افغانستان هنوز فراموش نشده است؛ فروشنده‌ی عتیقه‌جات، نمایش‌گاه اکسپو را اداره می‌کند!

اسدلله جعفری (پژمان)
افغانستان هنوز فراموش نشده است؛ فروشنده‌ی عتیقه‌جات، نمایش‌گاه اکسپو را اداره می‌کند!

توضیح عکس: نمایش‌گاه اکسپو، غرفه‌ی افغانستان

مترجم: اسدالله جعفری «پژمان»

خبرگزاری فرانس ۲۴: ۲۰ اکتبر، ۲۰۲۱

رحیمی در نزدیکی یک فست‌فود در منطقه‌ا‌ی وسیع در یک نمایش‌گاه جهانی در امارات متحده‌ی عربی، بدون تابلویی ‌که نشان‌دهنده‌ی مکان غرفه‌ی افغانستان باشد، ۳۰۰  قلم جنس -از چاقو و فرش تا زعفران و سنگ لاجورد آبی- را به نمایش گذاشته است. رحیمی که بیش از ۴۰ سال است در شهر وین زندگی می‌کند، به خبرگزاری فرانسه، گفت: «زمانی که دولت افغانستان سقوط کرد، برگزارکنندگان نمایش‌گاه اکسپو، تصمیم گرفتند که این نمایش‌گاه به یک غرفه‌ی مردمی برای مردم افغانستان تبدیل شود. این مرد ۶۳ساله گفت: در آن زمان بود که من خواستم  با اکسپو تماس بگیرم و غرفه‌ی نمایش‌گاه را سازمان‌دهی کنم؛ غرفه‌ای که خطر بازنشدن آن تصور می‌شد؛ زیرا که طالبان کنترل کابل را در میانه‌ی ماه آگوست به دست گرفتند.

سخن‌گوی نمایش‌گاه اکسپو ۲۰۲۰، گفت «با توجه به تحولات اخیر در افغانستان، این نمایش‌گاه از ابتکارات تجاری مردم افغانستان برای اداره‌ی امور غرفه و به‌اشتراک‌گذاشتن داستان‌های مردم افغانستان با جهان استقبال می‌کند.» به دور از صحنه‌های جنگ و ویرانی، لباس‌های سنتی، فرش‌های دست‌باف و روباب‌های شبیه عود، همه جای غرفه‌ی نمایش‌گاهی که در اول ماه جاری گشایش یافت را مزین کرده است. رحیمی گفت: «این نمایش‌گاه برای افغانستان از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است؛ زیرا که افغان‌های زیادی در این جا زندگی می‌کنند و آن‌ها برای بازدید این نمایش‌گاه می‌آیند.» رحیمی با کمک دو پسرش و برادرش که همه در اتریش زندگی می‌کنند، مجموعه‌ای از اقلام و اجناس شخصی خود را با هزینه‌ی شخصی جابه‌جا کردند.

او گفت: «این بخشی از وظیفه‌ی من است. این شغل من است. ما ۲۰ ساعت در شبانه‌روز کار می‌کردیم … و این کار را در ۷۲ ساعت انجام دادیم.» غرفه‌ی افغانستان حدود یک هفته پس از گشایش «اکسپوی شش‌ماهه‌ی دوبی» در اول ماه اکتبر، با دیرکرد نزدیک به یک سال به دلیل شیوع ویروس کرونا، گشایش یافت. به گفته‌ی کنسولگری افغانستان در دبی، یکی از هفت امارتی که امارات متحده‌ی عربی را تشکیل می‌دهد، این امارت خلیج فارس، نزدیک به ۱۵۰،۰۰۰ شهروند را در خود جای داده است. بسیاری از آن‌ها مشاغل موفقیت‌آمیز و پردرآمدی را اداره می‌کنند؛ در حالی که دیگر شهروندان در مغازه‌ها، رستورانت‌ها و ساختمان‌سازی کار می‌کنند.

نمایش‌گاه اکسپو، غرفه‌ی افغانستان

سرزمین حاصل‌خیز

در ۱۵ ماه آگوست، جنگ‌جویان طالبان کابل را پس از یک یورش برق‌آسا تصرف کردند؛ زیرا در ماه می، ایالات متحده و ناتو آخرین مراحل خروج نیروهایش را از افغانستان آغاز کردند. اسلام‌گرایان تندرو که پس از دو دهه جنگ به قدرت بازگشتند، اکنون به دنبال به‌رسمیت‌شناخته‌شدن دیپلماتیک و هم‌چنین کمک برای جلوگیری از یک فاجعه‌ی انسانی در افغانستان استند. هنوز هیچ کشوری طالبان را به رسمیت نشاخته است؛ گروهی که اولین دوره‌ی قدرتش میان سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ بود. این دوره‌ی آن‌ها توام با اعدام‌های وحشیانه در انظار همگانی و ممنوعیت خروج زنان از خانه بدون محرم در افغانستان گذشت. رحیمی نمی‌خواهد در مورد وضعیت سیاسی افغانستان اظهار نظر کند؛ اما، او آرزوی اتفاق به صلح برای یک کشور امن، باثبات و مرفه را دارد. او، گفت که شرکت او در نمایش‌گاه اکسپو به خاطر معرفی مردم افغانستان به کشور دومی خود و آن چه که می‌تواند به مردم عرضه کند، بوده است. رحیمی به خبرگزاری فرانسه گفت: «بنا بر این، هنوز نام افغانستان فراموش نشده است، مردم، فرهنگ و سرزمین حاصل‌خیز ما را می‌بینند، ما صلح می‌خواهیم … و به آینده‌ی افغانستان امیدواریم.» فوازالشمری  پس از بازدید از غرفه‌ی نمایش‌گاه افغانستان در جوار یکی از غرفه‌های عربی، گفت: «آشنایی بیش‌تر با فرهنگ افغانستان، آموزنده و روشن‌کننده است.» این شهروند سعودی، گفت: «این فرصتی است برای دیدن آن چه که آن‌ها به نمایش می‌گذارند. باید دید!»