طالبان آماده‌ی آغاز آتش‌بس در مناطق ویروس‌زده‌ی افغانستان استند

مهدی غلامی
طالبان آماده‌ی آغاز آتش‌بس در مناطق ویروس‌زده‌ی افغانستان استند

 نویسنده: کَتی گانون – استوشیتید پرس

مترجم: مهدی غلامی

اسلام‌آباد -استوشیتید پرس– روز چهارشنبه، طالبان اعلام کردند که آماده اند در صورت شیوع ویروس کرونا در مناطقی از افغانستان که در کنترل آن‌هاست، آتش‌بس اعلام کنند. این اعلامیه پس از بیانیه‌ی شورای امنیت سازمان ملل متحد در روز سه‌شنبه پخش شد که به جناح‌های درگیر جنگ در افغانستان اصرار کرده بود تا خواست دبیرکل سازمان ملل متحد مبنی بر آتش‌بس فوری برای پاسخ به این همه‌گیری و اطمینان از رسیدن کمک‌های بشردوستانه در سراسر کشور را رعایت کنند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان به استوشیتید پرس گفت: «اگر خدایی نخواسته، ویروس کرونا در جایی از مناطق زیر کنترل ما شیوع پیدا کند، جنگ را در آن منطقه متوقف می‌کنیم.» طالبان هم‌چنان گفته اند که امنیت کارکنان بهداشتی و کمک‌رسان را که به مناطق آن‌ها می‌روند، تأمین کرده و به آن‌ها در جلوگیری از گسترش این ویروس جدید، کمک خواهند کرد.» مشخص نبود که چه تعداد مورد ابتلا در یک منطقه نیاز است تا این گروه شورشی، آتش‌بس اعلام کند. دولت افغانستان پاسخ‌ فوری‌ای در این رابطه نداشت.

افغانستان ۲۳۹ مورد تأیید شده‌ی ابتلا به ویروس کرونا، به شمول ۴ مورد فوتی دارد. در اوایل این هفته، دولت افغانستان از ترس انفجار در آمار مبتلایان، در چندین شهر دستور قرنطینه داد؛ افزایش بیش از حد موارد ابتلا می‌تواند سیستم بهداشتی فقیری که چندین دهه جنگ بی‌امان نابودش کرده را زیر دست و پای بیماران له کند.

نگرانی ویژه، سرازیر شدن بیش از ۲۰۰هزار نفری است که به تازگی از ایرانی برگشته اند که به شدت از این ویروس آسیب دیده اند؛ جایی که بیش از ۴۷هزار نفر به این بیماری مبتلا شده و این ویروس جان بیش از ۳هزار نفر را نیز گرفته است. این بلندترین آمار در میان کشورهای خاورمیانه است.

به رهبران سیاسی ستیزه‌جوی افغانستان اصرار شده بود که اختلاف‌های شان را کنار بگذارند تا آماده‌ی تشکیل جبهه‌ی متحدی در برابر شیوعی باشند که روز به روز بدتر می‌شود و بر پایه‌ی بیانیه‌ی روز سه‌شنبه‌ی ملل متحد، «گفت‌وگوهای معنادار با طالبان را نیز برای دست یافتن به یک صلح پایدار آغاز کنند. این بیانیه‌ پس از آن منتشر شد که اینگرید هایدن، معاون نماینده‌ی خاص دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، پشت درهای بسته، آخرین جزئیات را با شورای امنیت ملل متحد شریک کرد. خانم هایدن گفت: «تهدید مبتلا شدن همه به کووید-۱۹، این انتخاب را  قوی‌تر کرده است. این بیماری می‌تواند مردم افغانستان و به طور بالقوه ثبات و نهادهای این کشور را با خطرهای جدی‌ای روبه‌رو کند.»

واشنگتن که از سر و کله زدن‌ با رهبری افغانستان ناامید شده، تهدید کرده در صورتی که هر دو رییس‌جمهور رقیب نتوانند به یک سازش دست یابند و روی یک معامله‌ی تقسیم قدرت توافق نکنند، یک میلیارد دالر از کمک‌هایش به این کشور را متوقف می‌کند.

طالبان با استفاده از گروه‌های واتساپ شان، اقدام به شریک کردن عکس‌هایی از مقامات محلی بهداشتی‌‌ای کرده اند که لباس‌های سفید و ماسک پوشیده اند و به مردم محل ماسک‌های محافظتی و صابون می‌دهند. در یک ویدئوی جذاب به زبان انگلیسی، این گروه گفت که کمیسیون بهداشت آن در ولایت شمالی کندز، دست به ایجاد تیم‌های ضد ویروس کرونا زده است که «برای آگاهی‌دهی به مردم، خانه به خانه و روستا به روستا می‌روند.» در آن ویدئو گفته شده است که کمیسیون بهداشت طالبان چندین مرکز قرنطینه ساخته اند که افراد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا در آن نگهداری می‌شوند. آن‌ها گفتند، افرادی که از دیگر مناطق به آن‌جا می‌آیند را آزمایش کرده و ماسک و دست‌کش‌های محافظتی و جزوه‌هایی در مورد این بیماری را توضیع کرده اند.

گروه طالبان از زمانی که در سال ۲۰۰۱ از قدرت برکنار شد، هیچ گاهی به این اندازه قوی نبوده است و بر پایه‌ی اکثر تخمین‌ها، بر نزدیک به نیمی از کشور کنترل و تسلط دارد. در همین حال، یک هیئت سه‌نفره‌ی طالبان در کابل است تا با دولت افغانستان، روی مکانیزم تبادل زندانیان کار کند. بر پایه‌ی توافق‌نامه‌ای که میان طالبان و ایالات متحده به امضا رسیده، این اولین گام به سوی مذاکرات بین‌الافغانی است.

هر دو طرف با هم دیدار کرده اند؛ اما جزئیاتی در مورد این که چه زمانی آزاد سازی زندانیان ممکن است آغاز شود، وجود نداشت. توافق‌نامه‌ی طالبان و ایالات متحده، خواستار آزاد سازی تا ۵۰۰۰ تن از گروه طالبان و تا ۱۰۰۰ نفر از افراد وابسته به دولت افغانستان شده است.