نگرانی‌ها از اوضاع بد امنیتی را جدی بگیرید!

صبح کابل
نگرانی‌ها از اوضاع بد امنیتی را جدی بگیرید!

وضعیت بد امنیتی در کشور در این اواخر، نگرانی‌های شدیدی را به وجود آورده است. این نگرانی‌ها سبب این شد تا مجلس نمایندگان، دست به استجواب مقامات امنیتی بزند و مجلس سنا نیز در جلسه‌ی دیروزش بر این مورد تأکید جدی داشته باشد.

مردم نیز از این وضعیت شکایت دارند و نارضایتی‌ها در این مورد روزبه‌روز رو به رشد است. با این که امید می‌رفت پس از نشر قطع‌نامه‌ی طالبان و هیأتِ شامل سیاسیون، نمایندگان جامعه‌ی مدنی و نمایندگانی از میان رسانه‌های کشور، تلفات مردم ملکی کاهش یابد؛ اما طالبان با حملات بر ولسوالی‌ها و انتحاری‌هایی که در شهرها انجام می‌دهند، قربانی زیادی از مردم می‌گیرند.

این در حالی است که در کنار این موضوع اساسی و قابل درنگ، تهدیدهای زیادی متوجه‌ نیروهای امنیتی نیز بوده است. این تهدیدها، از محاصره شدن و شهید شدن نیروهای افغان گرفته تا ازدست‌دادن بعضی از مواضع دفاعی در ولایت‌های مختلف را شامل می‌شود.

در آخرین مورد، خبرها حاکی از محاصره‌ی ۵۰۰ نفر از نیروهای امنیتی کشور در ولسوالی بالامرغاب ولایت بادغیس بوده است. عبدالعزیز بیگ، رییس شورای ولایتی بادغیس، گفته که به تعداد ۵۰۰ تن از نیروهای امنیتی کشور در ولسوالی بالامرغاب تحت محاصره‌ی گروه طالبان قرار دارند و هم‌اکنون به جز کندک ارتش در بالامرغاب، تمام جغرافیای ولسوالی در کنترل این هراس‌افگنان است. ولایت بادغیس از سال‌ها بدین سو مورد حملات گروه‌های تروریستی قرار داشته است که به گفته‌ی مقامات مختلف در این ولایت، نا امنی‌ها، نتیجه‌ی مداخلات کشورهای ایران و پاکستان است.

این در حالی است که درگیری‌ها میان نیروهای امنیتی و گروه تروریستی طالبان در این اواخر شدت یافته است و در بسیاری از عملیات‌ حکومت بر مواضع تروریستان، تعداد زیادی از این افراد کشته شده‌اند. شدت جنگ میان دو طرف، مصارف را نیز بالا می‌برد و این موضوع برای نیروهای امنیتی ممکن است یک چالش بزرگ به شمار برود؛ زیرا در گزارش‌ها از ولسوالی بالامرغاب آمده است که نیروهای امنیتی تحت محاصره‌ی طالبان، از لحاظ تجهیزات نظامی حمایت نشده‌اند و این ممکن است سبب فاجعه‌ شود.

حکومت افغانستان با توجه به موقعیت حساسی که مردم در آن قرار دارد، باید توجه‌ ویژه‌ای به چنین موارد داشته باشد. در صورت دادن تلفات در نتیجه‌ی این محاصره، روحیه‌ی لازم در میان نیروهای امنیتی و باور مردم بر استواری حکومت در برابر گروه‌های تروریستی فرو خواهد ریخت.

افغانستان در آستانه‌ی دو اتفاق مهم است و هردوی این‌ها بر یک‌دیگر تاثیرگزار خواهد بود؛ انتخابات که از اساسات نظام جمهوری اسلامی افغانستان است و صلح که نیاز حیاتی مردم. گسترش نفوذ طالبان در ولسوالی‌های کشور، خطر جدی برای هردو مورد محسوب می‌شود که در صورت عدم توجه‌ جدی، کشور را به بحران خواهد برد.

انتخاباتی که نیاز مبرم به آرامش و امنیت سرتاسری دارد، با پیش‌روی‌های نیروهای تروریستی به بن‌بست خواهد خورد و امکان کاهش اشتراک مردم را به وجود می‌آورد. قابل ذکر است که کاهش اشتراک مردم در انتخابات که از موارد اصلی تقویه‌کننده‌ی نظام است، هدف اساسی گروه طالبان به شمار می‌رود.

با موفقیت این گروه تروریستی در رابطه به چنین هدفی، دو مورد دیگر مطرح می‌شود که اولی آن گرفتن امتیاز بالاتر طالبان در گفت‌وگوهای صلح خواهد بود. در گفت‌وگوهای صلح، حرف اول را طرفی خواهد زد که مناطق بیشتری را تحت تصرف داشته باشد.

مورد دوم این است که طالبان با اخلال در انتخابات، این پروسه را زیر سوال می‌برند و ممکن است نتیجه‌ی آن نیز مورد قبول واقع نشود. در حقیقت ضربه‌ی طالبان در حملات اخیر صرفا بر پیکر نیروهای امنیتی و مردم ملکی نیست. این حملات، اهداف سیاسی‌ای را نیز مورد نظر دارد که شامل همه‌ی اصول اساسی قانون و نظام جمهوری اسلامی افغانستان است.

سربازان کشور، به‌عنوان محافظان اصلی قانون و نظام، باید بیشتر از هر زمانی مورد حمایت قرار بگیرند تا روحیه‌ی بهتری در پیش‌روی بر علیه گروه‌های تروریستی داشته باشند. حکومت افغانستان مکلف است تا این زمینه را در هر صورتی که ممکن است برای نیروهای امنیتی فراهم کند. در غیر این صورت، چالشی که فراراه ماست، روز به روز بیشتر خواهد شد.