پس از توافق امریکا و طالبان، اردوگاه‌های آموزشى طالبان فعال‌تر شده است

ابوبکر صدیق
پس از توافق امریکا و طالبان، اردوگاه‌های آموزشى طالبان فعال‌تر شده است

نویسنده: بیل‌روگیو

منبع: لانگ وار ژورنال

برگردان: ابوبکر صدیق

اداره‌ی جو بایدن –رییس‌جمهور امریکا- فشارها را بر دولت افغانستان و طالبان افزایش داده است و می‎‌خواهد پیش از ماه می سال روان میلادی -آخرین مهلت خروج نیروهای امریکایی از افغانستان- به یک توافقی سیاسی دست یابند و به جنگ ۲۰ساله‌ی افغانستان نقطه‌ی پایان، گذاشته شود.
طالبان اردوگاه‌های آموزشی جنگ‌جویان این گروه را افزایش داده است. افراد این گروه در این اردوگاه‌ها آموزش‌های تروریستی را فرا می‌گیرند تا حمله‌های بی‌وقفه را بر نیروهای امنیتی – دفاعی افغانستان انجام دهند.
گروه طالبان در ۲۰ مارچ سال روان، تصاویری را در وبسایت رسمی «امارت اسلامی افغانستان- صدای جهاد»، منتشر کردند که نشان می‌دهد، صدها تن از جنگ‌جویان این گروه، به شمول «فدایی‌ها و انتخاری‌ها» از اردوگاه‌ آموزشی خالد بن‌ ولید، الفتح و حضرت ابوبکر صدیق، فارع شده‌اند. این تصویرها بخشی از روش پروپاگندای طالبان است. تجهیز جنگ‌جویان با سلاح‌ مدرن، نارنجک‌انداز و ماشین‌دار و هم‌چنان آموزش حمله‌های ترویستی با موتر از روش‌هایی است که در این اردوگاه‌های از طرف جنگ‌جویان این گروه فرا گرفته می‌شود. برخی از تصویرها، جنگ‌جویان طالب مجهز با دوربین‌های شب و جلیقه‌ی زرهی نشان می‌دهد؛ تصاویر پرتره‌ی افراد گروه طالبان را مجهز با سلاح‌های مدرن و نقاب نشان می‌دهد.
با توجه به پروپاگندای طالبان، این گروه در گذشته از انتشار تصاویر جنگ‌جویان در جریان آمادگی و محافل جشن فراغت‌شان را جلوگیری می‌کردند. اخیرا طالبان با تغییر رویکردی، تلاش به پنهان‌کردن نشانی اردوگاه‌ آموزشی‌شان نکرده‌اند. تصویرهایی از اردوگاه‌های آموزشی گروه طالبان -خالد بن ولید، الفتح و حضرت ابوبکر صدیق- در سال‌های اخیر به صورت مکرر از طرف گروه طالبان انتشار یافته است. به اساس گفته‌های طالبان، اردوگاه‌های آموزشی خالد بن ولید، یک شبکه‌ی آموزشی ۱۲نفری است.
گروه طالبان در نوامبر ۲۰۱۶ ادعا کرد که مجموعه‌‌ی اردوگاه آموزشی خالد بن ولید در هشت ولایت هلمند، کندهار، غزنی، غور، سر پل، فراه و مجاهدان وردک در شاخه‌های متفاوت فعالیت دارد که به صورت مجموعی ۳۰۰ آموزگار در این مراکز، نزدیک به ۲۰۰۰ تن را آموزش‌های عقیدتی-مذهبی، نظامی، فنی و استخباراتی می‌دهد.
اردوگاه آموزشی تروریستی استاد عاصم در ولسوالی برمل ولایت پکتیا است. هم‌چنان مرکز آموزشی انتقام‌القرآن در ولایت فاریاب، مرکز آموزشی عمر بن ‌خطاب در ولایت کندز، مرکز ابو دیوانا در ولایت سرپل است. هم‌چنان طالبان از کمپ آموزشی دیگری به ‌نام صلاح‌الدین ایوبی خبر داده‌اند، اما موقعیت آن را ذکر نکرده‌اند.
مراکز آموزشی عبدالله ابن مبارک، مرکز آموزشی الفاروق و مرکز آموزشی نیروهای ویژه طالبان که نامی از آن گرفته نشده است نیز در داخل افغانستان فعالیت دارند. گروه سرخ طالبان و گروه‌ انتحاری‌ها که به نام فدایی‌ها یاد می‌شوند، در مرکز آموزشی الفتح آموزش می‌بینند. سراج‌الدین حقانی و ملا یعقوب در پیام‌های صوتی جداگانه فراغت انتحاری‌ها و جنگ‌جویان را در ماه جون ۲۰۲۰ از مرکز الفتح استقبال کرده‌اند.
سراج الدین حقانی، معاون گروه طالبان و رییس شبکه‌ی تروریستی حقانی است. ملا یعقوب، فرزند ملا عمر –بنیان‌گذار گروه طالبان- معاون اکمالاتی گروه طالبان است. هردو؛ سراج‌الدین حقانی و ملا یعقوب در بخش‌های عملیاتی گروه طالبان نقش برجسته‌ا‌ی بازی می‌کنند.
گروه‌های تروریستی دیگری مانند القاعده نیز در داخل افغانستان اردوگاه‌های جداگانه‌ی تروریستی دارند. در ۲۰۱۵ نیروهای امریکایی یک مرکز آموزشی پایگاه شبکه‌ تروریستیی القاعده را در ولسوالی برمل ولایت پکتیکا و دو مرکز آموزشی و اطلاعاتی-استخباراتی را در ولسوالی شورابک ولایت کندهار نابود کردند.
جان کمپل -جنرال بازنشسته‌ی امریکایی- گفته است که مرکز آموزشی القاعده در ولسوالی شورابک، یکی از بزرگ‌ترین مراکز شبکه‌ی القاعده پس از ۲۰۰۱ در افغانستان بوده است.
شبکه‌ی القاعده هم‌چنان مراکز آموزشی و عملیاتی‌ای را در ولایت‌های هلمند، کندهار و نورستان ایجاد کرده است. مسئولان دولت افغانستان، ادعا کرده‌اند که شبکه‌ی‌ ترویستی القاعده در سال‌های اخیر، مرکز عملیاتی خود را در دهکده‌ی «برامچه دیشو»‌ی ولایت هلمند ایجاد کرده. البته گزارش‌هایی نیز در این مورد در ولایت هلمند وجود دارد.
دولت امریکا در سال ۲۰۱۴ گفته است که حرکت المجاهدین گروه تروریستی پاکستانی، رابطه‌ی نزدیک با شبکه‌ی القاعده دارد که مرکز آموزش حمله‌های تروریستی را در ولایت‌های جنوبی افغانستان راه‌اندازی می‌کند.
حزب اسلامی ترکستان، اتحادیه اسلام و جهاد و جماعت امام بخاری از گروه‌های جهادی ازبیک‌تبار استند که در افغانستان و سوریه فعالیت دارند. این گروه‌ها ادعا دارند که کمپ‌های آموزشی‌شان در افغانستان فعال است.
نیروهای بین‌المللی نیز گفته‌اند که نهضت اسلامی ازبیکستان، در ولایت‌های سمنگان و سرپل مرکز آموزشی برای انتحاری‌ها و تروریستان دارند.
با این‌که گروه طالبان تأکید به بازسازی امارت اسلامی در افغانستان دارند تا زیر چتر امیر، حملات مشترک خود را با شبکه‌ی تروریستی القاعده و گروه‌های تروریستی ازبیک‌تبار در افغانستان ادامه بدهد، اداره‌ی جوبایدن در تلاش است تا دولت افغانستان و طالبان به توافق صلح دست یابند. [در ۲۱ فبروری سال ۲۰۲۰ اداره‌ی ترامپ با طالبان توافق‌نامه‌ی صلح را امضا کرد که طبق آن روند مذاکرات صلح افغانستان کلید خورد؛ اما اکنون این توافق‌نامه زیر بازنگری اداره‌ی بایدن قرار دارد.ِ] توافق ۲۱ فبروری ۲۰۲۰ با طالبان، روند خروج نیروهای امریکایی را تا اول ماه می ۲۰۲۱ از افغانستان نهایی کرده است. این موضوع، اکنون سبب نگرانی جدی شرکای بین‌المللی افغانستان شده است.
توافق دوحه در حالت بی‌باوری با طالبان به امضا رسید که در نتیجه‌ی آن ۵ هزار جنگ‌جوی طالبان از زندان‌های افغانستان آزاد شد. این در حالی است که اداره‌ی امریکا، اکنون در رابطه به سرنوشت افغانستان، بحث و تبادل نظر دارد؛ اما طالبان تأکید دارند، در صورتی که امریکایی‌ها از توافق‌نامه‌ پا پس بکشند؛ یا طبق توافق‌نامه‌، نیروهای امریکایی در اول ماه می سال روان میلادی از افغانستان بیرون نشود، این گروه در برابر نیروهای امریکایی در افغانستان جهاد را دوباره آغاز می‌کنند.
یادداشت: بیل ریگو، عضو ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی و ویراستار در شبکه‌ی لانگ‌وار ژورنال است.