نشست هفتم پایان مذاکرات امریکا با طالبان خواهد بود؟

بشیر یاوری
نشست هفتم پایان مذاکرات امریکا با طالبان خواهد بود؟

سخنگوی طالبان گفته است که در نشست دور هفتم، در باره‌ی خروج نیروهای خارجی از افغانستان، هشتاد درصد توافق شده است. دور هفتم نشست امریکایی‌ها با طالبان پایان نیافته و امیدواری‌ها این است که احتمالا تا یکی دو روز دیگر این توافق حاصل شود.

تعهد دادن طالبان به امریکا که از افغانستان برضد این کشور عمل نکنند و جدول خروج نیروهای خارجی از افغانستان، موضوعات اصلی مذاکره امریکا با طالبان در دور هفتم نشست صلح بوده که در قطر جریان دارد، هنوز  نتایج آن به طور رسمی اعلام نشده است.

زلمی خلیل‌زاد که مذاکرات امریکا با طالبان را رهبری می‌کند تا حالا درمورد دست‌آورد این دور مذاکرات چیزی نگفته و از شتاب‌زدگی در باره‌ی اعلام نتایج مذاکرات، خودداری می‌کند. در گذشته آقای خلیل‌زاد در پایان نشست‌ها درباره‌ی نتایج مذاکرات معلومات می‌داد.

طالبان در ده ماه گذشته یک طرف مذاکره با امریکا بوده‌اند. قدرت‌های منطقه‌ای مخالف امریکا و مخالفان حکومت غنی در این مدت نقش طالبان را تقویت کرده‌اند. روند طولانی مذاکرات به نحوی دیگر طالبان را مورد توجه قرار داده است. این همه سبب شد که نقش طالبان تغییر کند. سخنگویان این‌ گروه تا نشست چهارم از نتیجه‌ی مذاکرات‌شان با امریکایی‌ها چیزی نمی‌گفتند؛ اما به مرور زمان باورمندی این گروه بیش‌تر شده است. این روزها جزئیات نشست‌های صلح از زبان سخنگویان طالبان به نشر می‌رسد. آن‌ها تلاش دارند وانمود کنند که در مذاکرات با امریکا به موفقیت رسیده‌اند. وزارت خارجه‌ی امریکا نیز این روزها به گونه‌ی دیگر مذاکرات با طالبان را بازتاب می‌دهد که صلح در افغانستان در حال تحقق است. همزمان که نشست هفتم در قطر جریان دارد و هنوز نتایج آن معلوم نیست، مایک پمپیو وزیرخارجه‌ی امریکا گفته که تحقق صلح در افغانستان نزدیک شده است.

قرار گفته‌های سخنگویان طالبان، بحث در باره‌ی خروج نیروهای خارجی از افغانستان به مرحله‌ی نهایی رسیده است. بعضی از منابع طالبان حتا گفته‌اند که قطع‌نامه‌ی توافق نیز ترتیب شده، یک اختلاف عنوان طالبان در پایان آن بوده که چه باید باشد. با آن که نزده سال از سقوط حاکمیت طالبان گذشته، طالبان نام حاکمیت گذشته‌ی‌شان را عنوان رسمی برای‌شان می‌دانند. یک منبع طالبان گفته در پایان توافق‌نامه‌ی جدول خروج نیروهای خارجی سازمان ملل و چین به‌عنوان شاهد امضا می‌کند. این‌ها مسایلی است که از چگونگی دور هفتم نشست امریکا با طالبان به نشر رسیده است.

دولت ترامپ تلاش دارد که هرچه زودتر با طالبان به توافق برسد. آن‌گونه که وزیر خارجه‌ی امریکا اعلام کرده، باید تا دو ماه دیگر توافق نهایی صلح صورت بگیرد. از طرف دیگر در شش دور مذاکرات گذشته نیز محور گفت‌وگوهای امریکا با طالبان، جدول خروج نیروهای امریکایی و ناتو و تضمین عدم حمایت طالبان از القاعده و تعهد دادن طالبان به امریکا بود که برضد این کشور عمل نکنند. با توجه به این مسایل، به نظر می‌رسد در باره‌ی این دو موضوع حرف‌های اساسی گفته شده؛ آن‌طوری که گفته می‌شود ممکن است در نشست هفتم، امریکا با طالبان به توافق برسد.

طالبان می‌خواهند که نیروهای خارجی هرچه زودتر افغانستان را ترک کنند. یک مسأله در دورهای گذشته، اختلاف نظر بر سر این موضوع بود. ترامپ نیز می‌خواهد هرچه زودتر نیروهای امریکایی، افغانستان را ترک کنند و بار سنگین جنگ افغانستان را از دوش دولت امریکا بردارد. جدا از این که طالبان با اعلام پیشرفت در مذاکرات می‌خواهند اهداف دیگری را دنبال کنند؛ اما خوش‌بینی طالبان از پیشرفت مذاکرات می‌تواند واقعی بودن ادعای طالبان را نشان بدهد. به دلیل این که اگر طالبان به نتایج مطلوب نرسند، ادعا نمی‌کنند که در مذاکرات پیشرفت داشته‌اند.

  امریکا دوماه را برای توافق نهایی صلح در نظر گرفته و هر روز به آن نزدیک می‌شویم. فرصت اندک است. احتمال این که امریکا با طالبان در باره‌ی جدول خروج نیروهایش از افغانستان، به توافق برسد، وجود دارد. این نشست باید به نتایج مشخص برسد. اگر نتیجه ندهد، روند مذاکرات امریکا با طالبان طولانی می‌شود.

 بخش دوم برنامه‌ی صلح هنوز فعال نشده است. نشستی که قرار است در روزهای آینده برگزار شود. دولت افغانستان در آن اشتراک نمی‌کند. حامدکرزی و حنیف اتمر که مخالفان حکومت را در نشست‌های مسکو رهبری می‌کردند، نیز اعلام کرده‌اند در این نشست شرکت نخواهند کرد. شرکت‌کنندگان این نشست معلوم نیست؛ اما آنچه گفته شده، نشست مقدماتی برای آغاز گفت‌وگوهای بین الافغانی است. اگر نشست هفتم طالبان با امریکا به نتیجه برسد، روند صلح وارد مرحله‌ی تازه خواهد شد؛ اگر به توافق نرسند، حد اقل یک ماه دیگر زمان خواهد برد که بار دیگر نمایندگان امریکا با طالبان باهم مقابل شوند و در باره‌ی توافق نهایی گفت‌وگو کنند.