در کشمکش صلح شکننده؛ طالبان بر یک پایگاه‌ نظامی امریکا حمله کردند

ابوبکر صدیق
در کشمکش صلح شکننده؛ طالبان بر یک پایگاه‌ نظامی امریکا حمله کردند

نویسندگان: Barbara Starr, Zachary Cohen, Kylie Atwood and Kevin Liptak,

منبع: CNN

برگردان: ابوبکر صدیق

در ماه‌های گذشته طالبان دو حمله شدید را بر پایگاه‌های مهم نظامی امریکا در افغانستان انجام داده‌اند. نیروهای امریکایی در این مراکز برنامه‌های سازمان استخباراتی امریکا – CIA را دنبال می‌کنند.
به اساس اطلاعات نظامیان امریکایی؛ حمله‌ موشکی بر یکی از مراکز نظامی امریکا در جنوب افغانستان- کمپ چوپان– در ماه اخیر صورت گرفت و نزدیک به ۷ غیرنظامی در اطراف این کمپ زخمی شد. در حمله‌ی دومی یک فواره‌ی آب و برخی از تاورهای این مرکز منهدم شد و کسی در آن زخمی نشده است.
گزارش‌ها از این حملات همگانی نشده است و ما در هفته‌ٰ روان از کانال دیگری در کندهار این ماجرا را دنبال کردیم، این حمله در نزدیکی یک مرکز نظامیان ناتو بر یک پایگاه‌ نظامیان امریکایی که مصروف حمایت از نیروهای افغانستان هستند صورت گرفته است.
منابع گفته‌اند که افزایش خشونت‌ها نگرانی‌های جدی را در اداره‌ی بایدن ایجاد کرده است: طالبان تلاش دارند تا پیش از اول ماه می سال روان میلادی که آخرین مهلت برای خروج نیروهای امریکایی در توافق دونالد ترامپ تعیین شده است، بالای نیروهای امریکایی حمله کنند.
جو بایدن اعتراف کرده است که ضرب‌الاجل – مهلت تعیین شده برای خروج نیروهای امریکایی را بررسی می‌کند. منابع به سی.ان.ان، گفته‌اند که پس از حملات اخیر طالبان امریکا‌یی‌ها در تلاش یافتن راه‌حل مناسب به این رویکرد هستند تا نیروهای خود را برای دفاع از حملات بیشتر آماده کنند، به‌ویژه صدها تن از نیروهای نظامی که تحت رهبری سازمان استخباراتی امریکا CIA کار می‌کنند.

حفظ نیروهای استخباراتی
منابع متعددی به CNN گفته‌اند که مقامات امریکایی بحث‌های طولانی را در رابطه‌ به افغانستان داشته‌اند ولی به توافق کلی در این مورد دست نیافته‌اند.
این بحث‌ها میان مقامات، اداره‌ی استخبارات امریکا، وزارت دفاع و وزارت خارجه در پشت درب‌های بسته صورت گرفته است و روی گزینه‌های متعددی از جمله پالیسی خارجی بحث شده است.
منابع گفته‌اند که سازمان استخبارات امریکا به این نظر است تا نیروهای امریکایی در افغانستان حفظ شود.
منابع افزوده که در این بحث‌ها تأکید شد با آن‌که میزان نیروهای امریکایی کاهش یافته است، ولی مبارزه با تروریزم ادامه یابد، هم‌چنان سازمان استخبارات امریکا CIA میزان خطرهای موجود در این زمینه را زیر بررسی قرار دهد و خطرهای موجود را تشخیص دهد.
دو منبع داخلی گفته‌اند؛ امریکا می‌خواهد که نیروهای استخباراتی خود را در افغانستان حفظ کند، پیش از آن‌که جینا هاسپل (Gina Haspel) رییس سازمان استخبارات امریکا – CIA- در ۲۰۱۹ از افغانستان دیدار کند، بحث روی چگونگی حفظ قوت‌های استخباراتی امریکا در افغانستان آغاز شده بود و این روند تغییر نکرده است.
منابع از قول برخی از فرماندهان ارشد امریکایی هم‌چنان گفته‌اند که آنان بر حضور نیروهای امریکایی در افغانستان تأکید دارند و به این عقیده‌اند که خروج نابهنگام از افغانستان سبب سقوط نظام فعلی این کشور خواهد شد.
وزارت خارجه‌ امریکا گفته است؛ در صورت خروج نیروهای امریکایی از افغانستان قابل‌پذیرش است که یک راه‌حل سیاسی میان طرف‌های متضاد افغانستان ایجاد شود. در همین حال، وزارت دفاع امریکا گفته است که ایجاد توافق میان دولت افغانستان و گروه طالبان هدف اصلی است، اما مسئولان وزارت دفاع امریکا گفته‌اند که تنها اگر روی یک راه‌حل سیاسی توافق صورت گیرد، بازهم نگرانی راهبری در این راستا وجود دارد.
فرصت دوباره فکر کردن برای بایدن
مشاوران بایدن باور دارند که تصمیم عمومی در موردبازنگری در رابطه به خروج تمام نیروهای امریکایی در اول ماه می از افغانستان، زمینه‌ دوباره فکر کردن را برای او ایجاد کرد تا استثنایی در این مورد قایل شود.
بایدن در بحث و گفت‌وگو با همتا‌های بیرونی خویش گفته است که به دلیل چالش‌های لوژستیکی نیروهای امریکایی در کمتر از یک ماه نمی‌توانند از افغانستان بیرون شوند.
تصمیم‌گیری برای بایدن که مدت طولانی و پس از قرار گرفتن اوباما در کاخ سفید طرفدار پایان دادن به جنگ بود، در شرایط کنونی حساس است.
گروه بایدن تصمیم دارد تا در شرایط مناسب یک تصمیم مناسب برای خروج از جنگ فعلی روی دست گرفته شود، به همین دلیل بحث‌ها همواره در سطح مقامات ارشد صورت می‌گیرد.
بحث‌های زیاد در مورد ایجاد راه‌حل سیاسی صورت گرفته است، اما منابع گفته‌اند که بایدن عجله‌ای برای خروج روی دست ندارد.
با آن‌که روند مذاکرات منقطع با طالبان نتیجه‌گیری در مورد سرانجام این گفت‌وگو را مشکل ساخته است و به دلیل همین نگرانی است که کاخ سفید برنامه‌ای را که قرار بود، در این مورد ارایه نکرد. بایدن هم‌چنان تمایل ندارد تا با خروج نیروهای امریکایی فضای هرج‌ومرج در افغانستان مانند سال‌های گذشته حاکم شود.
وزارت خارجه از تصمیم بایدن در راستای امنیت ملی استقبال کرده است، اما نگرانی‌هایی در این مورد نیز وجود دارد که احتمالاً این بحث‌ها به نتیجه‌ چندانی نرسد.
مقامات وزارت خارجه امریکا در این مورد گفته‌اند که بحث‌های زیادی در مورد افغانستان صورت گرفته و این پالیسی تصمیم‌گیری در رابطه‌ به چیزی است که زمینه‌ی توسعه‌ بیشتر آن را در این کشور فراهم کند.
فقدان توافق در راستای – بحث افغانستان – اداره‌ی بایدن را در دو راهی قرار داده است. منابع گفته‌اند، به همین دلیل، وزارت خارجه تلاش کرد تا در ماه گذشته راه‌حلی را در مشورت با حقوق‌دانان ارایه کند، اما به تأخیر افتاد و پس از چند هفته هنوز اعلام نشده است.
تونی بلینکین، وزیر خارجه امریکا در رابطه به این پالیسی با کنگره بحث دارد و مقامات وزارت خارجه گفته‌اند در این بحث روی موارد داخلی در مورد افغانستان نیز اشاره خواهد شد. هم‌چنان مقامات گفته‌اند که بحث و تبادل‌نظر به معنای تصمیم‌گیری سریع نیست.
پس از آن‌که بایدن خروج نیروهای امریکایی را در اول ماه می از افغانستان غیرعملی خواند، تلاش‌های متفاوتی را برای کشانیدن طالبان به میز مذاکره و ایجاد یک راه‌حل مسالمت‌آمیز روی دست گرفته است؛ اما حملات اخیر نگرانی‌های جدی میان جامعه‌ امریکا در مورد رابطه به طالبان ایجاد کرده است.

حمایت از گذشته
شماری از کارشناسان باور دارند؛ اگر بایدن تصمیم جدی برای خروج ۲۵۰۰ تن از افغانستان بگیرد، باید رویکرد مأموریت در افغانستان تغییر کند؛ اما میزان نیروهای باقی‌مانده در افغانستان توانایی حمایت از نیروهای افغانستان را ندارند و نمی‌تواند در مبارزه با تروریزم و افراط‌گرایی نتیجه‌بخش باشد.
امریکا‌یی‌ها هم‌چنان شمار زیادی از نیروهای استخباراتی‌اش را در افغانستان دارد که گزارشی از آن ارایه نشده است. در حالی که طالبان می‌دانند که این نیروها در کجا جابجا هستند. این نیروها در هماهنگی با سازمان استخباراتی امریکا – CIA اهداف شبکه‌ی القاعده و سایر گروه‌های تروریستی را دنبال می‌کنند.
سازمان استخباراتی امریکا خواستار حمایت از نیروهایی شده است که ممکن پس از اول ماه می در افغانستان باقی بمانند و مورد هدف گروه‌ طالبان قرار بگیرند.
منابع از اتاق – بیضوی – به CNN گفته است که هنوز با طالبان در توافق هستیم و پس از اول ماه می، ما باید آمادگی خود را برای حملات داشته باشیم.
نگرانی از امنیت سفارت امریکا در کابل
دو منبع دیگر نیز گفته‌اند که وزارت خارجه امریکا برای ایجاد مصونیت به شهروندان امریکایی، امنیت اطراف سفارت این کشور را در کابل شدت بخشیده است.
مقامات بلند رتبه وزارت خارجه گفته‌اند؛ سفارت‌خانه‌ها در تمام کشورهای بیرونی، وضعیت امنیتی، برنامه‌های مصلحتی و مشورتی را دنبال می‌کنند. منابع گفته‌اند که دیوید کوهان، معاون دفتر CIA که مدت‌ اندکی به‌عنوان رییس بخش استخباراتی نیز کار کرده است در مورد سرنوشت افغانستان خیلی نگران است. کوهان روی حضور نیروهای امریکایی در افغانستان و هم‌چنان حضور نیروهای استخباراتی این کشور تأکید کرده است.
پس از آن‌که ویلیام برونس، به‌عنوان سرپرست اداره‌ی استخبارات گماشته شد نیز از این دیدگاه حمایت می‌کند.
به اعتقاد منابع، پیشنهادهای بایدن در این نشست‌ها با مخالفت‌های جدی مواجه نشده است. به همین دلیل مقامات به این باور شده‌اند که در راستای ایجاد یک پالیسی موفق خارجی باید به توافقی دست یابند که روی زندگی بیشتر امریکایی‌ها تأثیرگذار باشد.