کم‌علاقگی نامزدان ریاست‌جمهوری به پیکارها و تضعیف روحیه‌ی عمومی

صبح کابل
کم‌علاقگی نامزدان ریاست‌جمهوری به پیکارها و تضعیف روحیه‌ی عمومی

هیأت رهبری کمیسیون مستقل انتخابات، نشست مشورتی و معلوماتی‌ای را به منظور ارزیابی تخنیکی سیستم بایومتریک با مسؤولین و نمایندگان احزاب سیاسی، جامعه‌ی مدنی و نهادهای ذیربط انتخابات، وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، پوهنتون پولی‌ تخنیک و همکاران سازمان ملل متحد؛ در مقر این نهاد برگزار کرده است. گفته شده که این نشست، برای ارائه‌ی معلومات و تضمین کارکرد درست دستگاه‌ها بایومتریک برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال روان بوده است؛ اما با وجود تدابیر گرفته شده، باز هم بین مردم نگرانی‌هایی در مورد تقلب‌ها وجود دارد؛ زیرا کارکرد دستگاه‌های ذکر شده ممکن است در زمان برگزاری انتخابات زیر سوال برود؛ چنانچه مشابه چنین اتفاقاتی را قبلا در انتخابات پارلمانی شاهد بودیم.

مطابق فقره‌ی ۲و۳ ماده‌ی ۱۹ طرح تعدیل، ایزاد و حذف در برخی از مواد قانون انتخابات، کمیسیون مکلف است، به منظور تسریع پروسه‌ی انتخابات و تأمین شفافیت، تدابیری را اتخاذ کند که همه مراحل پروسه‌ی انتخابات به شمول ثبت نام و تشخیص رأی‌دهندگان مطابق طرزالعمل مربوطه با استفاده از سیستم الکترونیکی و تکنالوژی بایومتریک طور مصؤون صورت گیرد. کمیسیون مکلف است، قبل از استفاده از سیستم متذکره آن را توسط مراجع با اعتبار ملی و بین‌المللی مورد ارزیابی تخنیکی قرار دهد.

انتخابات در افغانستان همواره از پرچالش‌ترین برنامه‌ها بوده و همیشه کاستی‌هایی به همراه داشته است که در نهایت سبب نامشروعیت بسیاری از تعییناتی شده که توسط رأی مردم به کرسی‌ رسیده ‌اند؛ از آن جمله می‌توان از دیدگاه مردم در مورد بسیاری از وکلای مجلس نمایندگان یاد کرد که هنوز مورد شک قرار دارند. مردم افغانستان از انتخابات پارلمانی خاطره‌ی خوشی ندارند و اتهاماتی را که در مورد تقلب‌ها در آن انتخابات شنیده‌ اند، نگران‌کننده می‌دانند.

قرار است در ششم میزان سال جاری، انتخابات ریاست‌جمهوری کشور با اشتراک کاندیداهای مختلفی برگزار شود. این در حالی است که انتخابات ریاست‌جمهوری امسال برای مردم و سرنوشت افغانستان یکی از مؤلفه‌های شدیدا مهم و ارزش‌مند است؛ زیرا در این انتخابات، برنامه‌هایی در مورد صلح افغانستان به وجود آمده که بسیاری‌ها سعی می‌کنند آن را قربانی گفت‎‌وگوهای صلح کنند. انتخابات سال جاری از این لحاظ دارای اهمیت است که افغانستان در آستانه‌ی گفت‌وگوهای صلح و توافق امریکایی‌ها باطالبان قرار دارد و متأسفانه‌ مخالفانی بر علیه برگزاری انتخابات در میان سیاسیون سرکشیده‌ اند.

در صورتی که سیاسیون به کار خود برای ایجاد سد بر سر راه انتخابات ادامه‌ بدهند، ممکن است علاقه‌ی مردم افغانستان به اشتراک در انتخابات تضعیف شود. چنانچه تا کنون نیز به دلیل عدم علاقه‌ی بسیاری از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری کشور به کمپاین، فضای شصت‌روزه‌ی مبارزاتی که یکی از اصلی‌ترین برنامه‌ها برای تشویق مردم به اشتراک در انتخابات تلقی می‌شود، مخدوش شده است.

گفتنی است که در این نشست (مارتن کولر) نماینده‌ی کمپنی (دارملوک) پریزنتیشن، معلوماتی را در مورد ظرفیت دستگاه و سرور عمومی بایومتریک در مورد شناسایی نشان انگشت، عکس چهره، چشم، نام و شماره‌ی مکرر رأی‌دهنده ارائه کرده و افزود: «سرور عمومی صد فیصد قدرت شناسایی آرای تکراری را دارد و از تقلب در انتخابات جلوگیری می‌کند.» با این تضمین، باید بسیاری از سیاسیونی که دلیل عدم تمایل ‌شان را به مبارزات انتخاباتی، احتمال زیاد تقلب تعریف می‌کنند، اعتماد لازم را به دست بیاورند و طرف‌داران شان را به پای صندوق‌های رأی فرا بخوانند.

حضور پررنگ مردم در انتخابات سال جاری، بیشتر از هر سالی می‌تواند جواب محکم به گروه طالبان و تلاش‌هایش برای جلوگیری از انتخابات باشد؛ زیرا، انتخابات امسال، با مخالفت‌های شدیدی از سوی این گروه مواجه شده و آنان می‌خواهند با ایجاد ترس و وحشت مانع رفتن مردم به پای صندوق‌های رأی که در واقع، مکانی برای انتخاب سرنوشت مردم است، شوند.

اگر سیاسیون و به ویژه کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری کشور، بر عدم باور خود به پروسه‌ی انتخابات تأکید کنند، خواه‌نخواه، همسو با طالبان عمل می‌کنند و این بزرگ‌ترین اشتباه سیاسی خواهد بود. گروه طالبان باید از سوی تک تک شهروندان افغانستان مورد انتقاد و انکار قرار بگیرند و این می‌تواند با پیش رفتن بر خلاف خواسته‌های آنان، به وجود بیاید.