهاجران افغانستانی‌ای که از شروع بازشدن مرزهای ترکیه به سوی اروپا، خود را به یونان رسانده اند، در جزیره‌ی لیسبوس، ساموس و خیوس جا‌به جا شده اند؛ آن‌ها در شرایط بدی به سر می‌برند؛ یونان، به آن‌ها اجازه‌ی وارد‌شدن به ارودوگاه‌های مهاجران را نمی‌دهد و نه هم اردوگاه دیگری برای آن‌ها ساخته اند؛ آن‌ها شب را در فضای باز می‌خوابند.
وزارت مهاجران و بازگشت‌کنندگان، مدعی است که در هم‌کاری با سفارت افغانستان در یونان، در تلاش آن است که نیازهای ابتدایی آن شمار از مهاجران افغانستانی را که در نزدیکی مرز یونان، در انتظار رفتن به یونان استند، فراهم کند.
با این همه، دولت یونان اخیرا ۵۱۰ مهاجری را که به تاریخ ۴ مارچ وارد جزیره‌ی لیسبوس شده بودند، درون کشتی نظامی‌ای زندانی کرده؛ به آن‌ها اجازه‌ی پایین‌شدن به جزیره را نداده و همین‌گونه حق درخواست پناهندگی را نیز از آن‌ها گرفته است، در این میان، مهاجران افغانستانی نیز حضور دارند که وزارت مهاجران و بازگشت‌کنندگان، از شمار دقیق مهاجران افغانستانی در این کشتی و وضعیت آنان، آگاهی ندارد.
از سوی دیگر، در روزهای اخیر، نیروی ویژه‌ی نگهبانی از مرزهای اتحادیه اروپا، از کشور قبرس و اتریش وارد یونان شده و پاسبانی از مرزهای یونان را بیشتر کرده اند تا مانع ورود مهاجران به این کشور شوند، درنتیجه اتحادیه‌ی اروپا نیز از هجوم مهاجران در امان بماند.
از سوی دیگر، ترکیه از ناچاری مهاجران افغانستانی استفاده کرده و آن‌ها را به سوی مرز یونان می‌فرستد؛ اما دولت یونان این مهاجران را پس از آزار و اذیت به خاک ترکیه می‌فرستد.
در بخشی از شهرهای مرزی یونان با ترکیه، شماری از افراد محل نیز، برای پیش‌گیری از ورود مهاجران به این کشور، با پولیس یونان هم‌کار شده و به گونه‌ی داوطلب، شب‌ها اطراف مرز گشت می‌زنند و هر مهاجری که به چشم‌شان بخورد را دست‌گیر کرده و تحویل پولیس می‌دهند.
افغانستان در حال حاضر، ۱۶هزار مهاجر قانونی در یونان دارد که به دولت یونان و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان‌ملل متحد، درخواست پناهندگی داده اند.