حمله‌ی داعش به زندان ننگرهار؛ صدها زندانی فراری دوباره بازداشت شدند

محمد گوهری
حمله‌ی داعش به زندان ننگرهار؛ صدها زندانی فراری دوباره بازداشت شدند

مقام‌های محلی در ولایت ننگرهار، می‌گویند که صدها نفر از زندانیانی که در حمله‌ی شب گذشته (یک‌شنبه، ۱۲ اسد)، به زندان این ولایت فرصت فرار پیدا کرده بودند، دوباره بازداشت شدند. هنوز مشخص نیست که تمامی این زندانیان فراری، بازداشت شده اند یا خیر، اما سخن‌گوی والی ننگرهار، می‌گوید که بیشتر از پنجصد زندانی که موفق به فرار شده بودند، دوباره بازداشت شده اند.

گزارش‌های متفاوت دیگری نیز وجود دارد که بیشتر زندانیانی که خطرناک بودند و عمدتا اعضای گروه داعش و طالبان، موفق شدند فرار کنند و از ساحه بیرون شوند. اما مسؤولان حکومت، تا هنوز این موضوع را تأیید نکرده اند. شماری از زندانیان در داخل زندان نیز، گفته اند که زندان خالی شده و دو سوم زندانیان موفق شده اند از زندان بیرون شوند. چیزی که مقام‌های محلی، می‌گویند واقعیت ندارد و نیروهای پولیس، تمام کسانی را که می‌خواستند فرار کنند، دوباره بازداشت کرده اند.

برخی از زندانیان که از زندان فرار کردند و دوباره توسط پولیس بازداشت شدند، گفته اند که هدف اصلی این حمله، رهایی زندانیان سیاسی بوده است. یکی از زندانیان که دوباره بازداشت شده بود و ویدیویی از او در شبکه های اجتماعی و رسانه ها دست به دست می شود، می گوید که همزمان با حمله به دروازه‌ی ورودی زندان، دیوار زندان از طرف دیگر نیز سوراخ شده و زندانیان نیز از همان مسیر پا به فرار گذاشتند.

سخن‌گوی والی ننگرهار، تا کنون ۲۱ کشته و بیشتر از چهل ۴۰ زخمی این رویداد را تأیید می‌کند. سخن‌گوی والی ننگرهار، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که در میان کشته شدگان، زندانیان، کودکان و غیرنظامیان نیز حضور دارند.

 یک‌شنبه شب (۱۲ اسد)، شهر جلال آباد با یک انفجار سنگین لرزید. هدف این حمله، زندان این ولایت بود که در آن ۱۵۰۰ زندانی نگهداری می شود. بیشتر زندانیان، افراد گروه داعش که سال گذشته تسلیم نیروهای امنیتی شده بودند و همین طور اعضای طالبان می باشند.

حمله گروهی بود. پس از انفجار موتر بمب‌گذاری‌شده در دروازه‌ی ورودی زندان، گروهی از مهاجمان به زندان یورش بردند و شماری نیز در یک ساختمان در کنار زندان موضع گرفتند. هنوز پس از نزدیک به هجده ساعت، مشخص نشده که حمله‌کنندگان چند نفر بودند. سخنگوی والی ننگرهار، کشته شدن سه مهاجم را تأیید می کند و می گوید که هنوز جنگ در زندان و ساختمانی که در آن حمله‌کنندگان جا گرفته اند، جریان دارد. او تأکید دارد که نیروهای امنیتی، تلاش دارند به زندانیان و غیرنظامیان آسیب نرسد، به همین دلیل، عملیات پاک‌سازی با کندی پیش می رود.

گروه طالبان، دقایقی پس از این حمله دست داشتن در آن را رد کرد. اما داعش مسؤولیت این حمله را پذیرفت. تا هنوز کشته شدن ۲۱ نفر و زخمی شدن ۴۳ نفر دیگر تأیید شده است.

این حمله، مرگ‌بارترین و پیچیده‌ترین حمله‌ی تروریستی به زندان در چند سال اخیر بوده است. افغانستان، تجربه‌ای از این دست حملات بر زندان‌ها را دارد.

در سال ۲۰۰۸، ده‌ها مهاجم، شب هنگام نخست با یک عراده موتر بمب‌گذازی‌شده و راکت، دروازه‌ی زندان ولایت کندهار را درهم کوبیدند و سپس، محافظان زندان را به گلوله بستند و نزدیک به پنجصد زندانی را فراری دادند.

مقام‌های حکومت افغانستان، در آن زمان گفته بودند که در زندان کندهار، حدود ۳۰۰ زندانی طالب نگهداری می‌شدند که اکثر آن‌ها موفق به فرار شدند. هفت تن از محافظان زندان در آن رویداد کشته شدند.

در سال ۲۰۱۵ نیز، گروهی از مهاجمان انتحاری طالبان به زندان ولایت غزنی حمله کردند. در این حمله، ۳۷۱ زندانی موفق شدند فرار کنند. حمله به زندان غزنی نیز شبیه به حمله به زندان کندهار و حمله‌ی دیشب به زندان ننگرهار، با موتر بمب‌گذاری‌شده آغاز شده بود. هفت مهاجم دیگر وارد زندان شده از جمله ۴۵۲ زندانی که در زندان غزنی نگهداری می‌شدند، ۳۷۱ تن آن‌ها فراری داده شدند. زندانیانی که فرار کردند، همه اعضای طالبان و قاچاقبران مواد مخدر بودند.

اما حمله‌ی دیروز را ظاهرا طالبان انجام نداده‌اند. شاهدان می‌گویند که زندانیان فراری، هنگام فرار، شعار زنده باد داعش را سر می‌دانند. داعش نیز رسما مسؤولیت حمله به زندان ننگرهار را پذیرفته است. اما حکومت پیش از این، از نابودی این گروه حرف زده بود.

این حمله، یک روز پس از کشته شدن مسؤول عمومی استخباراتی داعش در شهر جلال‌آباد رخ داده است. دو روز پیش، امنیت ملی افغانستان، اعلام کرد که نیروهای ویژه‌ی این نهاد، در یک عملیات ویژه، اسدالله اورکزی، مسؤول عمومی استخبارات گروه داعش را در منطقه‌ی فامیلی‌های مولوی خالص، در نزدیک شهر جلال‌آباد، کشته اند.

حکومت افغانستان، باور دارد که تمام این دست حملات که ظاهرا داعش مسؤولیت آن را به عهده می‌گیرد، کار طالبان و به گونه‌ی مشخص، کار شبکه حقانی است که شاخه‌ی نظامی طالبان می باشد. اما طالبان گفته است که این حمله کار آن‌ها نبوده است.

این حمله، در حالی انجام شده است که پنج‌شنبه شب هفته‌ی گذشته نیز، یک حمله کننده‌ی انتحاری در مرکز ولایت لوگر، بیشتر از ۲۰ نظامی و غیر نظامی را که زنان و کودکان نیز در میان آن‌ها حضور داشتند، کشت و ده‌ها نفر دیگر را زخمی کرد. حکومت، طالبان را مسؤول حمله به ولایت لوگر اعلام کرد، گروهی که با امریکا توافق کرده بود به مراکز شهرها حمله نخواهد کرد.

حمله‌ی شب گذشته در ولایت ننگرهار، در حالی انجام می‌شود که روز گذشته، رییس‌جهور غنی اعلام کرد به تاریخ هفدهم ماه جاری خورشیدی، لویه جرگه‌ی مشورتی در کابل دایر می‌کند تا در مورد زندانیان خطرناک طالبان که او بر اساس قانون صلاحیت رهایی آن‌ها را ندارد، با نمایندگان مردم مشوره کند.

طالبان خواستار رهایی پنج هزار زندانی شان می باشند که از جمله بیشتر از ۵۰۰ زندانی آن را حکومت حاضر نیست رها سازد؛ زیرا تمامی این افراد مرتکب جرایم ضد بشری تکان دهنده شده اند.

هنوز مشخص نیست که حمله به زندان ننگرهار، چگونه و در کجا سازمان‌دهی شده است. مقام های محلی تا کنون ۲۱ کشته و بیشتر از ۴۰ زخمی در نتیجه‌ی این رویداد را تأیید کرده اند. سخن‌گوی والی ننگرهار، می‌گوید که در میان کشته‌شدگان، زندانیان نیز حضور دارند. جنگ هنوز در داخل زندان و در یک ساختمان در نزدیکی زندان، ادامه دارد. نیروهای امنیتی تلاش دارند این حمله را مهار کنند، اما پیچیدگی حمله، در حدی است که سبب شده تا حمله پس از نزدیک به هجده ساعت، هنوز هم ادامه داشته باشد.