ملت و خانه‌ی ملت

جواد سلطانی
ملت و خانه‌ی ملت

 مجلس« خانه‌ی ملت» است. ساکنان این خانه برگزیدگان مردم است. بنابراین چیزی که در این خانه می‏‌گذرد، همان چیزی است که در جامعه جریان دارد. درگیری فزیکی، فحش و دشنام‏‌های رکیک، چاقوکشی، بی‏‌پروایی به حرمت، ادب و اخلاق انسانی، رد و بدل شدن پول‏‌های کثیف، ناتوانی از درک مسایل بسیار ابتدایی و پیش‏پا افتاده‌ی ملی، چیزهای است که بارها و به کرات از این خانه شاهد بوده‌‏ایم. این‏ها واقعیت‏‌های زنده و ملموسی است که در تجربه‌ی زندگی روزمرّه‌ی ما و در نهادها، موقعیت‌‏ها و جایگاه‏‌های دیگر هم  روی داده است.

بپذیریم یا حاشا کنیم، در همه حال این مجلس ما و نمایندگان مردم و ملت ما استند. شرمنده باشیم یا به آن مباهات کنیم، باز هم این مجلسی است که قرار است تا پنج سال آینده از مردم و شهروندان کشور نمایندگی کنند و برای ساماندهی امور و مسایل مربوط به یک نظم اجتماعی و حقوقی تصمیم‏ بگیرند و بر فاسدترین دستگاه سیاسی و بروکراتیک جهان نظارت کنند.

جدای از آنچه که در جریان انتخابات و پس از آن روی داده است و بدون در نظرداشت حقکشی‌‏ها و بیدادهایی که بر مردم و تعدادی زیادی از نامزدان وکلا رفته است و بدون تمام رسوایی‏‌های حیرت‏‌انگیزی که در کمیسیون‏‌های انتخاباتی گذشت؛ ما به عنوان اعضای یک جامعه‌ی نفرین شده در تکوین این وضعیت و برآمدن چنین مجلسی نقش داشته‌‏ایم. ما جامعه‌ای استیم که انتخاب‌کردن و انتخاب‌شدن به عنوان حق شهروندی را با دشواری و پرداخت هزینه‏‌های بسیار گزاف و سهم‌گین به دست آورده‏ایم؛ اما وقتی فرصت استیفا و اعمال این حق می‌رسد، اکثریت مطلق ما، انتخابات را به بازی‏‌های بسیار حقیر و مبتذل تقلیل می‌‏دهیم و به جای این که از این حق و فرصت برای بهبود وضعیت عمومی جامعه استفاده کنیم و از این طریق به خود، کشور و سرزمین خود کمک کنیم، تا جایی که در توان داریم، یک امر مهم و سرنوشت‏‌ساز ملی و کشوری را به بازی‏‌های حقیر، مبتذل و ویران‌گر تبدیل می‏کنیم. نمایش‌‏های خفت‌‏باری را تا کنون دیده‌‏ایم و رسوایی‏‌هایی را که بعد از این خواهیم دید، بخشی از خرد و عقلانیت خود ما است که اکنون چونان آینه‌ی تمام‌نما در برابر ما قدکشیده است. آن‏هایی که پارلمان یک جمهوری را به فضای قمارخانه‏‌های جهان مبدل کرده‌‏اند، در واقع ما استیم نه هیچ کسی دیگر. خوب است به جای شماتت‌کردن قانون‏گذارهای چاقوکش، خود را سرزنش کنیم که چگونه در میان ده‏‌ها انتخاب ممکن، کسانی را بر تقدیر سیاسی این جامعه مسلط کرده‌‏ایم که این گونه و در برابر رسانه‏‌های گروهی، زبونی یک کشور و مردم را بر آفتاب می‌‏کنند.

ما وقتی به انسان‏‌هایی که در هزاره‌ی سوم مهارت ابتدایی خواندن و نوشتن را نیاموخته‌‏اند و هنوز به صورت حداقلی هم اهلی و مدنی نشده‌‏اند، رای دادیم و ده‏‌ها تن از این قشر را به عنوان قانون‏گذار به مجلس فرستادیم، به عنوان مسؤولیت شهروندی، برای یک لحظه هم که شده با خود اندیشیدیم که خسارت‏‌های انتخاب‏‌ها و رفتارهای ما را چه کسانی پرداخت خواهندکرد؟ پارلمان واقعن خانه‌ی ملت است و هر ملتی به اندازه‌ی ظرفیت‏‌های عقلی، فرهنگی و اخلاقی‌ای که دارد برای خود خانه می‏سازد. این پارلمان نمایشی از اهلیت و خرد ما است. به جای آشوب و کولی‏بازی در فضای مجازی و واقعی، بهتر این است که هرکدام در سکوت و تنهایی خویش، به تماشای خود بنشینیم و این خود غیرانسانی و فرهنگی‌ناشده را از نزدیک و به صورت انضمامی تماشا کنیم. با این حکومت و این ملت و این خانه، اگر هنوز هم روی دو پا راه می رویم، جای شکرش باقی است.