افزایش ترورهای هدف‌مند؛ زمینه‌ای‌ برای شکل‌گیری یک دیکتاتوری

علی شیر شهیر
افزایش ترورهای هدف‌مند؛ زمینه‌ای‌ برای شکل‌گیری یک دیکتاتوری

اخیرا ترورهای هدف‌مند در افغانستان، به شکل بی‌پیشنه‌ای افزایش یافته است. تنها روز یک‌شنبه (۲۳ قوس)، شش حمله‌ی هدف‌مند در شهرهای کابل، هلمند، کندهار و فراه صورت گرفت که در نتیجه‌ی آن ۷ تن کشته و بیش‌تر از ده نفر دیگر زخمی شدند.
از سویی هم، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در گزارشی اعلام کرده است که در شش ماه سال روان میلادی، ۵۳۳ غیر نظامی در نتیجه‌ی قتل‌های هدف‌مند و برنامه‌ریزی‌شده کشته شده‌اند.
بر اساس گزارش این کیمسیون، بیش‌ترین ترور در ولایات کابل و کندهار صورت گرفته است که در کندهار ۱۲۲ تن از جمله هفت زن و ۷۲ غیرنظامی کشته شده‌اند.
چه کسانی اخیرا ترور شده‌اند؟
حبیب‌الله یوسف‌زی
حبیب‌الله یوسف‌زی، عضو ریاست تحقیق جرایم وزارت امور داخله‌، صبح روز یک‌شنبه در مربوطات ناحیه‌ی هشتم شهر کابل، از سوی افراد ناشناس کشته شد. فردوس فرامرز، سخن‌گوی پولیس کابل می‌گوید که این دادستان، حوالی ساعت ۸:۳۰ صبح روز یک‌شنبه، از سوی افراد ناشناس در ساحه‌ی کارته نو از مربوطات ناحیه‌ی هشتم شهر کابل کشته شده ‌است.
در چند ماه گذشته، این چهارمین دادستان است که در کابل ترور می‌شود. پیش از این در دو رویداد جداگانه دو دادستان نظامی و یک دادستان غیرنظامی در پایتخت ترور شده بودند.
آقای یوسف‌زی ماستری جزا و جرم‌شناسی داشت و به گفته‌ی دادستانی کل، از جمله‌ی کادرهای اکادمیک و برجسته‌ی این نهاد بود. آقای یوسف‌زی از سال ۱۳۶۷ خورشیدی تا حالا در بخش‌های مهم دادستانی کل افغانستان، از جمله ریاست دادستانی نظارت بر تنفیذ احکام این اداره، کار کرده است.
شمس‌الله اچکزی
مسئولان امنیتی در ولایت کندهار تأیید می‌کنند که شمس‌الله اچکزی، فرمانده‌ی پولیس محلی ولسوالی ژیری این ولایت، روز یک‌شنبه‌ (۲۳قوس)، در نتیجه‌ی یک حمله‌ی نفوذی کشته شده است.
جمال‌ناصر بارکزی، سخن‌گوی فرماندهی پولیس کندهار می‌گوید که این رویداد روز یک‌شنبه (۲۳ قوس) در مرکز ولسوالی ژیری رخ داده است.
آقای بارکزی در مورد چگونگی کشته‌شدن شمس‌الله اچکزی گفت که هیئتی از شهر کندهار برای بررسی این رویداد به ولسوالی ژیری رفته است.
شمس‌الله اچکزی از نزدیکان عبدالرازق اچکزی، فرمانده‌ی پیشین پولیس کندهار و از چهره‌های ضد گروه طالبان در این ولایت بود. این فرمانده‌ پولیس محلی در کندهار علاوه بر ولسوالی ژیری در تعدادی از ولسوالی‌های هم‌جوار آن نیز فعالیت داشت.
محمد ابراهیم
محمد ابراهیم، رییس ارکان کندک شاه‌راه «۶۰۱» هلمند، روز یک‌شنبه‌ی این هفته در انفجار یک ماین کنارجاده‌ای کشته شد. عمر زواک، سخن‌گوی والی هلمند، می‌گوید که این رویداد در ساحه‌ی «پوپلزوشاخ» در مسیر شاه‌راه ۶۰۱ این ولایت رخ داده است.
مولوی غلام سخی
مولوی غلام سخی، ملاامام مسجد ولسوالی لاش و جوین فراه، روز یک‌شنبه‌ی این هفته توسط افرا ناشناس به قتل رسید. محب‌الله محب، سخن‌گوی فرماندهی پولیس فراه می‌گوید که حوالی ساعت ۸:۳۰ دقیقه‌ی شب، مولوی غلام سخی، خطیب مسجد جامع ولسوالی لاش و جوین به قتل رسیده است.
زبیر حسین‌خیل
زبیر حسین‌خیل، عضو تحقیقات جرایم سنگین وزارت امور داخله‌، روز یک‌شنبه، در ناحیه‌ی دوازدهم شهر کابل کشته شد.
وزارت امور داخله تایید می‌کند که احمدزبیر حسین‌خیل، منسوب جرایم سنگین وزارت امور داخله، در ساحه‌ی حسین‌خیل مربوط حوزه‌ی دوازدهم شهر کابل کشته شده ‌است.
نزدیکان آقای حسین‌خیل نیز تاکید دارند که او از وظیفه به خانه برگشته بود، برایش زنگ آمد و به منطقه‌ی حسین‌خیل خواسته شده و در همان‌جا ترور شده ‌است. احمد زبیر حسین‌خیل‌، فارغ بخش نظامی از یکی از دانشگاه‌های قزاقستان بود.
حمله بر موتر توفیق وحدت
موتر توفیق وحدت، عضو مجلس نمایندگان افغانستان، صبح روز یک‌شنبه‌ی این هفته، در کابل هدف انفجار قرار گرفت. در این رویداد به آقای وحدت آسیبی نرسیده است؛ اما محافظ و راننده‌ی او کشته شده اند.
فردوس فرامرز، سخن‌گوی پولیس کابل از کشته‌شدن دو تن و زخمی‌شدن دو تن دیگر در این رویداد که در ناحیه‌ی پانزدهم شهر کابل رخ داد، خبر می‌دهد. به گفته‌ی او، حادثه در نتیجه‌ی انفجار ماین مقناطیسی در نزدیکی هوتل پروان در ساحه‌ی خیرخانه رخ داد.
از زمانی که توافق‌نامه‌ی صلح بین گروه طالبان و امریکایی‌ها در دوحه‌ی قطر امضا شده است، به طرز سوال‌برانگیزی ترورهای هدف‌مند در شهرهای بزرگ کشور گسترش یافته است. این ترورها از کشتن دو عالم با نفوذ شهر کابل، مولوی نیازی و مولوی مفلح آغاز شد و اکنون افراد نظامی، علمای میانه‌رو و در کنار آن، دادستان‌ها و خبرنگاران را به ‌شکل بی‌پیشینه‌ای مورد هدف قرار می‌دهد.
قتل‌های مرموز اخیر خبرنگاران؛ به ‌شمول یما سیاوش، گوینده‌ی پیشین تلویزیون طلوع، الیاس داعی، خبرنگار رادیو آزادی در هلمند – که چندی پیش جایزه‌ی خبرنگار شجاع را گرفته بود-، ملاله میوند، خبرنگار تلویزیون انعکاس در ننگرهار و فردین امینی، نگرانی‌های گسترده‌ای را در میان شهروندان افغانستان به وجود آورده است.
با این حال اما وزارت داخله‌ی افغانستان می‌گوید که این وزارت، شماری از تروریستان را که به شکل هدف‌مندانه، افراد سرشناس را مورد هدف قرار می‌دهند، دست‌گیر کرده است. طارق آرین، سخن‌گوی این وزارت از گروه تروریستی مشخصی نام نمی‌برد؛ اما پیش از این، او اعلام کرده بود که این تروریستان مربوط به شبکه‎ی حقانی است.
آقای آرین به روزنامه صبح کابل، می‌گوید: «نیروهای امنیتی و بخش‌های کشفی، در کابل تعدادی از تروریستان و هسته‌های مشترک‌شان را که افراد را برای انجام حملات تروریستی استخدام می‌کردند، بازداشت کرده است. آن‌ها در اعتراف‌های خود گفته اند که توسط شبکه‌های تروریستی استخدام شده‌اند.»

نشانه‌هایی از شکل‌گیری حکومت دیکتاتور
کمیسیون مستقل حقوق ‌بشر افغانستان با ابراز نگرانی از افزایش آمار ترورهای هدف‌مند، تاکید دارد که این مسئله، راه را برای شکل‌گیری یک حکومت دیکتاتور پس از صلح در افغانستان باز می‌کند. شهرزاد اکبر، رییس این کمیسیون، تاکید دارد که در قتل‌های هدف‌مند اخیر، بیش‌تر افرادی مورد هدف قرار گرفته اند که به نوعی صدای قشری از جامعه بوده است. او تاکید دارد: «بیش‌تر این قتل‌های هدف‌مند؛ علما، سارنوالان، خبرنگاران و فعالان حقوق ‌بشر را هدف قرار داده است که صدای آن‌ها را خاموش کنند و برای آنان دو گزینه باقی بماند؛ یا مردن یا ترک‌کردن کشور.»
رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، می‌گوید که خالی‌شدن فضای مدنی افغانستان هم روند صلح افغانستان را با چالش مواجه می‌کند که ما دیگر شاهد صدای مردم در این روند نخواهیم بود و هم راه را برای یک حکومت دیکتاتوری پس از صلح فراهم می‌کند؛ چون عملا دیگر فضای مدنی در افغانستان ازبین رفته است.
از سویی هم عتیق‌الله امرخیل، آگاه نظامی تاکید دارد که بخشی از این ترورهای هدف‌مند، در کنار تروریستان، توسط شماری از گروه‌های مافیایی نیز انجام می‌شود. «دلیل ترورهای هدف‌مند اخیر ایجاد ترس و وحشت در میان مردم است. بخشی دیگر از این ترورها توسط مافیایی موجود در کشور صورت می‌گیرد. شما شاهد استید که اخیرا سارنوال‌های زیادی مورد هدف قرار گرفته است. وقتی این مافیا می فهمد که پرونده‌ی آن‌ها فاش می‌شود، در صدد حذف فیزیکی این افراد می‌شوند.»