انجمن روزنامه‌های افغانستان گشایش یافت

طاهر احمدی
انجمن روزنامه‌های افغانستان گشایش یافت

انجمن روزنامه‌های افغانستان امروز (سه‌شنبه، ۱۰ جدی) طی مراسمی در کابل گشایش یافت.

در برنامه‌ی که به همین مناسبت برگزار شده بود، حیدر مطهر، رییس انجمن روزنامه‌های افغانستان، گفت که دست‌کم یک‌ونیم سال پیش شماری از روزنامه‌های کشور دورهم جمع شدند که به هدف تشریک مساعی برای حل مشکلات و بهترشدن کیفیت رسانه‌های چاپی، انجمن روزنامه‌های افغانستان را تأسیس کنند که به دلیل شیوع ویروس کرونا به تاخیر افتاد؛ اما پس از یک‌ونیم سال این انجمن تاسیس شد.

حیدر مطهر، ریس انجمن روزنامه‌های افغانستان، صدیق‌الله توحیدی، رییس اجرایی کمیته‌ی مصونیت خبرنگاران، فاطمه روشنیان، مدیر مسئول هفته‌نامه‌ی نیمرخ، مختار پدرام،‌ صاحب امتیاز روزنامه‌‌ی صبح کابل، مجیب مهرداد، مدیر مسئول روزنامه‌ی هشت صبح، ذکی دریابی، مدیر مسئول و صاحب امتیاز روزنامه‌ی اطلاعات روز، مدیر مسئول روزنامه‌ی توسعه و اقتصاد، رضا هویدا مدیر مسئول روزنامه‌ی افغانستان ما، سید اصغر اشراق، مدیر مسئول روزنامه‌ی راه مدنیت و نظری پریانی، مدیرمسئول روزنامه‌ی ماندگار، از اعضای این انجمن استند.

آقای مطهر در بخشی از سخنانش، به قانون رسانه‌های همگانی اشاره کرده، گفت که مطابق آن رسانه‌های چاپی از پرداخت مالیه معاف استند؛ اما در نبود چنین انجمنی، وزارت مالیه خلاف این قانون از روزنامه‌های افغانستان مالیه اخذ کرده است.

او افزود: «ما تلاش خواهم کرد تا وزارت مالیه قانون رسانه‌های همگانی را به رسمیت شناخته و از رسانه‌های چاپی مالیه نگیرد.»

از سویی هم، صدیق‌الله توحیدی، رییس اجرایی کمیته‌ی مصونیت خبرنگاران، در این برنامه رشد آزادی بیان را در ۲۰ سال اخیر چشم‌گیر خوانده، ابراز داشت که در خلال شش سال نخست حکومت حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین افغانستان، از رسانه‌های چاپی افغانستان، توسط نهاد‌های خارجی حمایت صورت گرفت؛ اما پس از سال‌های ۲۰۰۵-۲۰۰۶ میلادی، حمایت مؤسسات خارجی بیش‌تر متمرکز به رسانه‌های شنیداری و تصویری متمرکز شدند که زمینه‌ی حفظ و رشد رسانه‌های چاپی را دشوار کرد.

ریس کمیته‌ی مصونیت خبرنگاران، ایجاد انجمن روزنامه‌های افغانستان را ضروری خواند و گفت که بدون داشتن اتحادیه‌ها، انجمن‌ها و گروه‌های فشار، رسانه‌ها نمی‌توانند از حقوق قانونی و اساسی خود دفاع کنند.

صدیق‌الله توحیدی، رییس اجرایی کمیته‌ی مصونیت خبرنگاران

به گفته‌ی توحیدی، رسانه‌های افغانستان دچار ترس و اضطراب استند و باید تلاش شود هرچه زودتر از این فصل سیاه عبور کنند.

هم‌چنان عین‌الدین بهادری، رییس کمسیون دست‌رسی به اطلاعات در این برنامه، تأسیس انجمن روزنامه‌های افغانستان را در این برهه‌‌ی تاریخ امیدبخش خواند. او افزود که آزادی بیان پایه و اساس سایر حقوق است که بدون آزادی بیان، نه شهروندان به حقوق شان می‌رسند و نه نظام جمهوریت معنا می‌یابد.

در همین حال، ذکی دریابی در این برنامه، وضعیت جاری را دشوار خوانده، گفت که ترورهای هدفمند علیه خبرنگاران و طرف‌داران آزادی بیان ادامه دارد و تأسیس انجمن به معنای پایداری و استقامت بر دستاوردهای آزادی بیان در دو دهه‌ی گذشته است.

آقای دریابی افزود: «اعلام موجودیت این انجمن در روزهای سخت، نکته‌ی امیدی است که نشان می‌دهد، این صدا و این دست‌آورد (آزادی بیان) خاموش‌شدنی نیست.»

گفتنی است که هدف ایجاد انجمن روزنامه‌های افغانستان، تلاش برای حل مشکلات و چالش‌های پیش‌روی روزنامه‌ها و رسانه‌های چاپی و بهترشدن فعالیت رسانه‌ای در کشور است.