پنج روز تا عید قربان؛ وزارت صحت نگران بیش‌ترشدن بیماران کرونایی است!

عبدالرازق اختیاربیگ
پنج روز تا عید قربان؛ وزارت صحت نگران بیش‌ترشدن بیماران کرونایی است!

با این که در ماه‌های پسین، وضعیت امنیتی و اقتصادی کشور آشفته‌تر از پیش شده؛ اما شماری از شهروندان به ویژه‌ پایتخت‌نشینان، این‌روزها سرگرم خرید برای جشن‌گرفتن عید قربان- بزرگ‌ترین عید مسلمانان-، آمادگی می‌گیرند. شهر کابل در روزهای اخیر، چهره‌ی دیگری به خود گرفته؛ در هر گوشه‌‌ای از شهر، کراچی‌هایی برای فروش میوه‌‌ی تازه و خشک گذاشته شده. فروشگاه‌های لباس و لوازم خانگی نیز مملو  از کسانی است که برای عید، خریداری می‌کنند.

بخشی از خرید عیدی شامل خرید حیوان‌ها خانگی برای قربانی روز نخست عید است. علی که به تازگی برای خریداری گوسفند قربانی به کمپنی کابل رفته، می‌گوید؛ با آن که او صبح زود برای خرید آمده بود؛ اما شمار زیادی پیش از او در صف خریداران گرد آمده بودند.

هم‌زمان با این آمادگی‌ها، وزارت صحت عامه، از گسترش ویروس کرونا در کشور در روزهای عید قربان ابراز نگرانی می‌کند. مسؤولان در این وزارت، می‌گویند که با توجه به آمار هفته‌های پسین، اندکی تغییرات در شمار مبتلایان آمده و در صورتی که شهروندان کشور هم‌چنان بی‌توجهی کنند و کرونا را جدی نگیرند، ممکن است که وضعیت دوباره وخیم شود.

داکتر میرویس علی‌زی، معاون سخن‌گوی وزارت صحت عامه، به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که با توجه به شمار مبتلایان به ویروس کرونا در کشور، دیده می‌شود که تغییرات چشم‌گیری در شمار مبتلایان به میان نیامده. «هنوز هم واقعات مثبت ویروس کرونا بیش‌تر است.»

آقای علی‌زی، با اشاره به این که افغانستان در اوج همه‌گیری ویروس کرونا قرار دارد، تأکید کرد که جدی‌نگرفتن این ویروس، افزون بر این که شمار مبتلایان و فوتی‌ها را افزایش داده، سبب شده که موج سوم این ویروس طولانی شود.

نگرانی‌ها از گسترش ویروس کرونا هم‌زمان با نزدیک‌شدن عید قربان، در حالی افزایش می‌یابد که بی‌توجهی شهروندان در روزهای عید سعید فطر و دیدوبازدیدهای عیدی، سبب افزایش چندبرابر مبتلایان به کرونا شد. از آن زمان تا اکنون، با گذشت هر روز، رقم مبتلایان به شدت افزایش یافته است. پیش از عید سعید فطر، آمار روازنه‌ی ابتلا به کرونا از ۱۰۰ تجاوز نمی‌کرد که اکنون به بیش‌تر از هزار مورد در روز صعود کرده است.

معاون سخن‌گوی وزارت صحت عامه، می‌گوید:‌ «اگر شهروندان کشور در روزهای عید ویروس کرونا را جدی نگیرند و هم‌کار وزارت صحت نباشند، از تجمعات جلوگیری نکنند، صد درصد کرونا افزایش خواهد یافت. از مردم خواهش می‌کنیم که برای نجات جان خود و سلامت جامعه، کرونا را جدی بگیرند.»

آیا قارچ سیاه جاگزین کرونا خواهد شد؟

در حالی که شهروندان کشور هم‌چنان درگیر بیماری کرونا استند و هنوز مسؤولان وزارت صحت افغانستان، نتوانسته اند، جلو گسترش این ویروس را بگیرند، بیماری‌ جدیدی نیز در کشور شیوع کرده است. این ویروس جدید، فنگس یا قارچ سیاه نام دارد.

بر اساس معلومات وزارت صحت، تا اکنون ۱۳ نفر در کشور به بیماری قارچ سیاه مبتلا شده که از این میان، ۵ نفر جان باخته و ۱ نفر دیگر بهبود یافته است.

میرویس علی‌زی در مورد این بیماری، می‌گوید: ‌«فنگس یا قارچ سیاه یک ویروس نیست؛ بل که یک مرض بسیار نادر بوده؛ ولی از آن جایی که یک مرض فرصت‌طلب است، هر وقت که سیستم دفاعی انسان ضعیف شود، به بدن حمله می‌کند.»

آقای علی‌زی اما تأکید می‌کند که این بیماری هرگز نمی‌تواند جاگزین ویروس کرونا شود و تنها افرادی بیش‌تر زیر تهدید قرار دارند که بیماری‌های سرطان، اچ‌آی‌وی و شکر داشته باشند، ممکن پس از ابتلا به کرونا، دچار این بیماری شوند.

وزارت صحت عامه، می‌گوید که به منظور جلوگیری از گسترش این بیماری، باید حفظ‌الصحه‌ی شخصی رعایت شود و افرادی که بیماری‌های مزمن جانبی داشته باشند، بیش‌تر مراقب صحت شان باشند.

گفتنی است که نخستین مورد بیماری قارچ سیاه در شفاخانه‌ی افغان-ژاپان ثبت شد. جوانی که به این بیماری مبتلا شده بود، زمانی به شفاخانه آورده شد که بیماری‌اش به شدت پیش‌رفت کرده بود و داکتران موظف در شفاخانه‌ی افغان-ژاپان، مجبور شدند که چشم‌ها و بینی‌اش را بیرون بکشند تا از سرایت بیماری به مغز او جلوگیری کنند. سرانجام این بیمار پس از چند روز بستری در شفاخانه، جان باخت.

متخصصان، می‌گویند که این بیماری خطرناک است و از طریق خاک و راه تنفس به شخص انتقال می‌کند. بر اساس تحقیقاتی که در مورد قارچ سیاه انجام شده، این بیماری ۵۴ درصد احتمال مرگ را به هم‌راه دارد.

حدود یک میلیون نفر واکسین کرونا دریافت کرده اند

بر اساس آخرین آماری که وزارت صحت عامه از شمار واکسین‌شدگان کرونا ارایه می‌کند، از زمان آغاز این روند تا اکنون، حدود یک میلیون نفر واکسین دریافت کرده که از میان، شمار از آن‌ها یک دوز و شماری دیگر دو دوز کامل دریافت کرده اند.

آقای علی‌زی، گفت که افزون بر واکسین جانسون و جانسون که تازه وارد کشور شده، واکسین نوع چینایی نیز باقی مانده و روند تطبیق هر دو واکسین به شهروندان ادامه دارد.

نخستین محموله‌ی واکسین کرونای جانسون و جانسون، روز جمعه -۱۸ سرطان- به کابل رسید. این محموله شامل یک میلیون و ۴۸۴ هزار و ۹۰۰ دوز واکسین بود.

با این حال، شماری از افرادی که در ابتدای روند تطبیق واکسین کرونا، از واکسین نوع آسترانزیکای هندی دریافت کرده بودند، می‌گویند که پس از نزدیک به پنج هفته، تا هنوز دوز دوم این واکسین را دریافت نکرده اند؛ زیرا دوز دوم تا هنوز وارد کشور نشده است.

در این مورد، میرویس علی‌زی، می‌گوید که در روزهای آینده، بیش‌تر از ۵۰۰ هزار دوز واکسین آسترانزیکا وارد کشور می‌شود و افرادی که دوز دوم این واکسین را نگرفته اند در اولویت قرار دارند.

این همه در حالی است که بر اساس آخرین آماری که روز سه‌شنبه -۲۲ سرطان-، از سوی وزارت صحت عامه به نشر رسیده، در جریان ۲۴ ساعت گذشته‌ی آن، ۷۵۴ نفر در افغانستان، به ویروس کرونا مبتلا شده و ۷۲ نفر جان باخته است.

از زمان شیوع ویروس کرونا تا اکنون، ۱۳۴ هزار و ۶۴۳ نفر به ویروس کرونا مبتلا شده که از این میان ۵ هزار و ۹۲۱ نفر جان باخته است.