صلح با امریکا، دشمنی با افغانستان؛ طالبان چه می‌خواهند؟

بشیر یاوری
صلح با امریکا، دشمنی با افغانستان؛ طالبان چه می‌خواهند؟

حمله‌ی دیروز طالبان (سه شنبه ۲۶ سنبله) در پروان و کابل که ۵۰ کشته و بیش از ۳۸ زخمی به جا گذاشت، یکبار دیگر نشان داد که طالبان دست از کشتار مردم نمی‌کشند. این گروه مسؤولیت این حملات را به عهده گرفته است.

یک روز پیش از این حمله، عباس استانکزی، یکی از رهبران این گروه، در گفت‌وگو با بی بی سی از دونالدترامپ، رییس‌جمهور امریکا، خواست که مذاکرات صلح با این گروه را از سر بگیرد. پس از امضای توافق‌نامه با این گروه، آن‌ها با نیروهای امریکایی در افغانستان آتش‌بس می‌کنند.

 ترامپ، چندی پیش توافق‌نامه‌ی مذاکرات خلیل‌زاد با طالبان را امضا نکرد و اعلام کرد که صلح امریکا با طالبان مرده است. طالبان در دهه‌ی گذشته همواره از گفت‌وگو در باره‌ی صلح خودداری کرده بودند. سال گذشته که امریکا  اعلام کرده با این گروه مذاکره می‌کند، این پیشنهاد را پذیرفت. در یک سال گذشته، نُه بار میان طالبان و امریکا در مورد خروج نیروهای خارجی و تعهد دادن طالبان مبنی بر قطع ارتباط با القاعده و این‌ که طالبان از افغانستان اجازه ندهند بر ضد امریکا و متحدانش حمله صورت بگیرد، مذاکره شد و  دو طرف در مورد این موضوعات و آغاز مذاکرات بین‌الافغانی به توافق رسیدند؛ اما به دلیل پنهان‌کاری جزئیات این توافق‌نامه، نگرانی‌های جدی‌ای در افغانستان و امریکا و جود داشت.

درحالی که این توافق‌نامه برای بررسی به دونالدترامپ فرستاده شده بود، طالبان با خیره‌سری حملات انتحاری را بر غیر نظامیان، مراکز دولتی و نیروهای خارجی افزایش دادند. پیش از آن که ترامپ صلح با طالبان را لغو کند، در حملات انتحاری طالبان ده‌ها غیر نظامی و یک سرباز امریکایی کشته شدند. محتوای این توافق‌نامه به نفع طالبان بود و دست‌آوردهای امریکا را در افغانستان به خطر مواجه می‌کرد.

دولت افغانستان بارها اعلام کرد که خلیل‌زاد جزئیات گفت‌وگوهایش را با طالبان پنهان می‌کند و در این مذاکرات نیت‌های شوم نهفته است. پیش از آخرین دور مذاکره میان امریکا با طالبان در قطر، نگرانی‌های جدی در امریکا نیز مطرح شد. اعضای مجلس سنا، مشاور امنیتی ترامپ و حتا وزیر خارجه‌ی امریکا از پیامد امضای توافق‌نامه‎ی خلیل‌زاد با طالبان، ابراز نگرانی کردند و آن را منافی مصالح امریکا گفتند. این نگرانی‌ها و اشتباهات طالبان، در آستانه‌ی امضای توافق‌نامه‌ی امریکا با طالبان، سبب شد که ترامپ با چند تویت، نتیجه‌ی کار خلیل‌زاد و نُه دور مذاکره‌ی امریکا با طالبان را ضرب صفر کند و اعلام کرد که توافق‌نامه را با طالبان امضا نمی‌کند و صلح با طالبان مرده است.

طالبان حالا با پشیمانی و تضرغ از ترامپ خواهش می‌کنند که بار دیگر با آن‌ها مذاکره کند. اگر امریکا تجدید نظر کند، این گروه پس از این با نیروهای آن‌ها در افغانستان نمی‌جنگد و آتش‌بس می‌کند.

به دلیل این اظهارت تضرع‌آمیز، اگر امریکا با آنها مذاکره را از سر بگیرد، طالبان نیروهای امریکایی را هدف نمی‌گیرند. ماهیت این گروه را نشان می‌دهد که کشتار و حملات انتحاری برای این گروه ابزار سیاسی این گروه است. اگر امریکا با آن‌ها به توافق برسد، رویکرد شان در برابر امریکایی تغییر می‌کند.

 درحالی طالبان از امریکا با تضرع می‌خواهند که با آن‌ها دیگر نمی‌جنگند که مردم افغانستان بارها از آنان خواهش کرده تا از کشتار غیر نظامیان خودداری کنند؛ اما طالبان به حملات مرگبار و کشتار مردم ادامه می‌دهند و حاضر نیستند که اعلام آتش‌بس کنند. این عمل‌کرد دوگانه‌ی طالبان که با امریکا در بدل از سرگیری مذاکرات آتش‌بس اعلام می‌کنند و اما حاضر نیست به کشتار مردم پایان دهند، ثابت می‌کند که طالبان با مردم افغانستان بیشتر از امریکا دشمنی دارند و تمام شعارهای این گروه به خاطر اغوای طرفداران شان بوده و از آن برای مقاصد خود استفاده می‌کنند.