نماینده‌ی ویژه‌ی جدید واشنگتن برای افغانستان یک شخص با تجربه افغان‌تبار است!

اسدلله جعفری (پژمان)
نماینده‌ی ویژه‌ی جدید واشنگتن برای افغانستان یک شخص با تجربه افغان‌تبار است!

نویسنده: انور اقبال

مترجم: اسدالله جعفری «پژمان»

روزنامه سحر: ۲۱ اکتبر، ۲۰۲۱

واشنگتن؛ دولت بایدن توماس وِیست، دیپلمات با سال‌ها تجربه را در امور افغانستان  به عنوان نماینده‌ی ویژه‌ی جدید امریکا برای این کشور جنگ‌زده گماشته است. آقای وِیست که پیش از این به عنوان معاون نماینده‌ی ویژه خدمت می‌کرد، اکنون جانشین زلمی خلیل‌زاد می‌شود که وی پس از دو سال گفت‌وگو در فبروری سال ۲۰۲۰ میلادی، قرارداد امریکا و طالبان را امضا کرد.

آقای وِیست در تیم امنیت ملی  معاونت رییس‌جمهور جو بایدن و هم‌چنین به عنوان عضو سابق شورای امنیت ملی نیز، خدمت کرده است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه‌ی ایالات متحده در بیانیه‌ای در واشنگتن، گفت که آقای وِیست «تلاش‌های دیپلماتیک ایالات متحده را رهبری خواهد کرد، به وزیر و دست‌یار وزیر امور خارجه در امور آسیای جنوبی و مرکزی مشاوره خواهد داد، و از نزدیک در مورد منافع امریکا در افغانستان با سفارت ایالات متحده در کابل که اکنون در دوحه‌ی قطر منتقل شده است، هماهنگی خواهد کرد».

این تصمیم نشان‌دهنده‌ی تمایل و رغبت دولت جو بایدن برای ادامه‌ی هم‌کاری با افغانستان علیرغم خروج همه‌ی سربازانش از این کشور در ماه آگوست امسال است. آقای وِیست هم‌چنین با پاکستان هم‌کاری خواهد کرد تا طالبان را متقاعد کند که حکومت‌داری خود را گسترش دهند و سایر جناح‌ها، گروه‌های سیاسی، مذهبی و قومی را نیز، شامل شوند. او هم‌چنین تلاش خواهد کرد طالبان را متقاعد کند که به حقوق انسانی و بشری احترام بگذارند، مدارس و مکاتب دخترانه را بازگشایی کرده و به زنان اجازه‌ی کار بدهند.

سفیر وِیست هم‌چنین موظف است که از کمک‌های بشردوستانه در افغانستان به طور منظم  اطمینان حاصل کند؛ در حالی‌که طالبان و پاکستان ممکن است از وی بخواهند کمک‌های اقتصادی را در افغانستان از سر بگیرد و ذخایر افغانستان را در بانک‌های ایالات متحده آزاد کند. پس از تسلط طالبان در اواسط ماه آگست، دولت بایدن دارایی‌های افغانستان را مصادره و روابط اقتصادی خود را با افغانستان قطع کرد. وزیر بلینکن با اشاره به این که آقای خلیل‌زاد از سمتش کنار رفته، «قدردانی خود را از دهه‌ها خدمت‌گزاری (آقای خلیل‌زاد) به مردم امریکا ابراز کرد، از خدمات وی تشکری کرد و سپس از آقای وِیست در این مقام استقبال کرد.

آقای خلیل‌زاد از سپتمبر ۲۰۱۸، زمانی که مایک پومپئو، وزیر امور خارجه‌ی پیشین امریکا، او را به رهبری پیش‌برد مذاکرات با طالبان و دولت افغانستان گماشت، به عنوان نماینده‌ی ویژه‌ی در امور صلح افغانستان در دولت ترامپ و بایدن خدمت کرده است. او هم‌چنین به عنوان سفیر ایالات متحده در افغانستان از سپتمبر ۲۰۰۴ تا جون ۲۰۰۵ و به عنوان سفیر در عراق از جون ۲۰۰۵ تا مارچ  ۲۰۰۷ میلادی، کار کرده است. وی هم‌چنان از آپریل تا جنوری ۲۰۰۹، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل نیز، بود. آقای خلیل‌زاد به مدت بیش از سه سال به عنوان نماینده‌ی ویژه‌ی ایالات متحده در امور افغانستان خدمت کرده است و در مورد معامله‌ی امریکا و طالبان در دوحه‌ی قطر مذاکره کرد که در نهایت منجر به خروج همه‌ی نیروهای خارجی از افغانستان در ماه آگست ۲۰۲۱ شد. او به خاطر انعقاد قراردادی که به گفته‌ی منتقدانش آشکارا به نفع طالبان و سرنگونی حکومت کابل که تحت حمایت ایالات متحده بود، مورد انتقاد قرار گرفته است. آقای خلیل‌زاد در این هفته  از مقامش کنار خواهد رفت. او در نامه‌ی استعفای خود، گفته است که پس از پایان خدمت دولتی‌اش به نمایندگی از مردم افغانستان به کار خود ادامه خواهد داد.