دانشجوی افغان: در میدان هوایی کابل بررسی ساده شدم

عبدالرازق اختیاربیگ
دانشجوی افغان: در میدان هوایی کابل بررسی ساده شدم

با گذشت هر روز ویروس کرونا در چین، قربانی بیشتر از شهروندان این کشور می‌گیرد. بر بنیاد آخرین گزارش سازمان بهداشت این کشور، آمار قربانیان ویروس کرونا در چین، به ۲۶۰ نفر رسیده و گفته می‌شود که بیش از ۱۲هزار نفر دیگر نیز به این ویروس مبتلا شده اند.
بر بنیاد گزارش‌ها، جدا از چین، ۶ مورد در امریکا، ۹ مورد در استرالیا، ۶ مورد در فرانسه، ۱ مورد در نیپال، ۱۴ مورد در جاپان، ۱۶ مورد در سنگاپور، ۱۱ مورد در کوریای جنوبی، ۲ مورد در انگلستان، ۲ مورد در روسیه، ۸ مورد در تایوان، ۱۴ مورد در تایلند، ۵ مورد در ویتنام، ۸ مورد در مالیزیا، ۱ مورد در کمبودیا، ۲مورد در کانادا، ۱ مورد در سریلانکا، ۴ مورد در امارات متحده‌ی عربی، ۱ مورد در هند، ۱ مورد در فلیپین و ۲ مورد در ایتالیا، نیز از این ویروس گزارش شده است.
با این حال، وزارت صحت‌ عامه‌ می‌گوید که تا کنون هیچ موردی از این ویروس در افغانستان گزارش نشده است؛ اما گفته می‌شود که یک کمیته‌ی هفت نفری از سوی وزارت صحت برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا ایجاده شده است که نماینده‌ی سازمان جهانی صحت و مسئوولان ارشد وزارت بهداشت افغانستان از اعضای این کمیته‌ی هفت نفری استند.
حبیب اروال، رییس کنترل امراض در وزارت صحت افغانستان روز شنبه (۱۲دلو) به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که هرچند وزارت خارجه تصمیم گرفته است تا دانش‌جویان و باشندگان افغانستان مقیم در چین را دوباره به کشور برگرداند؛ اما این وزارت ترجیح می‌دهد که آن‌ها در چین باقی بمانند تا از خطری انتشار ویروس جلوگیری شود.
وزارت صحت در حالی تأکید می‌کند که دانش‌جویان افغان تا بهبودی وضعیت در چین باقی بمانند که گفته می‌شود درحال حاضر، صدها دانش‌جوی افغان در دانشگا‌ه‌های مختلف این کشور مصروف تحصیل استند.
آن‌عده از دانش‌جویان افغان که در حال حاضر در چین، به ویژه در شهر «ووهان» به سر می‌برند، تأکید می‌کنند که آن‌ها ترجیح می‌دهند در شهر شان «ووهان» حضور داشته باشند، تا این که سبب انتقال ویروس در افغانستان نشوند.
مجتبا ناصری، یکی از دانش‌جویان افغان است که در شهر ووهان چین است. او در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «وضعیت صحی و روحی ما خوب است؛ اما نگران این مسأله استیم که ویروس در کشور ما انتقال پیدا نکند. در حال حاضر، نه تنها که شهر «ووهان»، بلکه چندین شهر دیگر نیز در قرنطین به سر می‌برد؛ اما قرنطین به این معنا نیست که ما از اتاق‌های خود هیچ بیرون شده نتوانیم. از طرف اداره‌ی مربوطه‌ی شان هرلحظه پیام می‌آید و توصیه می‌کنند، در صورتی که نیاز نباشد، از اتاق‌های خود بیرون نشوید. به نظر من این بهترین گزینه برای فعلن است.»

مجتبا ناصری، دانش‌جوی افغان در شهر ووهان چین

این دانش‌جوی افغان با بیان این مطلب که نمی‌خواهد برای نجات جان خود، شهروندان افغانستان را با خطر مواجه کند، تاکید کرد که کشور چین از همسایه‌های نزدیک افغانستان است که همه‌ساله، زمینه‌ی تحصیل را برای صدها محصل افغان فراهم می‌کند و آن‌ها باید در این شرایط حساس، در کنار مردم این کشور بوده و آن‌ها را «دل‌جویی» کنند.
گفته می‌شود که هم اکنون تمامی سوپر مارکیت‌ها و مساجد موجود در شهر ووهان به روی مردم بسته است تا از تجمعات جلوگیری و از انتشار این ویروس پیش‌گیری شود.
وزارت صحت تدابیر لازم برای جلوگیری از شیوع کرونا در افغانستان را ندارد
هر چند وزارت صحت در هفته‌ی گذشته، بارها نشست‌هایی را برای جلوگیری از این ویروس برگزار کرده است و چندین تیم به میدان‌های هوایی‌ کابل، بلخ، کندهار و هرات فرستاده است؛ اما آن‌چه دانش‌جویان بازگشت کننده از چین می‌گوید، هیچ گونه تدابیر لازم گرفته نشده است.
ایمل جمعه‌زاده، دانش‌جوی ماستری در یکی از دانش‌گاه‌های چین که چهارشنبه‌ی هفته‌ی گذشته به افغانستان برگشته است، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «ما وقتی به میدان هوایی کابل رسیدیم، اصلا هیچ چیزی به ما نگفتند. یک چک بسیار ساده انجام دادند و پرسیدندکه تب داری، گفتیم نه. در حالی باید که یک چک درست و حسابی می‌کردند. باید تحقیق شود، کسانی که به افغانستان آمدند، پیش از آمدن شان به شهر ووهان سفر کرده اند و یا خیر؟»
آقای جمعه‌زاده، مسؤولان وزارت خارجه و سفارت افغانستان در چین را متهم به سهل‌انگاری می‌کند و می‌گوید پیش از این که ما به افغانستان بیاییم، هیچ‌گونه اطلاعی از سوی این نهاد داده نشده است.
او افزود: «تنها برای ما زنگ زدن که خود را چهارده روز در خانه قرنطین کنید و هم‌چنان کسانی که از شهر ووهان، مرکز ویروس آمده باشند، باز خود وزارت قرنظین می‌کند.»
در این میان آنچه امیدوار کننده است؛ اجمل جمعه‌زاده می‌گوید که به تازگی یک واکسن برای مهار ویروس کرونا کشف شده است که تا جمعه‌ی آینده در اختیار مبتلایان به این ویروس قرار خواهد گرفت.
گفتنی است که دولت چین به دانش‌جویان افغان که دوباره به افغانستان آمده اند، توصیه کرده است که تا اطلاع بعدی به چین سفر نکنند.
این نخستین باری نیست که چنین ویروسی در چین شیوع پیدا کرده و به زودی تمام این کشور را فرا گرفته است؛ این درحالی است که در سال ۲۰۰۳ میلادی نیز، ویروس مشابه در این کشور شیوع یافت که باعث کشته شدن ۸۰۰ نفر در سراسر جهان شد.