غنی: تا زمانی که مذاکرات بین الافغانی مشخص نشود، تیم مذاکره کننده نهایی نمی‌شود

عبدالرازق اختیاربیگ
غنی: تا زمانی که مذاکرات بین الافغانی مشخص نشود، تیم مذاکره کننده نهایی نمی‌شود

در حالی که انتظار می‌رفت تا کمتر از ده روز دیگر مذاکرات بین الافغانی میان حکومت افغانستان و طالبان آغاز شود؛ اما گزارش‌های از قطر به نشر می‌رسد که دور هشتم گفت‌وگوها میان زلمی خلیل‌زاد و طالبان به شکست مواجه شده است و قرار است توافق میان دو طرف در نهمین دور گفت‌وگوها به میان آید.

به نقل از برخی منابع طالبان، نهمین دور مذاکرات میان دو طرف در قطر روز گذشته آغاز شده و قرار است در این دور، زلمی خلیل‌زاد در مورد چگونگی امضای موافقت‌نامه صلح، چگونگی زمانبدی خرج سربازان این کشور از افغانستان و این که زندانیان طالبان پس از توافق نامه‌ی صلح از زندان‌های حکومت افغانستان آزاد شوند با این گروه مذاکره می‌کنند.

در همین حال، رییس جمهور غنی می‌گوید، تا زمانی که مذاکرات میان امریکا و طالبان نهایی نشود، مذاکرات بین الافغانی آغاز نخواهد شد؛ اما تاکید می‌کند که حکومت افغانستان از جزییات این مذاکرات با خبر است و این حکومت افغانستان بوده که زمینه گفت‌وگوهای امریکا و طالبان را فراهم کرده است.

آقای غنی شب گذشته در مصاحبه با تلویزیون طلوع تاکید کرد که توافق نهایی سرانجام باید میان حکومت افغانستان و طالبان به میان آید، زیرا مذاکرات امریکا با این گروه به هدف و نیت مثبت انجام می‌شود؛ اما مشروعیت و حیثیت حقوقی ندارد.

رییس جمهور با بیان این مطلب که طالبان عامل حمله‌ بر مکاتب، مساجد و مراسم عروسی اند، تاکید کرد که این گروه بستر تروریزم بین اللمی است و برای پایان دادن به این خونریزی‌ها نیاز است تا این گروه با حکومت افغانستان مذاکره کنند.

هرچند حکومت افغانستان چند هفته‌ قبل، از تعیین هیات مذاکره کننده‌ با طالبان خبرداده بود؛ اما رییس جمهور در گفت‌وگوی دیشب خود گفت که تیم مذاکره کننده در حال آماده شدن است و تا زمانی که مذاکرات بین الافغانی آغاز نشود، تیم مذاکره کننده نهایی نیست، زیرا به گفته‌ی او نمی‌خواهد بار دیگر تیمی تعیین شود که طالبان حاضر به مذاکره با آنها نشوند.

یکی از مهم‌ترین بحث‌ها و نگرانی‌های که همزمان با گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان به میان آمده، مساله خروج حدود ۵هزار سرباز امریکایی از افغانستان است. ظاهرا گفته می‌شود که دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا نیز فرمان خروج این سربازان را تایید کرده است.

اما رییس جمهور غنی می‌گوید که در موافقت‌نامه‌ی امنیتی که میان حکومت افغانستان و امریکا امضا شده است، در مورد تعداد دقیق سربازان چیزی گفته نشده است و این موضوع بستگی به شرایط امنیتی دارد.

با آنکه رییس جمهور گزارش‌ها در مورد خروج این نیروها را از افغانستان تایید می‌کند؛ اما می‌گوید که خروج این شمار از نیروها هیچ تاثیری روی زندگی مردم افغانستان نخواهد داشت، زیرا نیروهای که در افغانستان باقی خواهد ماند، می‌توانند نیاز های ارتش کشور را برطرف کند.

آقای غنی هم‌چنان از بلند رفتن ظرفیت نیروهای امنیتی افغان اطمینان می‌دهد می‌گوید در حال حاضر افزون بر کمک‌های بین المللی که برای نیروهای امینتی پرداخته می‌شود، حکومت افغانستان نیز سالانه حدود ۵۰۰ میلیون دالر برای این نیروها بودجه دارد.

او هم‎چنان که تاکید بر بسته شدن دوازهای ورودی شهر کابل می‌کند، می‌گوید که  قوای امنیتی افغانستان در حال بهتر شدن اند.

اما به باور آقای غنی، هنوز هم مشکل عمده ناامنی های افغانستان پاکستان می باشد. کشوری که به باور او در نیت تغییر کرده است، اما باید در عمل نشان بدهد که سیاست های این کشور نسبت به افغانستان تغییر کرده است. به گفته‌ای رییس جمهوری، پاکستان به جای مداخله در امور داخلی افغانستان باید با نیروهای امنیتی و حکومت این کشور کمک کند، تا تروریزم در منطقه از بین برده شود.

این همه درحالی است که حدود ۱۱ ماه قبل امریکا، زلمی خلیل‌زاد را به عنوان نماینده‌ی وِیژه‌ی خود برای صلح افغانستان تعیین کرد؛ اما ظاهرا حکومت از تصمیم و پیش بینی‌های آقای خلیل‌زاد چندان راضی به نظر نمی‌رسد. چنانچه رییس جمهور غنی در گفت‌وگوی با طلوع نیوز  تأکید کرد که اکثر پیش‌بینی‌های آقای خلیل‌زاد دروغ از آب درآمده است.