حزب اسلامی، خطری در بیخ گوش امنیت ملی افغانستان است

صبح کابل
حزب اسلامی، خطری در بیخ گوش امنیت ملی افغانستان است

گلبدین حکمیتار، بارها از سوی سیاست‌مداران و مردم افغانستان به خیانت علیه این کشور متهم شده است. آقای حکمتیار رهبر یکی از احزاب پرنفوذ در افغانستان است. بنا بر این وجود شکایت‌ها و اتهام‌هایی از این قبیل در مورد او، می‌تواند خطری برای امنیت ملی افغانستان باشد.
حضور حکمتیار در افغانستان پس از توافق‌‌نامه‌ی صلح حزب اسلامی با حکومت افغانستان در سال ۱۳۹۵ به شکل رسمی و قانونی تایید شد. اعضای حزب او، پس از امضای توافق‌نامه با حکومت افغانستان از سوی نیروهای امنیتی کشور امان داده شد و حق کامل فعالیت سیاسی را نیز به دست آوردند.
در اول میزان سال ۱۳۹۵، هیئتی متشکل از سیاست‌مداران افغانستان به نمایندگی از حکومت و هم‌چنان هیئتی از سوی حزب اسلامی، توافقی را بین حکومت و حزب اسلامی به امضا رساندند. این توافق‌نامه میان سید احمد گیلانی، رییس شورای عالی صلح، محمد حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی آن زمان افغانستان، عطاالرحمان سلیم، منشی شورای عالی صلح به نمایندگی از دولت افغانستان و محمد کریم امین، به نمایندگی از گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی، امضا شد.
در روز امضای توافق‌نامه‌ی دو طرف، صدها تن از شهروندان افغانستان به رسم اعتراض در خیابان‌ها ریختند و ابراز داشتند که صلح با حکمتیار را نمی‌پذیرند. شهروندان معترض در آن زمان نیز، بر جنایت‌های جنگی از سوی حزب اسلامی و شخص گلبدین حکمتیار تاکید می‌کردند.
اکنون که چهار سال‌واندی از توافق صلح با حزب اسلامی گذشته است، گلبدین حکمتیار، یکی از سیاست‌مداران معترض بر روند گفت‌وگوهای صلح افغانستان است؛ گفت‌وگوهایی که بین حکومت و گروه طالبان جریان دارد.
حزب اسلامی به رهبری آقای حکمتیار، ترکیب هیئت گفت‌وگوکننده به رهبری شورای عالی مصالحه‌ی ملی را نمی‌پذیرد و خواهان تغییرات کلی در روندی است که از سوی حکومت افغانستان پیش برده می‌شود.
بدون شک، دلیل اصلی مخالفت این حزب، رقابت‌های سیاسی برای کسب امتیاز در گفت‌وگوهای صلح افغانستان است؛ رقابت‌هایی که پای آقای حکمتیار را به پاکستان باز کرده و او را تا سرحد فعالیت‌های موازی با شورای عالی مصالحه‌ی افغانستان، رساند. در سفری که او به پاکستان داشت، مقام‌های پاکستانی همان تشریفاتی را که از داکتر عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی افغانستان داشتند، برای گرامی‌داشت از ورود او نیز انجام دادند؛ نکته‌ای که هم در افغانستان باعث حیرت شده بود و اکنون در بین شهروندان مرزی پاکستان با افغانستان، تبدیل به یک مساله شده است.
روز یک‌شنبه (۲۵عقرب)، محسن داور، عضو شورای ملی پاکستان و یکی از رهبران جنبش حفاظت از پشتون‌ها، با انتقاد از موقف‌ گلبدین حکمتیار و اشاره به سفر او به پاکستان، گفت که او علیه نظام کنونی افغانستان است.
انتقاد از حکمتیار و اتهام خیانت او به افغانستان، شاید برای نخستین‌بار بین شهروندان پاکستانی مطرح شده است. اتهام دو روز پیش به آقای حکمتیار، یک اتهام رسمی نیز به شمار می‌رود؛ زیرا محسن داور در ضمن داشتن عضویت جنبش محافظت از پشتون‌ها به عنوان نماینده‌ی شورای ملی پاکستان، چنین ادعا کرده است.
حزب اسلامی رابطه‌ی نزدیکی با پاکستان دارد و در سال‌های جنگ‌های داخلی نیز، از سوی این کشور حمایت می‌شد. فعالیت‌ها و بیانیه‌های اخیر رهبری این حزب، بحث‌‌برانگیر و خطرناک دیده شده و امکان اخلال روند صلح از طرف این حزب بسیار است.
نگرانی‌هایی مبنا بر سوی استفاده‌ی این حزب از توافقش با حکومت وجود دارد؛ آزادی کار سیاسی به حزب اسلامی، دامنه‌ی فعالیت‌های حکمتیار را بیش‌تر به سمت پاکستان سوق داده است تا کار و فعالیت در داخل افغانستان.
اگر حکومت افغانستان در مورد آقای حکمتیار و فعالیت‌هایش توجه جدی نکند، امکان خلق خطر جدی برای امنیت ملی کشور از سوی او و حزبش (حزب اسلامی) وجود دارد.