به بحران دامن نزنید

صبح کابل
به بحران دامن نزنید

امرالله صالح، ادعا کرده است که در درون تیم ثبات و همگرایی، گروهی است که به بحران دامن می‌زند. او، روز گذشته در دو پست فیس‌بوکی و تویتری، دو ادعای بسیار سنگین را به آدرس تیم عبدالله عبدالله مطرح کرد. این ادعاها که در پیوند به انتخابات است، با گذشت دو ماه از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری مطرح می‌شود که تا هنوز نتیجه‌ی آن مشخص نیست.
امرالله صالح در تویتر خود نوشته است که یک منبع مؤثق از داخل یک گردهم‌آیی تیم آقای عبدالله، به او گفته است که اطرافیان عبدالله برای تظاهرات مسلحانه با افراد نقاب‌پوش در خیابان‌های کابل آمادگی می گیرند. او در تویتی به نقل از این منبع نوشته است: «باید تظاهراتی از مردان مسلح که ماسک بر صورت دارند، داشته باشیم، هزاران تاکسی اجاره کنیم و چهارراهی‌ها را ببندیم، باید مردان مسلح را بسیج کنیم تا در خیابان‌های اصلی گشت‌زنی کنند، عکس و فیلم‌های شان را بگیریم تا خارجی‌ها را بترسانیم و به قدرت برسیم.»
این تویت آقای صالح را فضل فضلی، مشاور رییس‌جمهور نیز باز پخش کرده و تیم داکتر عبدالله را تروریست خطاب کرده است. آقای فضلی گفته است: «ترور تنها چیزی است که می‌توانند به مردم افغانستان پیشکش کنند؛ اما آن‌ها باید بدانند که اکنون نه در دهه‌ی ۹۰ زندگی می‌کنیم و نه در سال ۲۰۱۴٫ ملت افغانستان دست رد به سینه‌ی اشرار و تروریست‌ها زده اند.»
آقای صالح، معاون اول تیم دولت‌ساز، همچنان در یک پست فیس‌بوکی ادعا کرده است که در درون تیم عبدالله عبدالله، نژادپرستی و تعصب نسبت به قوم هزاره در جریان است. او به نقل از منبعش، در یک گردهم‌آیی تیم داکتر عبدالله گفته است: «یکی از اعضای هسته‌ی بحران می‌پرسد که شاید قوم‌های هزاره در تظاهرات کمتر اشتراک کنند. سرهسته جواب می‌دهد که اشتراک کنند یا نکنند حرف جداست؛ اما حق هزاره به اندازه‌ی بینی‌اش است. وقتی خدا بینی تقسیم می‌کرد نوبت هزاره که رسید برایش بینی کوچک داد و گفت دلت می‌گیری یا که بی‌بینی می‌باشی. همه می‌خندند. این است کسانی‌که می‌خواهند همگرایی را تمثیل نمایند.»
او همچنان افزوده است که اگر دادستانی و یا دادگاه عالی خواسته باشد این مکالمات نژادپرستانه و تعصب‌انگیز را به خاطر پیگیری عدلی به دست آرد، در اختیار شان قرار می‌دهد. آقای صالح به تیم داکتر عبدالله تاخته و گفته است که در این تیم هر چیز هست به جز ثبات و همگرایی. او، افزوده است که اشتراک‌کنندگان این جلسه وکلای پارلمان، مجلس سنا و چند مقام دولتی بودند.
این ادعای آقای صالح با واکنش‌های گسترده از جمله در میان اقوام هزاره و تاجیک‌تبار روبه‌رو شده است. بسیاری از افراد خواستار همگانی کردن مدرک شده اند و شماری نیز امرالله صالح را متهم به اهانت به مردم هزاره کرده اند.
این موضع گیری‌های اخیر، نهایت بحرانی شدن اوضاع سیاسی افغانستان را نشان می‌دهد. وضعیت بدی که هر آن ممکن به واقعیت بپیوندد و افغانستانی ضعیف به لحاظ امنیتی و سیاسی را به جنگ داخلی بکشاند.
آقای صالح و فضلی در حالی چنین حملات تندی را علیه تیم آقای عبدالله عبدالله مطرح کرده اند‌ که در چند روز گذشته، قصه‌ی ایتلاف عبدالله عبدالله با گلب‌الدین حکمت‌یار، از جنجالی‌ترین چهره‌های سیاست و جنگ در افغانستان برای برخی شوکه‌کننده و برای شماری نیز تکان‌دهنده بوده است.
اما گذشته از این بحث‌ها، احتمالا اگر از وضعیت کنونی درست مدیریت نشود، احتمال سقوط افغانستان در کام یک جنگ دیگر بسیار بالا است. بسیاری‌ها در واکنش به ادعاهای امرالله صالح به او گفته اند که در تلاش رواندایی‌سازی افغانستان است و این دست ادعاها بسیار خطرناک می‌باشد.
اما آقای صالح گفته است که او حاضر است این مکالمات را به دادگاه و یا هم دادستانی تحویل بدهد تا پی‌گیری شود؛ حرفی که بیشتر فعالان سیاسی نیز بر پی‌گیر و افشای این مکالمات تأکید دارند تا مشخص شود که قصه از چه قرار است.
تیم ثبات و همگرایی از چندی به این سو، دست به اقدامات تحریک‌آمیز و گاهی تکان‌دهنده‌ای زده است. از تحریم کمیسیون انتخابات گرفته تا مخالفت و بسته کردن دفاتر ولایتی این کمیسیون که اجازه‌ی بازشماری آرا را به آن‌ها نداده است. همین اکنون نیز در هفت ولایت افغانستان، افراد سنگ و چوب به دست هوادار آقای عبدالله به کارمندان کمیسیون انتخابات اجازه‌ی بازشمای آرا را نمی‌دهند.
آقای عبدالله تا هنوز به این اتهامات پاسخ نداده است؛ اما یکی از افراد ارشد تیم او در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل، خواستار بررسی این ادعا از سوی دادستانی و دادگاه شده است. تیم انتخاباتی آقای عبدالله و شورای نامزدان انتخابات، خواستار باطل شدن حدود ۳۰۰ هزار رأی در انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان اند.
هفته‌ی پیش، سخنگویان تیم داکتر عبدالله هشدار دادند که اگر کمیسیون انتخابات به خواست آن‌ها پاسخ مثبت ندهد، نتیجه‌ی انتخابات را نمی پذیرند و عواقب انتخابات نیز به عهده‌ی آن‌ها خواهد بود. ظاهرا هشدارهای سخنگویان و حامیان اصلی تیم داکترعبدالله و این ادعای امرالله صالح، نیاز به بررسی جدی دارد که باید دنبال شود و ایجاب می‌کند دادستانی کل افغانستان و رسانه‌ها در این راستا اقدام کنند.